Mega-șoc în lumea fizicii: Descoperire epocală - o nouă stare a materiei!

Postat la: 25.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Mega-șoc în lumea fizicii: Descoperire epocală - o nouă stare a materiei!

O descoperire excepțională a fost anunțată de un grup de oameni de știință de la Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania. Experții au reușit să găsească o nouă și exotică stare a materiei denumită tetraneutron, un număr de patru neutroni legați pentru scurt timp împreună într-o formă cuantică sau rezonanță temporară.

Această nouă stare a materiei ar putea avea și proprietăți utile în tehnologiile existente sau emergente, au spus cercetătorii. Fizicianul James Vary a teoretiticizat realitatea unui "tetraneutron" în 2014, dar de-abia acum teoria a fost experimentată și confirmată în laborator, potrivit Phys. "De câte ori prezentăm o teorie, trebuie să spunem întotdeauna că așteptăm confirmarea experimentală", a spus James Vary, fizician la Universitatea Iowa din Statele Unite.

Neutronii sunt niște particule subatomice fără sarcină care se combină cu protonii încărcați pozitiv pentru a alcătui nucleaul unui atom. Neutronii individuali nu sunt stabili și după câteva minute ei se transformă în protoni. O lucrare publicată în revista Nature din 22 iunie 2022, anunță că experimentele de la Radioactive Isotope Beam Factory a Insitutului de cercetare Wako din Japonia, au descoperit că energia și dimensiunea tetraneutronilor ar fi de aproximativ 2,4 și respectiv 1,8 milioane de electroni volți.

"Un tetraneutron are o viață atât de scurtă încât este un șoc destul de mare pentru lumea fizicii nucleare, astfel încât proprietățile sale să poată fi măsurate, înainte de a se sparge. Este un sistem exotic", a spus Vary. Este, de fapt, "o stare cu totul nouă a materiei. Este de scurtă durată, dar indică multe posibilități", a spus fizicianul. "Observarea unui sistem de patru neutroni liberi corelat" este titlul lucrării publicate în Nature de către oamenii de știință de la Universitatea Darmstadt din Germania și ea anunță confirmarea experimentală a unui tetraneutron.

loading...
PUTETI CITI SI...