La început nu se știa cine este ocupantul unui sarcofag egiptean. Apoi, un mic ornament a dezvăluit un nume foarte mare
Postat la: 11.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Un sarcofag descoperit în 2009 într-o cameră funerară egipteană venea cu o istorie complicată: Scrierile antice de pe recipientul de piatră arătau că acesta fusese folosit de două ori, dar, în timp ce cel de-al doilea ocupant, marele preot al dinastiei a XXI-a Menkheperrê, era cunoscut, primul proprietar a rămas un mister - până acum.
Noi indicii au ieșit la iveală ca urmare a reexaminării unui fragment din sarcofagul de granit și a descifrării hieroglifelor gravate pe acesta de către Frédéric Payraudeau, profesor asociat de egiptologie la Universitatea Sorbona din Paris. Ascuns în cartouche, un ornament de formă ovală care se găsește adesea în morminte, a găsit numele unei figuri foarte ușor de recunoscut: Ramses II, relatează CNN.
Payraudeau a declarat că inscripția este o dovadă că artefactul provenea inițial din mormântul celebrului faraon și că a fost reutilizat după jafuri.
„În mod clar, acesta a fost sarcofagul unui rege", a spus Payraudeau. „Cartușul datează de la prima sa utilizare și conține numele tronului lui Ramses al II-lea, Usermaatra. El a fost singurul faraon care a folosit acest nume în timpul său, așa că acest lucru a înlăturat orice îndoială că era sarcofagul său."
Descoperirile, publicate în revista Revue d'Égyptologie, se adaugă la cunoașterea lui Ramses al II-lea, cunoscut și sub numele de Ozymandias și unul dintre cei mai celebri faraoni ai Egiptului. De asemenea, umple o lacună în înțelegerea noastră privind modul în care sarcofagele erau folosite pentru înmormântarea regilor.
Ramses al II-lea a fost cel de-al treilea rege al celei de-a 19-a dinastii, iar domnia sa - din 1279 până în 1213 î.Hr. - a fost a doua cea mai lungă din istoria Egiptului. A fost cunoscut pentru campaniile sale militare victorioase și pentru interesul pentru arhitectură, care l-a determinat să comande monumente importante și statui ale sale. Mumia sa se află la Muzeul Național al Civilizației Egiptene din Cairo.
Un alt sicriu aparținând lui Ramses al II-lea a fost descoperit în 1881 în apropiere de Luxor, dar fragmentul de sarcofag analizat în cadrul studiului a fost găsit în Abydos, un oraș situat la 64 de kilometri (40 de mile) în linie dreaptă spre nord-vest.
„Acest lucru este mai puțin bizar decât pare", a spus Payraudeau, „deoarece știm că mormântul său a fost jefuit în antichitate, poate la două secole după moartea sa, și cu siguranță nu este singurul rege care a fost jefuit".
Fragmentul de granit, care este o parte aproape completă a laturii mai lungi a sarcofagului, se credea anterior că a aparținut unui prinț. „Dar acest lucru mi s-a părut întotdeauna ciudat, pentru că decorul de pe această piesă atent lucrată era indicativ pentru un rege și avea elemente rezervate în mod tradițional regilor", a spus Payraudeau.
Un alt indiciu care indică originea reală a piesei, potrivit lui Payraudeau, este faptul că cel de-al doilea proprietar al acesteia, marele preot Menkheperrê, avea un frate vitreg mai mare care era faraon, Psusennes I. Acesta din urmă a reutilizat, de asemenea, un sarcofag din Valea Regilor - unul care a aparținut nimănui altcuiva decât fiului și succesorului lui Ramses al II-lea, Merneptah.
Potrivit lui Payraudeau, reutilizarea obiectelor funerare a avut un dublu scop. Pe de o parte, a fost dictată de frugalitate în timpul unei perioade de criză economică, dar, de asemenea, i-a legat pe acești conducători ulteriori de perioada Noului Regat al lui Ramses al II-lea, considerată o epocă glorioasă a Egiptului antic.
Protecție împotriva jafurilor
Confirmarea faptului că acest fragment face parte din obiectele funerare ale lui Ramses al II-lea înseamnă că regele a fost înmormântat în trei sarcofage imbricate, a declarat Payraudeau. Primul era probabil din aur, ca și cel al lui Tutankhamon, dar a fost pierdut într-un jaf timpuriu. Urme ale celui de-al doilea sarcofag au fost găsite sub formă de fragmente de alabastru în timpul lucrărilor de restaurare efectuate în mormântul faraonului în anii 1990.
Ambele sarcofage s-ar fi aflat în interiorul unui sarcofag de piatră și mai mare, sursa fragmentului de granit descoperit de Payraudeau.
„Acest lucru ne spune, de asemenea, când au început faraonii să folosească mai mult de un sarcofag de piatră", a adăugat Payraudeau. „În timpul lui Ramses I, vedem doar unul, dar succesorul lui Ramses al II-lea avea deja patru sarcofage de piatră pentru a oferi mai multă rezistență la jafuri, care deveniseră foarte răspândite. A fost ciudat să trecem direct de la unul la patru - acum avem de la două la patru, ceea ce reprezintă o progresie mai logică".
