Luna Neagră. Vineri, pe cerul României, se poate observa un fenomen astronomic deosebit

Postat la: 30.08.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Luna Neagră. Vineri, pe cerul României, se poate observa un fenomen astronomic deosebit

În 30 august 2019, se produce pentru a doua oră în cadrul aceleiaşi luni calendaristice faza de - Lună Nouă, cea anterioară producându-se în 1 august (din această zi, Luna începe să crească). De de obicei o fază lunară se produce o singură dată, într-o lună calendaristică.

Acest fenomen astronomic mai rar, este denumit Lună Neagră (denumită uneori în engleză "Dark Moon" - sau "Lilith", adică "Lună întunecată" sau "Lună neagră"). Anticii asociau termenul de Lună Neagră perioadei de Lună Nouă. Prima fază a Lunii, când aceasta este invizibilă cu ochiul liber, este numită popular de români: Lună Tânără, Lună în Două Coarne şi Crai Nou.

Luna este singurul satelit natural al planetei Pământ şi nu are lumină proprie, ci doar o reflectă pe cea primită de la Soare. Din cauza unghiului sub care vedem regiunea selenară iluminată de Soare, vedem cum Luna prezintă diferite faze (faze însemnând procente diferite de iluminare a discului Lunii). În faza de Lună Nouă, procentul din emisfera lunară iluminată de Soare este 0.

Există mai multe modalităţi de calculare a producerii evenimentului numit Lună Neagră, respectiv: a treia fază de Lună Nouă dintr-un sezon (3 luni) în care există patru astfel de faze Lunare; a doua fază de Lună Nouă dintr-o lună în care se produc două astfel de faze; faza de Lună Nouă în luna în care nu se produce faza de Lună Plină, potrivit www.timeanddate.com, citat de Agerpres.

Fazele Lunii se repetă la 29,5 zile, această perioadă numindu-se "perioada sinodică" sau "lunaţie". Astronomii au şi "vârsta Lunii", care reprezintă numărul de zile scurse de când s-a produs faza de Lună Nouă. Astfel, cea mai înaintată vârstă a Lunii este de 29,5 zile. În momentul în care Luna atinge 29,5 zile se produce din nou faza de Lună Nouă, potrivit site-ului astro-urseanu.ro.

Faza de Lună Nouă prezintă interes pentru astronomi, pentru că ea garantează că Luna nu va fi vizibilă în timpul nopţii, observarea cerului putând fi realizată cu o eficienţă ridicată.

loading...
PUTETI CITI SI...