Invenția care uimește lumea științei: Materialul mai solid decât oțelul, dar ușor ca plasticul

Postat la: 04.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Invenția care uimește lumea științei: Materialul mai solid decât oțelul, dar ușor ca plasticul

Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Statele Unite au reușit să inventeze un material cu totul special, care poate avea multiple întrebuințări: la fabricarea telefoanelor mobile sau a pieselor auto. Noua substanță este mai dură decât oțelul, dar la fel de ușoară ca plasticul.

Folosind un nou proces de polimerizare, inginerii chimiști de la MIT au creat acest nou material, care poate fi fabricat în cantități mari, potrivit MIT News. Noul material este un polimer bidimensional care se auto asamblează în foi, spre deosebire de toți ceilalți polimeri, ce formează lanțuri unidimensionale, asemănătoare spaghetelor.

Până acum, oamenii de știință credeau că este imposibil să inducă polimerii să formeze foi 2D. "Un astfel de material va putea fi utilizat ca un strat ușor și durabil pentru piese auto, telefoane mobile, dar și ca material de construcții pentru poduri și alte structuri", a spus Michael Strano, profesor de inginerie chimică la MIT și autorul principal si lucrării apărute în revista Nature.

"De obicei, nu ne gândim la plastic ca fiind ceva pe care l-am folosi pentru a susține o clădire, dar cu acest nou material, putem fi capabili de lucruri noi. Are proprietăți neobișnuite și suntem foarte încântați de asta", a explicat Strano. În noul studiu, cercetătorii de la MIT au venit cu un nou proces de polimerizare care le permite să genereze o foaie bidimensională numită poliaramidă. Pentru blocurile monometrice, ei folosesc un compus numit melamină, care conține un inel de atomi de carbon și azot.

Deoarece noul material se auto asamblează în soluție, se pot realiza cantități mari ale produsului prin simpla creștere a materiilor prime. Cercetătorii au descoperit că modulul elastic al noului material, o măsură a forței necesare pentru a deforma un material, este de 4 până la 6 ori mai mare decât al sticlei antiglonț. În plus, forța necesară spargerii noului material este de două ori mai mare decât a oțelului, chiar dacă el are doar aproximativ o șesime din densitatea oțelului.

loading...
PUTETI CITI SI...