Fragmentul se află încă într-o magazie din Abydos, a declarat Payraudeau, dar a informat autoritățile egiptene despre descoperire și a spus că speră ca acesta să fie mutat într-un muzeu.
Craniile au fost examinate cu ajutorul analizei microscopice și al scanării CTRelated article Dovada îndepărtării chirurgicale a unei tumori în craniul unui egiptean antic este „o piatră de hotar în istoria medicinei
Cercetătorii din același domeniu care nu au fost implicați în lucrare au lăudat pe larg descoperirea.
Joann Fletcher, egiptolog și profesor în cadrul departamentului de arheologie de la Universitatea York din Marea Britanie, a numit-o o lucrare fascinantă de detectivism care demonstrează cum povestea trecutului antic al Egiptului încă se desfășoară cu noi descoperiri și interpretări.„Locul ultimei descoperiri este, de asemenea, cel mai intrigant, sarcofagul lui Ramses nu numai că a fost refolosit, dar la un moment dat a fost mutat la Abydos, considerat atunci cel mai religios sit egiptean și casa spirituală a regalității egiptene", a spus Fletcher.
Jean Revez, profesor de istorie la Universitatea Quebec din Montreal, a fost de acord. „Lectura lui Payraudeau asupra cartușului pare corectă, iar paralelele pe care le avansează cu sarcofagele unui alt rege din dinastia a 19-a, Merneptah, fiul și succesorul lui Ramses al II-lea, sunt relevante".
Sicriele faraonilor din Noul Regat erau întotdeauna închise în cutii de sarcofag din piatră, adesea din granit, dar până acum nu s-a găsit nicio urmă a celui al lui Ramses al II-lea sau al tatălui său Seti I, potrivit lui Peter Brand, profesor de egiptologie și istorie antică la Universitatea din Memphis.
„Acest lucru sugerează că ambele au fost «reciclate» de egiptenii de mai târziu", a declarat Brand.
Nu este surprinzător, a adăugat el, că sarcofagul de piatră al lui Ramses al II-lea a fost în cele din urmă luat - după ce mormântul său a fost jefuit și mumia sa a fost ascunsă în siguranță într-un mormânt secret de tip cache - și că un mare preot ulterior ar fi împrumutat acest obiect de mare prestigiu pentru propria înmormântare.
Egiptenii, a argumentat el, aveau un simț aparte al proprietății asupra monumentelor vechi și considerau această reciclare ca fiind o „utilizare corectă".
„Munca de detectiv a doctorului Payraudeau în descoperirea lui Ramses ca fiind proprietarul original este o descoperire remarcabilă și importantă", a spus Brand, „și un exemplu de manual al tipului de studiu «criminalistic» al inscripțiilor șterse sau modificate pe care egiptologii, inclusiv eu însumi, îl fac adesea - pentru a înțelege istoriile complexe ale artefactelor antice și pentru a înțelege mai bine istoria lungă și plină de culoare a Egiptului antic."
-
Românii plătesc cele mai mari taxe pe salarii, deși au printre cele mai mici venituri din UE. Un cunoscut economist arată de ce este vina Guvernului
Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce românii au printre cele mai mari taxe pe salarii, în contextul în car ...
-
Călin Georgescu lansează acuzații cu iz penal - Predoiu cu SRI, Vlase cu afaceri ilegale, MRU cu Black Cube, Hellvig cu resursele SRI în campanie
Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, lansează amenințări în direct la adresa unor lideri po ...
-
Un anticomunist arestat de Ceaușescu a cerut la CNSAS dosarul lui Călin Georgescu de dinainte de 1989
Arestat de multe ori în regimul Ceaușescu, ultima oară chiar după evenimentele de la Timișoara, luptătorul anticomunist ...
-
Provocarea de pe TikTok care dă fiori medicilor. Avertisment: Produce leziuni ireversibile
PMai multe cantoane din vestul Elveţiei avertizează cu privire la periculoasa "Provocare Paracetamol" care face ravagii ...
-
Numărul persoanelor cu demență va crește dramatic: cercetătorii au descoperit însă un remediu banal
În zilele noastre, populaţia din întreaga lume trăieşte mai mult, iar acest lucru va face ca numărul persoanelor cu deme ...
-
Profeția lui Elon Musk, din urmă cu un an, s-a adeverit recent: Va fi nevoie de un accident aviatic grav
Elon Musk spunea în urmă cu aproximativ un an că ar fi nevoie de un accident aviatic grav pentru ca guvernul să pună cap ...
-
Unde misterioase, detectate la 165.000 km distanță de Pământ. Explicațiile astronomilor
Semnale electromagnetice cunoscute sub numele de „unde chorus" au fost detectate la o distanță de 165.000 de kilometri d ...
-
Alerta internationala: O bucată uriașă de gheață, cât Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume
Pentru prima dată, o bucată imensă, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a ...
-
Administrația Biden a trimis prezervative în valoare de 50 milioane de dolari în Fâșia Gaza
Președintele Donald Trump a acuzat administrația Joe Biden că trimite prezervative în valoare de 50 de milioane de dolar ...
