Israelul va avea in curand o armă imbatabilă: va fi de neoprit și nu va rămâne niciodată fără muniție
Postat la: 01.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Într-un atac nocturn fără precedent , la 13 aprilie 2024, Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete asupra Israelului. Simultan, Hezbollah a lansat zeci de rachete Grad asupra pozițiilor Forțelor de Apărare ale Israelului din Înălțimile Golan.
A urmat un baraj de rachete care a întâmpinat un zid de rezistență. Interceptoarele Arrow 3 ale Israelului au lovit rachetele balistice în timp ce acestea se aflau încă în spațiu. La altitudini mai mici, rachetele David's Sling, care seamănă cu Patriot-ul american, au doborât și mai multe. Între timp, navele de război și avioanele americane au doborât unele atacuri. Ultima linie de apărare a fost celebrul Iron Dome al Israelului, o rețea de rachete interceptoare cu rază scurtă de acțiune ghidate de radar.
Israelul a învins practic întregul atac, spulberând din cer rachete de croazieră, rachete balistice, rachete și drone, scrie popularmechanics.com.
"Israelul este o fâșie îngustă de pământ cu centre urbane dens populate. Acest lucru nu lasă prea multă adâncime, astfel încât interceptarea amenințărilor în zbor este foarte importantă", explică James Black, director adjunct la RAND Europe, un grup de reflecție nonprofit.
Israelul dorește un sistem de apărare aeriană care să nu rămână niciodată fără muniție
Dar sistemele sofisticate și multistratificate de apărare aeriană integrată ale Israelului nu au putut opri totul. Nouă rachete iraniene ar fi lovit bazele aeriene Nevatim și Ramon, iar o persoană a fost rănită de șrapnel. Valurile de drone, rachete și rachete sincronizate pentru a lovi simultan erau menite să supraîncarce apărarea israeliană și să epuizeze stocurile de interceptoare. Zidul a rezistat bine de data aceasta, dar planificatorii israelieni știu că este un joc al numerelor.
„Dacă ne uităm atât la Israel, cât și la Ucraina, observăm că apărătorii folosesc rachetele mai repede decât le poate înlocui industria", spune Black. Așadar, Israelul dorește un sistem de apărare aeriană care să nu rămână niciodată fără muniție: Iron Beam.
Un pachet de ajutor american în valoare de 1,2 miliarde de dolari va contribui la finanțarea implementării Iron Beam, un sistem laser de mare putere unic în Israel, conceput pentru a doborî rachete și drone. Este un pariu mare pe o tehnologie neprobată, dar succesul ar duce la un scut defensiv aproape invincibil.
Presupunând că totul merge conform planului, Iron Beam va fi o salvare pentru israelieni, care suferă în mod regulat atacuri aeriene. Numai rebelii houthi din Yemen au lansat mai mult de 220 de drone și rachete kamikaze asupra Israelului de la izbucnirea războiului cu Hamas în octombrie 2023. Și mai sunt Iranul și Hezbollah, desigur.
Odată cu proliferarea armelor și creșterea razei de acțiune, America s-ar putea confrunta într-o zi cu aceeași problemă, dar laserele ar putea rezolva această problemă cu viteza luminii.
"Scutul de lumină"
CUNOSCUT OFICIAL CA „SCUTUL DE LUMINĂ", Iron Beam este un sistem de arme cu laser de înaltă energie din clasa 100 de kilowați, pe care Rafael Advanced Defense Systems l-a prezentat pentru prima dată în 2014. Rafael este, de asemenea, un contractant al Iron Dome.
"Iron Beam nu va înlocui Iron Dome, ci îl va completa.Directed Energy oferă o modalitate de a prioritiza interceptoarele cinetice împotriva amenințărilor pentru care sunt cele mai necesare", spune Black.Mai exact, Iron Beam va fi integrat ca un strat suplimentar cu rază scurtă de acțiune pentru a distruge amenințările aflate la o distanță de până la 4,3 mile.
Spre deosebire de rachete, Iron Beam poate continua să tragă atâta timp cât are energie.
