La început nu se știa cine este ocupantul unui sarcofag egiptean. Apoi, un mic ornament a dezvăluit un nume foarte mare
Postat la: 11.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Un sarcofag descoperit în 2009 într-o cameră funerară egipteană venea cu o istorie complicată: Scrierile antice de pe recipientul de piatră arătau că acesta fusese folosit de două ori, dar, în timp ce cel de-al doilea ocupant, marele preot al dinastiei a XXI-a Menkheperrê, era cunoscut, primul proprietar a rămas un mister - până acum.
Noi indicii au ieșit la iveală ca urmare a reexaminării unui fragment din sarcofagul de granit și a descifrării hieroglifelor gravate pe acesta de către Frédéric Payraudeau, profesor asociat de egiptologie la Universitatea Sorbona din Paris. Ascuns în cartouche, un ornament de formă ovală care se găsește adesea în morminte, a găsit numele unei figuri foarte ușor de recunoscut: Ramses II, relatează CNN.
Payraudeau a declarat că inscripția este o dovadă că artefactul provenea inițial din mormântul celebrului faraon și că a fost reutilizat după jafuri.
„În mod clar, acesta a fost sarcofagul unui rege", a spus Payraudeau. „Cartușul datează de la prima sa utilizare și conține numele tronului lui Ramses al II-lea, Usermaatra. El a fost singurul faraon care a folosit acest nume în timpul său, așa că acest lucru a înlăturat orice îndoială că era sarcofagul său."
Descoperirile, publicate în revista Revue d'Égyptologie, se adaugă la cunoașterea lui Ramses al II-lea, cunoscut și sub numele de Ozymandias și unul dintre cei mai celebri faraoni ai Egiptului. De asemenea, umple o lacună în înțelegerea noastră privind modul în care sarcofagele erau folosite pentru înmormântarea regilor.
Ramses al II-lea a fost cel de-al treilea rege al celei de-a 19-a dinastii, iar domnia sa - din 1279 până în 1213 î.Hr. - a fost a doua cea mai lungă din istoria Egiptului. A fost cunoscut pentru campaniile sale militare victorioase și pentru interesul pentru arhitectură, care l-a determinat să comande monumente importante și statui ale sale. Mumia sa se află la Muzeul Național al Civilizației Egiptene din Cairo.
Un alt sicriu aparținând lui Ramses al II-lea a fost descoperit în 1881 în apropiere de Luxor, dar fragmentul de sarcofag analizat în cadrul studiului a fost găsit în Abydos, un oraș situat la 64 de kilometri (40 de mile) în linie dreaptă spre nord-vest.
„Acest lucru este mai puțin bizar decât pare", a spus Payraudeau, „deoarece știm că mormântul său a fost jefuit în antichitate, poate la două secole după moartea sa, și cu siguranță nu este singurul rege care a fost jefuit".
Fragmentul de granit, care este o parte aproape completă a laturii mai lungi a sarcofagului, se credea anterior că a aparținut unui prinț. „Dar acest lucru mi s-a părut întotdeauna ciudat, pentru că decorul de pe această piesă atent lucrată era indicativ pentru un rege și avea elemente rezervate în mod tradițional regilor", a spus Payraudeau.
Un alt indiciu care indică originea reală a piesei, potrivit lui Payraudeau, este faptul că cel de-al doilea proprietar al acesteia, marele preot Menkheperrê, avea un frate vitreg mai mare care era faraon, Psusennes I. Acesta din urmă a reutilizat, de asemenea, un sarcofag din Valea Regilor - unul care a aparținut nimănui altcuiva decât fiului și succesorului lui Ramses al II-lea, Merneptah.
Potrivit lui Payraudeau, reutilizarea obiectelor funerare a avut un dublu scop. Pe de o parte, a fost dictată de frugalitate în timpul unei perioade de criză economică, dar, de asemenea, i-a legat pe acești conducători ulteriori de perioada Noului Regat al lui Ramses al II-lea, considerată o epocă glorioasă a Egiptului antic.
