Hai, că s-a aflat răspunsul la intrebarea: De ce nu mai fac tinerii copii în România, mai ales corporatiștii?!
Postat la: 04.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Presiunea de a avea rezultate, frica de a rata oportunităţi de carieră, burnoutul, cât şi goana după work-life balance şi dezvoltare personală sunt câţiva dintre factorii care contribuie la amânarea tot mai mult a deciziei de a face copii în rândul tinerilor din medii urbane corporatiste. A devenit oare succesul un contraceptiv modern?
Două motive, diametral opuse, pentru care tinerii din România fac din ce în ce mai puţini copii: pe de o parte, disponibilitatea vacanţelor, apariţia low-costurilor, a distracţiilor din ce în ce mai accesibile care nu lasă timp pentru viaţa de familie şi, pe de altă parte, creşterea costului vieţii, dorinţa de a avea stabilitate financiară, o carieră, o locuinţă, a milenialilor care poate acordă mai mult timp de gândire deciziei de a face un copil. Ne-am întrebat dacă vreunul dintre motive este mai corect decât celălalt - nu neapărat la nivelul întregii societăţi - evoluţia demografică per total fiind influenţată de mai mulţi factori economici, sociali şi culturali - , cât mai ales în rândul angajaţilor moderni, cei care ne înconjoară, cei care au acces la educaţie, resurse, bani şi, în limbaj corporatist, „know-how".
Faptul că natalitatea este în scădere nu mai e demult o noutate - amintim doar câteva date publice de la Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat: dacă în anul 1990, în România se năşteau 314.746 de copii - în prezent, valoarea este de două ori mai mică şi în continuă scădere: în jur de 155.000 de copii s-au născut în anul 2023, iar cele mai recente valori pentru anul în curs arată un continuu declin - în luna mai 2024, numărul născuţilor vii a fost cu 2.219 de copii mai puţini faţă de aceeaşi lună a anului trecut (11.505), adică un minus de 16,2% comparativ cu aceeaşi lună din anul 2023. Alte date statistice arată că, dacă în anii ʼ80 vârsta medie a mamelor era de 25 de ani, iar în perioada 1990-1997 ajunsese să fie chiar şi mai mică, oscilând la 24,3 - 24,5 ani, în 2002 începe o tendinţă de amânare a naşterilor şi astfel creşterea vârstei medii ajunge, în 2023, la 27,5 (iar în mediul urban este chiar mai ridicată de atât, de 29,2 ani). Femeile tinere fac din ce în ce mai puţini copii, în timp ce opusul se întâmplă pentru grupurile de vârstă mai ridicate: potrivit Eurostat, în UE ponderea naşterilor la mame cu peste 40 de ani a crescut mai mult de două ori între 2001 şi 2019 - această pondere a crescut în toate statele membre în această perioadă, inclusiv în România (în acest caz însă, ţara noastră se află în partea fericită a clasamentului, cu cea mai mică pondere a mamelor peste 40 de ani - 3,2%). Totuşi, rata fertilităţii (un indicator demografic care măsoară numărul mediu de copii născuţi de o femeie pe parcursul vieţii ei fertile, în general considerată între 15 şi 49 de ani n.red.) se află în declin, în ţara noastră înregistrându-se una dintre cele mai mari scăderi ale acestui indicator - de la 1,77 la 1,2 în intervalul 2019 - 2023. În timp ce motivele ce ţin de natalitate la nivelul unei societăţi sunt complexe - vrem să ne concentrăm pe motivele pentru care un grup social - „angajaţii moderni", pe care noi îi numim colocvial/generic, corporatişti - amână această decizie.
Cel mai performant contraceptiv este reprezentat de creşterea veniturilor şi, implicit, a calităţii vieţii. A te căsători la o vârstă mică (25-30 de ani) şi a avea un copil nu mai se află azi în topul priorităţilor grupului profesional numit corporatişti. Acesta este un aspect prin care tinerii acumulează experienţe, evoluează profesional şi, la momentul în care vor avea un copil, vor fi suficient de maturi profesional şi cu multe acumulări spirituale pentru a lăsa copilului/copiilor lor o bogată zestre imaterială.
Creşterea unui copil necesită resurse financiare consistente, iar mulţi tineri angajaţi se confruntă cu provocări semnificative precum un cost de trai ridicat provocat de o inflaţie galopantă. În acelaşi timp, perspectivele nu sunt deloc certe nici din punct de vedere economic şi nici social, fără a mai pune la socoteală instabilitatea mediului înconjurător. Şi, pentru că discutăm de un grup bine pregătit, educat şi poate mult prea raţional, este perfect normal ca tinerii corporatişti să-şi pună întrebarea: "În ce lume aduc eu un copil?"