„O mare parte din interesul pentru lasere provine din adâncimea de magazie pe care o oferă", spune Black. „Aceasta nu este chiar infinită - piesele și sursele de energie nu durează la nesfârșit - dar oferă un încărcător foarte adânc în comparație cu bateriile de rachete".
Un alt aspect important este costul per interceptare.O rachetă interceptoare Iron Dome costă 40 000-50 000 de dolari, potrivit Institutului israelian pentru studii de securitate națională.În timp ce rachetele de croazieră pot ajunge la milioane de dolari, dronele iraniene cu rază lungă de acțiune Shahed-136 sunt aparate simple, cu tehnologie redusă, care costă mai puțin de 30.000 de dolari bucata. Hamas se bazează în principal pe rachete Qassam artizanale, asamblate din țevi industriale și explozibili improvizați, care costă mai puțin de 1 000 de dolari bucata.
Totul se reduce la o ecuație a costurilor", spune Mark Neice, CEO al Directed Energy Consultants, o firmă din Albuquerque, New Mexico, care oferă consultanță tehnică privind laserele de înaltă energie."Sistemul actual este eficient, dar este costisitor.Când lansezi rachete de 50.000 de dolari împotriva unor ținte de 10.000 de dolari, cât timp mai poți rezista să fii la capătul greșit al curbei costurilor?"
În 2022, Naftali Bennett, pe atunci prim-ministru al Israelului, a declarat că Iron Beam ar costa doar 2 dolari per interceptare, respingând orice număr de atacuri la un cost neglijabil.
Iron Beam reduce, de asemenea, riscul de daune colaterale.Interceptările au loc adesea deasupra zonelor populate, iar rachetele supersonice de interceptare Tamir ale Iron Dome cântăresc 200 de kilograme fiecare; în consecință, o defecțiune a motorului sau o ratare ar putea provoca daune grave. Dar un laser ajunge întotdeauna exact acolo unde este îndreptat și nu va cădea pe Pământ într-un loc neașteptat.
IRON BEAM A FOST TESTAT CU SUCCES în 2022, cu o lansare planificată inițial pentru doi până la trei ani mai târziu. Pentru a accelera acest calendar, președintele Biden a aprobat în aprilie un pachet de ajutor militar de 15 miliarde de dolari pentru Israel, din care 1,2 miliarde de dolari au fost alocate pentru Iron Beam. Planurile anterioare descriau acest lucru ca finanțare pentru cercetare și dezvoltare, dar acum banii sunt destinați achizițiilor.
Dar aceasta nu este prima încercare de a pune pe teren un laser defensiv.„Au existat runde repetate de entuziasm - sau cicluri de hype - cu privire la energia direcționată timp de decenii", spune Black.
Cum se prezintă Statele Unite la acest capitol
Statele Unite au în prezent 31 de programe laser (cercetătorii de la Pentagon doboară drone cu lasere încă din 1973), dar s-au străduit să pună în funcțiune sisteme robuste și fiabile.
XN-1 LaWS („Laser Weapon System"), instalat pe nava de luptă amfibie USS Ponce a Marinei SUA în 2014, a fost trimis în Golful Persic, dar nu a tras niciun foc în acțiune. O revizuire a constatat că LaWS avea probleme cu urmărirea și distrugerea țintelor mici, iar arma a fost în cele din urmă abandonată.
Armata SUA utilizează în prezent lasere pentru a proteja trupele de dronele lansate de insurgenți în Irak. Însă un articol din MSN afirmă că „feedback-ul soldaților indică până în prezent disparități semnificative între rezultatele obținute în laborator și în poligonul de testare și utilizarea tactică efectivă". Aceasta este o expresie militară pentru: „nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze".
Black crede că un sistem precum Iron Dome ar putea reuși acolo unde altele au eșuat.„Acum avem o convergență a tehnologiilor generatoare, inclusiv generarea și stocarea energiei, miniaturizarea componentelor și, ceea ce este important, progrese mari în țintire", spune el.
Neice este de acord. „Acum suntem capabili să folosim laserele electrice și cu fibră de pe piața comercială, dezvoltate pentru tăiere și sudură", spune el. „Diferența este că ei focalizează laserele pe un obiect aflat la milimetri distanță, noi focalizăm pe ceva aflat la kilometri distanță".
