Iodura de potasiu: Utilizare și Efecte

Postat la: 14.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Iodura de potasiu: Utilizare și Efecte

Iodura de potasiu este un compus chimic alb, inodor, format din 76% iod și 23% potasiu, iar ca supliment poate fi găsit deseori sub formă de tablete sau lichide. Furnizorii de asistență medicală folosesc această substanță în timpul intervențiilor chirurgicale sau pentru tratamentul pielii.

Desigur, rămâne și cea mai cunoscută și vehiculată utilitate a acestuia, în situațiile de urgență care implică radiații, atunci când este folosit pentru a contracara iodul radioactiv. Aceasta oferă protecție glandei tiroide, saturând-o cu iod stabil și prevenind astfel, absorbția iodului radioactiv, favorizând totodată eliminarea mai rapidă a acestuia din organism. Totuși, este iodura de potasiu arma secretă împotriva radiațiilor provocate de un posibil atac nuclear? Specialiștii MediHelp au centralizat câteva informații despre acest compus chimic pentru ca tu să înțelegi pentru ce este utilizat, care sunt beneficiile sale, dar și de ce ar trebui administrat doar la recomandarea medicului.

Iodura de potasiu este un compus chimic alb, inodor, format din 76% iod și 23% potasiu, iar ca supliment poate fi găsit deseori sub formă de tablete sau lichide. Furnizorii de asistență medicală folosesc această substanță în timpul intervențiilor chirurgicale sau pentru tratamentul pielii. Desigur, rămâne și cea mai cunoscută și vehiculată utilitate a acestuia, în situațiile de urgență care implică radiații, atunci când este folosit pentru a contracara iodul radioactiv. Aceasta oferă protecție glandei tiroide, saturând-o cu iod stabil și prevenind astfel, absorbția iodului radioactiv, favorizând totodată eliminarea mai rapidă a acestuia din organism. Totuși, este iodura de potasiu arma secretă împotriva radiațiilor provocate de un posibil atac nuclear? Specialiștii MediHelp au centralizat câteva informații despre acest compus chimic pentru ca tu să înțelegi pentru ce este utilizat, care sunt beneficiile sale, dar și de ce ar trebui administrat doar la recomandarea medicului. 

Utilizări și beneficii

Există mai multe întrebuințări ale iodurii de potasiu, una dintre cele mai importante fiind aceea pentru afecțiunile glandei tiroide. Aceasta va crește nivelul de iod, încetinind sau calmând funcția tiroidiană. Atunci când organismul produce prea multă tiroxină, hormon tiroidian, consumă iodul din organism, ceea ce duce la o deficiență. Prin urmare, o anumită doză recomandată de medic poate regla această deficiență. Pe lângă afecțiunile tiroidiene, iodura de potasiu poate fi de ajutor în tratarea anumitor boli ale pielii, având proprietăți antifungice, calmând roșeața și inflamarea pielii. De asemenea, aceasta va fi de folos pentru tratarea anumitor probleme respiratorii sau chiar în detoxifierea organismului, însă doar la indicația cadrelor medicale. 

Arma secretă împotriva radiațiilor nucleare

Contrar așteptărilor, iodura de potasiu nu este arma secretă împotriva radiațiilor nucleare. Aceasta poate fi de ajutor prin reducerea impactului radioactiv asupra țesuturilor umane. Practic, va face ca în glanda tiroidă să pătrundă o cantitate optimă de iod stabil, împiedicând pătrunderea celui radioactiv, fiind astfel eliminat mult mai rapid cu ajutorul rinichilor. Trebuie să știi că iodura de potasiu îți protejează glanda tiroidă, însă nu și alte părți ale corpului de efectele iodului radioactiv, de aceea putem spune că nu este remediul miraculos pe care fiecare dintre noi îl așteptăm pentru a ne oferi protecția absolută împotriva radiațiilor nucleare. În plus, nu este recomandată administrarea preventivă, iar o doză mai mare nu va crește nivelul de protecție, ci, contrar așteptărilor, poate apărea otravirea cu iod, care va avea efecte secundare severe. 

Iodura de potasiu nu se administrează preventiv

Deși de cele mai multe ori este mai bine să previi decât să tratezi, acest lucru nu se aplică și pentru administrarea iodurii de potasiu. Dat fiind faptul că are efecte adverse precum erupții cutanate, greață, vărsături sau inflamarea glandelor salivare, este recomandat ca aceasta să fie administrată doar la indicația medicului specialist. De asemenea, adulților cu vârsta de peste 40 de ani nu le este recomandată administrarea deoarece riscul de a dezvolta cancer tiroidian este redus, iar reacțiile adverse pot fi mai severe. Trebuie să ții minte că a lua prea mult iod este periculos și destul de multe persoane cu anumite afecțiuni medicale pot avea contraindicații. Cu toate acestea, dacă dorești să ai grijă de sănătatea ta și să adopți o conduită preventivă, recomandarea noastră este să optezi pentru o asigurare medicală privată, în care să fie incluse controalele de rutină. 

Reducerea expunerii la radiații 

Nu există un tratament care să ne facă imuni în cazul unor radiații nucleare, însă dacă ne vom confrunta cu o asemenea situație, sunt prezente o serie de măsuri recomandate pe care le poți lua: 

  • Asigură-te că rămâi în interior și că sigilezi ușile, ferestrele, aerisirile sau orice altă sursă prin care aerul contaminat poate ajunge în interior.
  • Elimină deșeurile radioactive prezente pe piele prin spălarea cu apă și cu săpun, însă evită să îți atingi nasul, ochii sau gura și nu folosi șervețele dezinfectante.
  • Spală foarte bine fructele și legumele înainte să le consumi pentru a nu rămâne deșeuri radioactive pe suprafața acestora. 

Cu siguranță iodura de potasiu este o substanță care administrată în mod controlat, la recomandarea medicului specialist, poate avea efecte benefice asupra organismului nostru. Cu toate acestea, administrarea haotică și "preventivă", fără prescripție, poate avea efecte nocive. Nu uita să te informezi întotdeauna din surse sigure și să ai grijă de sănătatea ta, pentru că aceasta este mai importantă decât orice! 

Sursa: https://explore.globalhealing.com/potassium-iodide/

 

 

loading...
PUTETI CITI SI...