-
Șefii FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau vor fi concediați până luni (CNN). FBI a refuzat să comenteze informațiile
Cel puțin șase șefi ai FBI au primit ordin să se pensioneze, să demisioneze sau să fie concediați până luni, potrivit un ...
-
Cum Să-ți Mobilezi Bucătăria Cât Mai Prietenos Cu Bugetul
Amenajarea bucătăriei este o provocare care combină creativitatea și planificarea atentă, mai ales când vrei să respecți ...
-
Birourile Congresului american, avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek
Birourile Congresului SUA au fost avertizate să nu utilizeze aplicaţia chineză de inteligenţă artificială DeepSeek, a re ...
-
O piramidă necunoscută intrigă cercetătorii
O structură submersă în formă de piramidă a fost identificată în apropierea Insulelor Azore din Oceanul Atlantic, generâ ...
-
Concurență acerbă în lumea AI - A apărut modelul care surclasează DeepSeek-V3
Compania chineză de tehnologie Alibaba a lansat miercuri o nouă versiune a modelului său de inteligenţă artificială (AI) ...
-
Afacerile care se prăbușesc după intrarea României în spațiul Schengen. "Unii intenționează să își vândă imobilele și să se mute"
Intrarea României în spațiul Schengen nu este privită cu bucurie de toată lumea. La Nădlac, localnicii sunt disperați, d ...
-
Mii de cetățeni români vor fi expulzați din SUA: Trump vrea să trimită migranții la Guantanamo
Un document publicat de presa din SUA arată faptul că, începând cu 24 noiembrie 2024, există 1.445.549 de persoane care ...
-
Călin Georgescu a făcut plângere la CPI, împotriva lui Iohannis și a CCR: Anularea alegerilor sare în aer
Verdictul Comisiei de la Veneția privind anulare alegerilor din România a fost unul clar: CCR și autoritățile din Români ...
-
Celebrul economist american Nouriel Roubini îl atacă pe Trump: Toate ne vor lovi drastic, vești triste pentru oameni
În ciuda creșterii scurte a piețelor la știrile confirmate despre o a doua președinție a lui Donald Trump, analiștii nu ...
-
Bilanț tragic al accidentului aviatic de la Washington -Se pare că toti cei aflați aflați la bordul aeronavelor au murit. 18 cadavre au fost recuperate din râu
Un avion de pasageri al companiei American Airlines care transporta 60 de pasageri și patru membri ai echipajului care a ...
-
O nouă speranță pentru inimile bolnave: descoperirea medicală care ar putea schimba vieți
Progresele în tratamentul insuficienței cardiace avansate se remarcă prin dezvoltarea unui plasture biologic care ar put ...
-
Zuckerberg a acceptat să-i bage 25 de milioane de dolari lui Donald Trump în buzunar
Meta a acceptat să plătească despăgubiri de 25 de milioane de dolari lui Donald Trump pentru a pune capăt proceselor int ...
-
Descoperire surprinzătoare a cercetătorilor Harvard: Ucigașul tăcut din organism care lovește fatal în floarea vieții
Un nou studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Harvard Medical School, MIT și Spitalul McLean din Massach ...
-
Un fost cercetător în domeniul siguranței AI trage un semnal de alarmă - Ritmul de dezvoltare este terifiant
Un fost cercetător în domeniul siguranței de la OpenAI se declară „destul de terifiat" de ritmul de dezvoltare al inteli ...
-
Servicii ultrasecrete: China a făcut jocuri pentru a răsturna Guvernul Spaniei
O operaţiune chineză pe reţelele de socializare care urmăreşte să stârnească furia politică în Occident a cerut răsturna ...
-
Fetiță de 8 ani moartă în chinuri după ce părinții i-au refuzat insulina convinși că rugăciunile sunt suficiente: "O vindecă Dumnezeu!"
Paisprezece membri ai unui cult religios din Australia au fost găsiți vinovați pentru moartea lui Elizabeth Struhs, o fe ...
-
Transformă-ți rutina de îngrijire cu aparate de tuns și aparate de ras electrice de calitate
Aparatele de tuns și aparatele de ras electrice sunt esențiale pentru rutina zilnică de îngrijire personală. Aceste disp ...
-
Un liceu din cea mai mare capitală a Europei a înlocuit toți profesorii: Inteligența artificială le predă elevilor
Pregătirea pentru examene cu ajutorul inteligenţei artificiale (AI) şi nu cu un profesor: un liceu privat din Londra a d ...
-
Procurorul care s-a ocupat de recuperarea brățărilor dacice despre furtul din Olanda. Ce șanse sunt ca tezaurul să fie recuperat
Fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, cel care s-a ocupat de recuperarea brățărilor dacice, spune că el c ...
-
Un bărbat a decedat la Spitalul Morții din Slatina pentru că nu era de gardă un cardiolog
Un bărbat de 66 de ani din Slatina a făcut la finalul săptpmânii trecute trei preinfarcturi în decurs de trei ore şi ar ...