Un sistem de apărare cu laser ar fi o premieră istorică și ar constitui modelul pentru programele americane cu laser. Acestea ar putea apăra baze și nave de război în străinătate sau ar asigura securitatea internă împotriva atacurilor teroriste cu drone.
„Dacă Israelul implementează cu succes Iron Beam, va ajuta la eliminarea problemelor tehnologice și va oferi o dovadă de concept", explică Black.
Neice spune că Israelul nu este mai avansat din punct de vedere tehnic în materie de lasere, dar desfășurarea Iron Beam va furniza date esențiale despre aspectele practice ale funcționării în lumea reală, cum ar fi întreținerea, reparațiile și lanțul de aprovizionare necesar pentru a menține laserele în funcțiune. Spre deosebire de alți aliați, Israelul ar putea utiliza laserul în mod regulat.
-
Lovitură dură pentru China! UE a pus tarife uriașe pentru mașinile electrice importate din țara asiatică
Uniunea Europeană a decis marţi să majoreze tarifele la vehiculele electrice construite în China până la 45,3%, la sfârş ...
-
Un nou instrument al OpenAI descris ca având „robustețe și precizie la nivel uman" halucinează tratamente medicale periculoase
Gigantul tehnologic OpenAI a prezentat un nou instrument de transcripție alimentat de inteligența artificială Whisper. P ...
-
Diriginții care aleargă după profesori prin școlile din România. Fiecare profesor de la clasă trebuie să confirme nota la purtare propusă pentru fiecare studiu
Până vineri, 25 octombrie, toți elevii trebuiau să aibă o notă la purtare stabilită. Acesta este primul an școlar când i ...
-
Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
Administrația Militară Regională Cernăuți a răspuns recent solicitării Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi" din ...
-
Misterioasa descoperire. Rămășițele incredibile ale unei civilizații dispărute sunt considerate un miracol după 8000 de ani
La peste 2000 de metri deasupra nivelului mării, la Hartashen, un sat din colțul de nord al Armeniei, se află una dintre ...
-
Google lucrează la un tip de inteligență artificială care poate controla calculatoare
Google dezvoltă o nouă tehnologie cu inteligență artificială care ar putea controla browsere web pentru a căuta sau face ...
-
Escrocherie în numele Bursei de Valori București (BVB). Metoda folosită pentru a înșela investitorii
Bursa de Valori București (BVB) și Depozitarul Central (DC) atrag atenția luni, într-un comunicat către StartupCafe.ro, ...
-
Mai vorbește cineva la telefonul fix? Județele cu cele mai multe conexiuni fixe și topul „vorbitorilor" fix-fix
Cei mai mulți îl folosesc ca să-și sune părinții, dar și aceștia sunt tot mai bine echipați cu smartphone-uri și device- ...
-
Incendiul de la Ferma Dacilor - teorie șoc în raportul final al experţilor. Cornel Dinicu vrea să construiască o biserică pe locul clădirii distruse
Una din posibilele cauze ale incendiului de la Ferma Dacilor, în urma căruia au murit opt oameni, inclusiv unul din copi ...
-
Omenirea a produs prima generație care nu știe să muncească. Viitorul e clar al roboților umanoizi
Angajatorii din mai multe țări constată că efectiv nu pot lucra cu Generația Z, iar generațiile care vin după aceasta au ...
-
Implantul care le poate schimba complet viața nevăzătorilor: Le-a permis mai multor orbi să citească și să recunoască fețe
Science Corporation a anunțat rezultate preliminare promițătoare ale implantului său ocular, Prima, care a restabilit ca ...
-
Sindromul AHS: mâinile tale acționează independent de voința ta ca si cum ar fi ale altuia
Persoanele paraplegice pot pierde controlul asupra picioarelor în urma unei leziuni la nivelul măduvei spinării. Însă, c ...
-
Cum influențează alimentația sănătatea dinților tăi?
Fast-food, desert după fiecare masă, mai bine de o cafea pe zi, băuturi energizante și sucuri cu acid. Așa arată dieta f ...
-
Românii care gătesc la aragaz sau la butelie au speranta de viata cu doi ani mai putin. Suntem campioni europeni la gătitul pe gaze!