Protecție împotriva jafurilor
Confirmarea faptului că acest fragment face parte din obiectele funerare ale lui Ramses al II-lea înseamnă că regele a fost înmormântat în trei sarcofage imbricate, a declarat Payraudeau. Primul era probabil din aur, ca și cel al lui Tutankhamon, dar a fost pierdut într-un jaf timpuriu. Urme ale celui de-al doilea sarcofag au fost găsite sub formă de fragmente de alabastru în timpul lucrărilor de restaurare efectuate în mormântul faraonului în anii 1990.
Ambele sarcofage s-ar fi aflat în interiorul unui sarcofag de piatră și mai mare, sursa fragmentului de granit descoperit de Payraudeau.
„Acest lucru ne spune, de asemenea, când au început faraonii să folosească mai mult de un sarcofag de piatră", a adăugat Payraudeau. „În timpul lui Ramses I, vedem doar unul, dar succesorul lui Ramses al II-lea avea deja patru sarcofage de piatră pentru a oferi mai multă rezistență la jafuri, care deveniseră foarte răspândite. A fost ciudat să trecem direct de la unul la patru - acum avem de la două la patru, ceea ce reprezintă o progresie mai logică".
Fragmentul se află încă într-o magazie din Abydos, a declarat Payraudeau, dar a informat autoritățile egiptene despre descoperire și a spus că speră ca acesta să fie mutat într-un muzeu.
Craniile au fost examinate cu ajutorul analizei microscopice și al scanării CTRelated article Dovada îndepărtării chirurgicale a unei tumori în craniul unui egiptean antic este „o piatră de hotar în istoria medicinei
Cercetătorii din același domeniu care nu au fost implicați în lucrare au lăudat pe larg descoperirea.
Joann Fletcher, egiptolog și profesor în cadrul departamentului de arheologie de la Universitatea York din Marea Britanie, a numit-o o lucrare fascinantă de detectivism care demonstrează cum povestea trecutului antic al Egiptului încă se desfășoară cu noi descoperiri și interpretări.„Locul ultimei descoperiri este, de asemenea, cel mai intrigant, sarcofagul lui Ramses nu numai că a fost refolosit, dar la un moment dat a fost mutat la Abydos, considerat atunci cel mai religios sit egiptean și casa spirituală a regalității egiptene", a spus Fletcher.
Jean Revez, profesor de istorie la Universitatea Quebec din Montreal, a fost de acord. „Lectura lui Payraudeau asupra cartușului pare corectă, iar paralelele pe care le avansează cu sarcofagele unui alt rege din dinastia a 19-a, Merneptah, fiul și succesorul lui Ramses al II-lea, sunt relevante".
Sicriele faraonilor din Noul Regat erau întotdeauna închise în cutii de sarcofag din piatră, adesea din granit, dar până acum nu s-a găsit nicio urmă a celui al lui Ramses al II-lea sau al tatălui său Seti I, potrivit lui Peter Brand, profesor de egiptologie și istorie antică la Universitatea din Memphis.
„Acest lucru sugerează că ambele au fost «reciclate» de egiptenii de mai târziu", a declarat Brand.
Nu este surprinzător, a adăugat el, că sarcofagul de piatră al lui Ramses al II-lea a fost în cele din urmă luat - după ce mormântul său a fost jefuit și mumia sa a fost ascunsă în siguranță într-un mormânt secret de tip cache - și că un mare preot ulterior ar fi împrumutat acest obiect de mare prestigiu pentru propria înmormântare.
Egiptenii, a argumentat el, aveau un simț aparte al proprietății asupra monumentelor vechi și considerau această reciclare ca fiind o „utilizare corectă".
„Munca de detectiv a doctorului Payraudeau în descoperirea lui Ramses ca fiind proprietarul original este o descoperire remarcabilă și importantă", a spus Brand, „și un exemplu de manual al tipului de studiu «criminalistic» al inscripțiilor șterse sau modificate pe care egiptologii, inclusiv eu însumi, îl fac adesea - pentru a înțelege istoriile complexe ale artefactelor antice și pentru a înțelege mai bine istoria lungă și plină de culoare a Egiptului antic."
