ISW dezvăluie planul lui Vladimir Putin de a crea o alternativă la NATO

Postat la: 24.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

ISW dezvăluie planul lui Vladimir Putin de a crea o alternativă la NATO

Retorica lui Vladimir Putin despre o coaliție de securitate eurasiatică face parte dintr-un plan al Kremlinului de a crea un grup de țări prietenoase Moscovei care să rivalizeze cu Occidentul și NATO, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit newsweek.com.

Evaluarea făcută de think tank-ul din Washington DC urmează vizitei lui Putin în Coreea de Nord care, a declarat un expert în securitate internațională pentru Newsweek, a "aprofundat o relație de conveniență care se intensifică deja" între Moscova și Pyongyang.

Putin a declarat vineri că Moscova este pregătită să discute probleme de securitate eurasiatice cu Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) condusă de Rusia și China, Comunitatea Statelor Independente (CSI) condusă de Moscova și Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU), precum și cu națiunile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite).

El le-a vorbit absolvenților militari de la palatul Kremlinului din Moscova despre planurile "de a crea o securitate egală și indivizibilă în Eurasia".

Acesta a reluat comentariile ministrului său de externe, Serghei Lavrov, care a vorbit la o reuniune a miniștrilor de externe din Almaty, Kazahstan, despre eforturile Moscovei de a forma o "arhitectură de securitate eurasiatică" care să înlocuiască sistemul de securitate euroatlantic.

ISW a declarat că Lavrov s-a referit probabil la eforturile Moscovei de a spori cooperarea cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), în urma vizitei de stat a lui Putin în Vietnam, pe care acesta l-a inclus în ideea sa de Eurasia, pe lângă Coreea de Nord.

Grupul de reflecție american a afirmat că Putin și oficialii săi vor impulsiona probabil eforturile Rusiei de a crea o coaliție "pentru a se poziționa ca o alternativă la NATO", încercând totodată să "prezinte în mod fals țările occidentale ca fiind singurii susținători ai Ucrainei".

Acest lucru face parte dintr-un plan al Kremlinului de a crea un grup care să poată acționa "ca o alternativă la Occident și să submineze NATO", a adăugat ISW.

De la invazia sa la scară largă în Ucraina, Putin și-a intensificat apelurile pentru un pivot care să se îndepărteze de ceea ce el a criticat ca fiind un sistem politic global și economic dominat de Occident.

În prima sa vizită în Coreea de Nord după aproape un sfert de secol, țările au convenit asupra unui pact de apărare reciprocă, în timp ce Moscova apelează din ce în ce mai mult la statul izolat pentru muniții pentru a ajuta forțele rusești din Ucraina.

"Noul parteneriat a adâncit o relație de conveniență care se intensifica deja", a declarat Gabrielle Reid, director asociat la firma de informații strategice S-RM, pentru Newsweek, în comentarii trimise prin e-mail.

Cu toate acestea, pe fondul aparenței unei alianțe în creștere între Rusia și Coreea de Nord, Reid a declarat că această cooperare "va fi atenuată și va rămâne una determinată de necesitate, mai degrabă decât de intenția de a intensifica simultan agendele lor respective de politică externă agresivă".

"De asemenea, China a păstrat în mod notabil o distanță față de acord pentru a evita să afecteze în mod evident cooperarea cu partenerii comerciali occidentali sau să dea o atenție nejustificată acordului ca acord tripartit", a adăugat Reid.

loading...
PUTETI CITI SI...