Din discuţiile cu aceste cupluri se observă că siguranţa locului de muncă, cariera care presupune din ce în ce mai multe ore petrecute în acest scop, dorinţa imprimată de societate de a avea cât mai multe lucruri materiale înainte de a procrea şi banii, care sunt văzuţi ca foarte importanţi în educaţia şi creşterea copiilor, se numără printre motivele care duc la întârzierea deciziei de a face copii. Cariera şi ambiţiile profesionale au ca principal impact amânarea deciziei de a avea copii, iar de aici vin toate problemele legate de vârstă (foarte important factor de fertilitate la femei) şi de diverse boli care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Angajaţii simt adesea că trebuie să îşi investească majoritatea timpului şi energiei pentru a-şi atinge obiectivele profesionale şi pentru a avansa în carieră. Această presiune constantă poate duce la percepţia că responsabilităţile parentale ar putea afecta negativ performanţa lor la locul de muncă sau chiar ar putea împiedica progresul profesional. Pe de altă parte, dorinţa de libertate personală este un alt motiv major pentru care mulţi decid să amâne sau să evite să aibă copii.
Oamenii îşi doresc să îşi menţină flexibilitatea de a se dedica activităţilor personale, cum ar fi călătoriile, hobby-urile şi dezvoltarea personală. Într-o societate care pune accent pe independenţă şi autorealizare, mulţi angajaţi simt că a avea un copil ar putea limita aceste libertăţi şi ar aduce o serie de responsabilităţi şi compromisuri pe care nu sunt pregătiţi să le facă. De asemenea, un factor în plus ţine de influenţa social media şi a culturii moderne, care promovează adesea un stil de viaţă idealizat, centrat pe realizări personale şi profesionale.
Această presiune socială adaugă un strat suplimentar de stres, făcându-i pe mulţi să creadă că trebuie să atingă anumite standarde de succes înainte de a considera oportună formarea unei familii. Nivelul de educaţie, venitul corporatiştilor şi decizia de a nu avea copii pare că sunt corelate.
Cumva, societatea aşteaptă de la femeie ca să se întâmple treaba asta. Bărbaţii resimt mai puţin presiunea, deşi mai nou lucrurile încep să se echilibreze, dar cu un plus totuşi ca greutate în partea femeilor. Să nu uităm că trăim într-o ţară care vine şi cu nişte superfacilităţi faţă de alte ţări din Uniunea Europeană sau chiar din lume pentru mame - posibilitatea de a sta doi ani acasă pentru o femeie este ceva extraordinar. Dar, totodată, pentru o femeie preocupată de carieră, ideea de a avea un copil poate să pară înspăimântătoare.
Mergem mai departe, analizând în ce măsură experienţele din copilărie şi relaţiile cu propriii părinţi pot influenţa decizia de a nu avea copii. Persoanele care sunt mai educate, care au investit foarte mulţi bani în dezvoltarea personală, pe lângă faptul că au diplome, facultăţi ş.a.m.d., sunt mai conştiente de propriile traume, de propriile defecte, de prejudecăţile pe care le-au preluat de la părinţi, de comportamentele pe care le-au testat în copilăria lor, dar pe care au ajuns să le repete astăzi ca adulţi etc.
Din perspectivă sociologică, efectul pe termen lung al întârzierii sau renunţării la decizia de a face un copil se transpune în îmbătrânirea populaţiei şi scăderea populaţiei atât în România cât şi în UE. Acest lucru înseamnă o presiune uriaşă pe sistemul de pensii deoarece vor fi mult mai puţini oameni activi; lipsa forţei de muncă va însemna o scădere consistentă a productivităţii ceea ce, în spirală, poate genera o criză economică majoră. Schimbările sociale vor fi structurale, pentru o populaţie îmbătrânită va avea nevoie de mai mult îngrijire, ceea ce va pune, în continuare, presiune pe guverne şi pe bugetele naţionale.
Scăderea natalităţii este o problemă mai ales regională deosebit de importantă, reprizentând doar o faţetă a deficitului de forţă de muncă - de acum şi din viitor. O consecinţă a ei este îmbătrânirea populaţiei, ceea ce duce la o serie întreagă de alte probleme, printre care presiune mare asupra sistemelor de sănătate, mai ales în ţări precum România, unde speranţa de viaţă sănătoasă este extrem de redusă; presiune mare asupra sistemului de pensii, care devine nesustenabil; presiunea economică foarte mare, mai ales legată de joburile viitorului.