-
Soția unui finalist la "Puterea Dragostei" a fost ucisă în Olanda. Bărbatul a aflat despre crimă în închisoare
Gabriel Vasiliu, finalistul celui de-al doilea sezon al emisiunii „Puterea Dragostei", a aflat din închisoare că soția s ...
-
Logo-ul Bluetooth are o origine interesantă care combină istoria nordică și simbolismul.
Acesta a fost creat prin combinarea a două rune ale scriptului viking, în special runele „Haglaz" (sig) și „Bjarkan" (ur ...
-
Ce trebuie să știe românii despre Declarația Unică Inteligentă și CNP-ul fiscal: "Nu se vor mai putea face erori. Nu este invaziv sau dăunător"
Actul normativ prin care actuala Declaraţie Unică va fi înlocuită cu o Declaraţie Unică Inteligentă (digitală) va fi pro ...
-
România conduce din nou în clasamentul celor mai scumpe piețe pentru electricitate. Vârful de preț a ajuns la 679 de euro/MWh
Energia electrică tranzacționată pe bursa pe piața pentru ziua următoare a ajuns miercuri, 11 septembrie, la aproape 152 ...
-
De ce au fost eliberate cele două doctorițe de la Sf Pantelimon. Motivarea scoate la iveală detalii șocante: Dușmanie între asistente și medici
A apărut motivarea magistraților în cazul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon, care a șocat opinia publi ...
-
Răsturnare de situație în cazul 2 Mai: Probele strânse de procurori au fost anulate de un judecător
În octombrie 2023, Vlad Pascu a fost trimis în judecată de DIICOT pentru consum şi trafic de droguri, mama sa, Miruna Pa ...
-
Top 10 gafe și omisiuni din cartea lui Nicolae Ciucă, "În slujba Țării". Ce scrie șeful PNL despre Revoluție, Ceaușescu și Iohannis
Cu o campanie de promovare care a ridicat cheltuielile de marketing la aproape 4 milioane de euro, cartea "În slujba Țăr ...
-
Bill Gates o spune pe fata ca la prosti: "Dacă evităm un război mare, va exista o altă pandemie!"
Miliardarul Bill Gates a petrecut ultimele două decenii avertizând publicul larg cu privire la probleme amenințătoare, d ...
-
Internetul a bubuit după dezbaterea din SUA. Kamala Harris, acuzată că ar fi primit răspunsurile în cască
E controversa momentului în Statele Unite: Kamala Harris ar fi primit răspunsurile în casă la dezbaterea cu Donald Trump ...
-
'Șacalul', suspectul crimelor în serie de la Constanța, la Tribunal: "Dacă există probe, de ce nu m-au arestat mai demult?!"
Cei doi suspecți vizați de procurori în dosarul crimelor din județul Constanța au fost aduși la Tribunalul Constanța. Ce ...
-
Trucuri și echipamente de curățenie care îți fac viața mai ușoară
Indiferent dacă gestionezi un birou mic, un spațiu comercial, un hotel sau chiar o unitate de producție, știi deja că re ...
-
Primul picior robotic cu „muşchi artificiali", conceput de cercetători elveţieni
O echipa condusă de cercetători elveţieni a anunţat luni că a conceput primul picior robotic cu „muşchi artificiali", un ...
-
Studiu surprinzător: Un grup de alimente sănătoase, care include „superstarul" ovăz și alte superalimente, ar putea crește riscul de diabet. În schimb, aceste fructe oferă protecție
Un studiu finlandez a dezvăluit informații surprinzătoare cu privire la modul în care alimentația copiilor ar putea infl ...
-
Ţările Uniunii Europene iau în considerare amânarea cu 20 de ani a introducerii taxelor la nivelul UE asupra carburanţilor poluanţi pentru aviaţie
Ţările Uniunii Europene iau în considerare amânarea cu 20 de ani a introducerii taxelor la nivelul UE asupra carburanţil ...
-
Afecțiunile care se înmulțesc odată cu începerea noului an școlar. Medicii recomandă vaccinarea
Odată cu începerea noului an școlar, mai multe afecțiuni comune reapar în rândul copiilor, avertizează medicii epidemiol ...
