Iluzii aeriene: rușii pictează avioane strategice pentru a păcăli sateliții

Postat la: 02.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Iluzii aeriene: rușii pictează avioane strategice pentru a păcăli sateliții

Rusia pictează avioane strategice fictive ca să înșele sateliții. Dar nu pot păcăli dronele. Imaginile din satelit de la Planet Labs, distribuite pe rețelele sociale, arată „picturile" rușilor la baza Engels, unde își țin avioanele nucleare. Analizând imaginile din satelit, rușii au pictat două bombardiere Tu-95MS pe pista de parcare la baza Engels.

La începutul lunii septembrie rușii au început să acopere aeronava strategică cu cauciucuri pentru mașini la Baza Engels, încearcând să le protejeze de atacurile dronelor ucrainene. Nu este clar dacă o astfel de protecție va fi eficientă având în vedere inflamabilitatea anvelopelor, suprafața mare deschisă și dificultatea de a le stinge.

La sfârșitul lunii iulie, a fost înregistrat desenul avioanelor de luptă asemănătoare cu aeronavele Sukhoi. Desenele au fost aplicate timp de câteva luni la baza aeriană din Yeisk. Astfel, rușii încearcă să creeze ținte false care vor fi greu de recunoscut în imaginile din satelit cu rezoluție slabă. Pentru ca un astfel de truc să funcționeze, satelitul trebuie să facă o fotografie în unghi drept.

Un astfel de model poate fi recunoscut rapid pe imaginile din satelit cu rezoluție bună prin lipsa detaliilor și a umbrelor în orice unghi. Dar se pune problema eficacității unor astfel de imagini față de camerele de pe drone, dotate atât cu canale obișnuite de transmitere a imaginii diurne, cât și termice cu rezoluție bună. În plus, astfel de desene nu vor funcționa dacă satelitul folosește recunoaștere radar, iar această metodă este folosită de Forțele de Apărare ale Ucrainei.

loading...
PUTETI CITI SI...