Sunt foarte multe potenţiale măsuri de sprijin pentru familii, de la alocaţii, reduceri fiscale sau facilităţi pentru achiziţionarea de locuinţe, multe dintre măsuri putând fi luate chiar de către administraţiile locale (creşterea numărului de creşe, grădiniţe, îmbunătăţirea calităţii sistemului de educaţie ş.a.). Concediile de maternitate şi paternitate pot fi foarte atractive dacă sunt compensate generos, dar, pe lângă toate aceste măsuri de natură economică, Oprica este de părere că cea mai bună măsură pe care statul ar putea să o ia ar fi să acorde respectul cuvenit cetăţenilor şi să lucreze pentru a „servi" cu adevărat plătitorii de taxe.
Statul român acoperă aspectele care ţin de concediul maternitate şi paternitate. Pe de altă parte, este loc de îmbunătăţiri în zona flexibilităţii la locul de muncă, cum ar fi munca remote în mediile în care se poate face acest lucru, şi în ceea ce priveşte schimbarea culturii organizaţionale, astfel încât imaginea de mamă angajată sau tată angajat să fie mai dezirabilă.
Sprijinul este necesar şi pentru cei care îşi doresc să facă copii, dar, din cauza întârzierii deciziei se confruntă cu dificultăţi legate de fertilitate. Procedurile de reproducere umană asistată vin cu multe costuri: materiale, emoţionale, sociale şi de cuplu. Pentru multe cupluri, problema banilor pare de netrecut şi nu de puţine ori renunţă la ideea de a merge mai departe cu proiectul "copil". De aceea, este vital suportul statului în asigurarea dreptului la familie pentru fiecare. Ajutorul financiar face ca povara infertilităţii să fie dusă mai uşor până la apariţia unui copil.
-
O nouă metodă de a obține venituri online: bărbați heterosexuali se dau femei transsexuale pe rețelele de socializare pentru a face bani
Rețelele de socializare sunt omniprezente în viața oamenilor. Atrași de conținut video, de știri sau de diverse trenduri ...
-
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui Ștefan cel Mare și de unde vine numele lor
Românii au fost cunoscuți în istoria medievală drept „vlahi" sau „valahi". Mulți s-au întrebat dacă sunt unul și același ...
-
Patriarhia Ecumenică anunță că Papalitatea a acceptat sărbătorirea Paștilor în 2025 după calendarul ortodox
Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului a anunțat că, în 2025, Biserica Romano-Catolică va sărbători Paștele în comun ...
-
Peste tot e bine, dar acasa-i cel mai bine: Decăderea Occidentului începe să-i aducă pe români înapoi în țară
Tot mai mulți români renunță la viața pe care și-au construit-o în ani, peste hotare și aleg să se întoarcă acasă. Dorul ...
-
Autoritatea pentru Schimbări Climatice din Australia le cere cetățenilor să nu mai mănânce carne roșie și să renunțe la mașinile pe benzină pentru a reduce emisiile
Cetățenii din Australia vor trebui să reducă consumul de carne roșie și să renunțe la mașinile pe benzină. Acestora li s ...
-
Se răspândește de la om la om. Primul caz uman de gripă aviară în care pacientul nu a avut contact cu vreun animal!
Autorităţile sanitare americane au anunţat vineri, 6 septembrie, că o persoană a fost testată pozitiv pentru gripa aviar ...
-
Dezvăluiri din presa americană care alarmează Washingtonul. Iranul i-a trimis Rusiei rachete balistice
Iranul a transferat recent Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune pentru a le utiliza în războiul împotriva ...
-
Elon Musk a făcut o gaură-n cer: Explozia rachetelor SpaceX au deschis ionosfera Pământului. Oamenii de știință au început investigatiile
La jumătatea lunii noiembrie 2023, o lansare dezastruoasă a SpaceX, care a dus la explozia nu a uneia, ci a două rachete ...
-
Presupus finanțator Hezbollah capturat în România își va declara vinovăția
Mohammad Bazi (60 de ani), un cetăţean cu dublă cetăţenie, libaneză şi belgiană, acuzat de Statele Unite că a finanţat g ...
-
Cum actioneaza mafia lemnului: "mumifică" pădurile României cu larve după care taie la ras arborii. Profit de sute de milioane de euro
Mafia lemnului din Suceava a găsit o metodă criminală prin care ucid rapid sute de hectare de pădure verde. Pentru a put ...
-
Un nou festival exclusivist ajunge la Cluj-Napoca: "SACRO", pe 12 octombrie la BT Arena
Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment excepțional pe 12 octombrie 2024: "SACRO", un concept unic de festival internațio ...
-
Judecătorii acuză că sunt spionați de Ministerul Justiției. De la ce a pornit revolta
Scandal în justiție cu acuzații grave, după ce Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, a accelerat procesul de mo ...
-
Partea bună a AI: Medicii de la Harvard creează un megasoft asemănător ChatGPT care să poată diagnostica cancerul
Cercetătorii de la Harvard Medical School au dezvoltat un model AI multifuncțional, similar cu ChatGPT, care poate gesti ...