-
Meteorologii ANM anunță o toamnă cum n-am avut de ceva timp în România
Meteorologii ANM au emis prognoza pentru următoarele 4 săptămâni, iar debutul toamnei se anunță a fi "ca pe vremuri". Vr ...
-
Ies la lumină informații tulburătoare: izolarea din timpul pandemiei COVID a afectat profund creierele adolescenților
Cercetările sugerează că perioada de izolare din timpul pandemiei COVID ar fi putut determina îmbătrânirea prematură a c ...
-
Descoperire importantă în străfundurile Pământului: regiune misterioasă în formă de gogoașă, la mii de kilometri adâncime
Cercetătorii de la Australian National University (ANU) au făcut o descoperire cât se poate de importantă în adâncul mie ...
-
Inteligenta artificială de lux: OpenAI lansează abonamente premium de 2.000 de dolari lunar
Producătorul ChatGPT, lucrează la dezvoltarea unor noi modele lingvistice avansate și explorează posibilitatea de a intr ...
-
Pământul riscă să fie trimis în spațiul îndepărtat. Calea Lactee s-ar putea să fi început coliziunea cu o galaxie vecină
Calea Lactee s-ar putea să fi început deja coliziunea nefastă cu o galaxie vecină, iar oamenii de știință preconizează c ...
-
SURSE La Guvern s-a aflat motivul pentru care au pătruns dronele rusești pe teritoriul României
Două drone rusești au pătruns, duminică, pe teritoriul României. Una dintre ele s-a întors în Ucraina, în timp ce din a ...
-
Trump contra Harris: Cea mai urâtă confruntare electorală din istorie
Va avea loc nu mai târziu decât mâine. Între doi protagoniști care folosesc tehnici de luptă total diferite. Și extrem d ...
-
Trupurile a doi bărbați plutesc pe mare, la Gura Portiței, de 9 zile și nu pot fi recuperate. Apropiații lor sunt revoltați
Două familii din Brașov așteaptă de mai bine de o săptamână recuperarea trupurilor a doi bărbați care s-au înecat în tim ...
-
Oamenii de știință au reușit să înțeleagă cum se produc visele și motivele pentru care oamenii visează
De-a lungul istoriei omenirii, indivizii s-au întrebat dacă visele au un scop. Oamenii de ştiinţă moderni sunt şi ei fas ...
-
Când a început timpul? Oamenii de știință încep să deslușească primele răspunsuri
Oamenii de știință au găsit o nouă metodă de a studia Universul timpuriu, folosindu-se de undele gravitaționale, o desco ...
-
Românii aproape analfabeți în privința termenilor și produselor financiar-bancare STUDIU
Doar patru din zece români înţeleg pe deplin majoritatea termenilor şi produselor financiar-bancare, în timp ce 10% au d ...
-
Dezvăluiri care nu au mai fost publice despre Prințesa Diana. Stilistul personal spune lucruri care pun într-o altă lumină relația cu actualul Rege Charles III
Noi dezvăluiri despre Prințesa Diana. De această dată este vorba despre stilistul personal care spune lucruri care pun ș ...
-
Asteroidul „Zeul Haosului" se apropie de Pământ. Îngrijorări cu privire la un posibil impact catastrofal
Oamenii de știință avertizează că asteroidul cunoscut sub numele de „Zeul Haosului" ar putea trece foarte aproape de Păm ...
-
Jessie Baneș lansează „Mama mă vrea mireasă", o piesă-manifest prin care artista îndeamnă tinerele generații să se reîntoarcă la tradiții
Artista Jessie Baneș a lansat astăzi o nouă piesă, o melodie populară neaoșă, în care, pe ritmurile românești, exprimă u ...
-
Coliziunea Căii Lactee cu galaxia Andromeda „a început". Ce s-ar putea întâmpla cu Pământul
Calea Lactee e posibil să fi intrat deja în coliziune cu o galaxie vecină - iar oamenii de știință susțin că acest lucru ...