Gestionarea corectă a datoriilor te ferește de intrarea în incapacitatea de plată

Postat la: 09.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Gestionarea corectă a datoriilor te ferește de intrarea în incapacitatea de plată

Pandemia a dus la pierderea locurilor de muncă ale oamenilor din întreaga lume, fapt care, inevitabil, a provocat și incapacitatea de plată a ratelor de la bănci sau la IFN-uri. Dacă până în 2020 totul era așezat și eram siguri pe job-ul pe care îl avem, ei bine, odată cu lockdown-ul și restricțiile impuse, tot mai multe business-uri și-au pus lacătul pe ușă, lăsând șomeri milioane de oameni la nivel mondial.

Educația financiară, extrem de importantă

  • Cheltuieli fixe - aici sunt incluse chiria, întreținerea, facturile la utilități, telefonul etc.
  • Cheltuieli flexibile -  bugetul alocat pentru hrană, ieșiri cu prietenii, achiziția de haine noi, vacanțe etc.
  • Cheltuielile anuale sau bi-anuale - impozitul, asigurarea la casă sau mașină.

Cele mai bune metode de a economisi

  • Monitorizează-ți cumpărăturile prin cardul de credit
  • Informează-te cu privire la orice achiziție

Incapacitatea de plată este o problemă destul de persistentă și la început de 2022, fapt pentru care, tot mai multe bănci le oferă românilor, spre exemplu, opțiunea de refinanțare credit cu o dobândă avantajoasă.

Atfel, specialiștii bancari reușesc să îi ajute pe clienții lor ca să capete abilitatea de a avea pe viitor un comportament mai corect în privința administrării bugetului personal de venituri și cheltuieli.

Deși în școala românească nu se învață educație financiară, aceasta este extrem de importantă, chiar dacă folosești produse bancare sau nu. Un prim pas în educația financiară este stabilirea unui buget: astfel vei vedea unde poți reduce cheltuielile și chiar poți economisi în decurs de o lună. 

Poți începe prin a trece pe hârtie veniturile, apoi în cealaltă parte cheltuielile din ultima lună sau ultimele 3 luni. Astfel, vei avea o imagine de ansamblu, prin care să înțelegi pe ce se duc banii și la ce ar fi indicat să renunți, dacă vrei să economisești.

Împarte cheltuielile în 3 categorii, după cum urmează:

Specialiștii în educație financiară susțin că regula 50/20/30 este cea mai eficientă de a economisi: maximum 50% pentru plățile fixe, 20% pentru economisire și 30% sunt costuri flexibile: alimente, divertisment, haine și pasiuni.

Împărțit astfel bugetul, te va ajuta să estimezi în clar care sunt veniturile de care dispui și ce cheltuieli ai. Creează-ți și un buget anual, care te va ajuta să îți stabilești obiective pe termen lung. 

Cei mai mulți dintre noi am ajuns să avem datorii pe cardul de credit pentru că știm care este suma maximă disponibilă pe acesta. Și pentru că nu au monitorizat atent cheltuielile, mulți dintre ei au optat pentru refinanțarea acestuia. De aceea, este foarte important ca, lunar, să îți stabilești o sumă de cheltuit și să te limitezi la ea!

Primul pas pentru a vedea în clar care este stilul tău de viață este să faci cumpărături inteligente. Altfel spus, înainte de a merge la cumpărături și ai de gând să achiziționezi un produs scump, pune în balanță avantajele pe care ți le aduce pe termen lung. Apoi, citește cu atenție eticheta de produs, ca să vezi cum se întreține acesta și dacă ai buget pentru asta. 

De asemenea, mai poți vâna produsele la reduceri. Spre exemplu, la început de an și de Crăciun, multe dintre produse sunt la oferte, putând fi achiziționate chiar și cu 20-30% reducere față de restul anului.

loading...
PUTETI CITI SI...