-
Vietnamezii, chinezii, israelienii și rușii cumpără Ungaria la bucată. Ungurii nu reușesc sa se opună acestei tendinte de instrăinare a proprietătilor
Majoritatea cumpărătorilor de pe piața imobiliară din Ungaria, cu precădere in Budapesta, sunt în prezent vietnamezi, ur ...
-
De unde provine peștele vândut pe litoralul românesc: Restaurantele pun pe masă foarte rar produse din Marea Neagră
Piața pescuitului din Marea Neagră, care cuprinde 72 de companii active, valorează aproximativ 5 milioane de euro anual, ...
-
Hunter Biden pledează VINOVAT la toate cele nouă acuzaţii din dosarul său fiscal federal pentru a scăpa de un proces rușinos
Hunter Biden a pledat joi „vinovat" la toate cele nouă acuzaţii din dosarul său fiscal federal, iar judecătorul i-a acce ...
-
Scandal-monstru în SUA: Armele rusești conțin componente esențiale fabricate de americani
Subcomisia permanentă pentru investigaţii a Senatului SUA a anunţat joi că va organiza o audiere cu reprezentanţii a pat ...
-
CDC vrea ca bebelușii să primească trei doze de vaccinuri Covid până la 9 luni deși nu există vaccinuri licențiate pentru copiii sub 12 ani
Bebelușii din SUA până la nouă luni trebuie să primească mai multe doze de vaccin ARNm Covid-19 pentru a fi considerați ...
-
Începe procesul în care Hunter Biden este acuzat de evaziune fiscală de 1,4 milioane de dolari. Este acuzat și că a luat bani de la oligarhul român Puiu Popoviciu
Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, urmează să fie judecat începând de joi de un tribunal federal din L ...
-
Romanul "8539" al lui Alfred Bulai este o frescă a pedofiliei
Poate n-ați știut, dar Alfred Bulai este și romancier. A scris două cărți apărute la Editura Paideia. "8539" pare o mărt ...
-
În Asia trăiesc 80 de milioane de vorbitori de limba română arhaică la 4.500 de km de țara noastră
Asia reprezintă continentul cel mai întins și cel mai populat de pe Terra. Aici locuiesc rude vechi ale neamului nostru. ...
-
Vrea Ursula sa distrugă agricultura României? "Grânarul Europei" nu va mai fi intra-carpatic comunitar, dar va fi cu "egalitate de gen"!
Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a primit miercuri, 4 septembrie, raportul final al „Dialogului ...
-
Burgerul din insecte tocate. Guvernul britanic finanțează programul global de hrană pe baza de greieri, viermi si gandaci
Pe motiv că pe planetă două miliarde de oameni mor de foame, Cabinetul britanic, condus de laburiști, intenționează să f ...
-
Cea mai veche capelă din România - "ceas solar imens". Fenomenul straniu care o leagă de Sarmizegetusa Regia
Turiștii care vizitează Rotonda din Geoagiu, Hunedoara, pot asista în aceste zile la un fenomen optic deosebit. Capela m ...
-
Atac armat în SUA. Un elev de 14 ani a ucis doi colegi și doi profesori. FBI a fost avertizat în trecut privind amenințări cu un atac în masă făcute de elev în online
Un băiat în vârstă de 14 ani a ucis doi colegi și doi profesori și a rănit alte nouă persoane într-un atac armat comis m ...
-
Inversarea polilor magnetici ai Pământului a pornit. Ce consecinte majore va avea fenomenul aspura locuitorilor planetei
Fizicianul american Ofer Cohen de la Universitatea Massachusetts din Statele Unite a anunțat faptul că în prezent se pro ...
-
Candidatul la președinție Cristian Terheș: "Nu aș dori să existe o lege ca un fătălău care se pretinde fată să poată intra într-un vestiar de fete"
Europarlamentarul Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale din acest an, a oferit un răspuns foarte tranșant ...
-
Atac cibernetic devastator în România: Hackerii scot la vânzare site-urile unor instituții de top
Hackerii revin din nou asupra instituțiilor din România cu atacuri masive. Două instituții și-au pierdut site urile, car ...
-
Psihologii afirmă că știu de ce simțim că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim
Psihologii au analizat cum se modifică percepția noastră asupra timpului pe parcursul vieții. Cindy Lustig, profesor de ...
-
Detalii tulburătoare despre soțul care își droga soția, iar apoi chema alți bărbați să o violeze. Fiica lor nu a mai rezistat să asculte
Miercuri, în a treia zi a procesului pentru abuzurile sexuale la care a fost supusă Gisèle Pélicot, o femeie de 72 de an ...