România se află pe primul loc la mai multe categorii de risc asociate cu utilizarea gazului pentru gătit, fie că vorbim ...
-
S-au vaccinat împotriva Covid-19 și au rămas cu sechele: Se primesc compensații uriașe din partea producătorului
Un nou program din Marea Britanie ar putea oferi despăgubiri pentru mii de persoane afectate de vaccinul Covid AstraZene ...
-
Maitreyi îl întâlnește mai târziu pe Mircea Eliade și află toate informațiile despre romanul de dragoste dedicat ei
După ce este dat afară din casă, părinții descoperind povestea de iubire dintre cei doi tineri, Eliade, îndurerat, se re ...
-
5 ponturi pentru a-ți „citi" adversarii când joci poker
Citirea adversarilor este o componentă importantă a jocului de poker. Cu cât înțelegi mai multe despre ce gândește și ce ...
-
Pământul a recepționat un semnal radio pe care cercetătorii nu îl pot explica. "E ca și cum cineva ar încerca să ne contacteze"
Oamenii de știință de la Universitatea Northwestern au publicat un studiu despre un fenomen cosmic unic. Pe Pământ au fo ...
-
Activiștii LGBT au defilat prin București chiar de marea sărbătoare a Sfântului Dumitru. Motto-ul marșului sfidează tradiționalul pelerinaj din București
Activiștii LGBT au mărșăluit prin București, sâmbătă 26 octombrie, pentru a solicita legalizarea parteneriatului civil. ...
-
Papahagi susține că Halloween-ul ar fi o „sărbătoare creștină" și cine crede altfel este „prostovan". Patriarhia Română afirmă că are origini păgâne oculte
Profesorul Adrian Papahagi, cunoscut drept inițiatorul petiției eșuate de schimbare a datei Paștilor, susține acum că Ha ...
-
Baba Vanga, profeții înfricoșătoare pentru 2025: "Urmează o apocalipsă"
Baba Vanga, cunoscută ca „Nostradamus al Balcanilor" a emis predicții sumbre pentru anul 2025. Aceasta a spus că ar treb ...
-
Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
Un bărbat din Ontario, în vârstă de 40 de ani, cu antecedente de boală mintală, a murit prin eutanasie după ce evaluator ...
-
"Viața extraterestră ar putea să nu aibă nevoie de o planetă pentru a se susține", o nouă teorie explorată de oamenii de știință
Oamenii de știință au explorat recent posibilitatea ca viața extraterestră să nu aibă nevoie de o planetă pentru a se su ...
-
Turnul Babel 2.0: A început construcția cele mai mari clădiri din istoria omenirii. Proiectul este o adevărată nebunie, dar va deveni curând realitate
O construcție monumentală, echivalentul a 20 de clădiri Empire State, prinde contur în Riad, Arabia Saudită. Denumit Muk ...
-
Oceanul Atlantic va dispărea! Oamenii de știință prezic formarea unui 'inel de foc' înaintea acestui eveniment epic
Oceanul Atlantic, imensa întindere de ocean care separă America de Europa ar putea începe să se micșoreze considerabil, ...
-
Meseria plătită cu 13.000 de lei pe lună, refuzată de români pe bandă rulantă. Riscurile la care se expun sunt la fel de mari ca lefurile oferite
În vremea în care sute de mii de români lucrează pe nici măcar 3.000 de lei, există și meseria unde primești mai bine de ...
-
Coreea de Sud declară război epidemiei de singurătate si construieste un oras special care va costa 300 de milioane de euro
Coreea de Sud s-a decis sa puna capat singurătății care e din ce in ce mai prezenta in populatie. Obiectivul este cel de ...
-
Elveția interzice culesul ciupercilor pentru a proteja biodiversitatea
Elveția a devenit una dintre primele țări europene care a introdus reglementări stricte privind culesul ciupercilor, imp ...
-
Clarvăzătoarea Carmen Hara anunță cine va alege, de fapt, președintele României: "Nu avem minți luminate!"
Clarvăzătoarea Carmen Harra încinge bursa speculațiilor pe tema alegerilor. Dacă majoritatea sondajelor pentru prezidenț ...