Germania anunță măsuri excepționale de sprijin pentru populație. Explozia prețurilor a depășit toate recordurile

Postat la: 04.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Germania anunță măsuri excepționale de sprijin pentru populație. Explozia prețurilor a depășit toate recordurile

În timp ce în România fricțiunile politice au întârziat până acum adoptarea unor măsuri pentru sprijinirea populației și a companiilor, care se confruntă cu scăderea puterii de cumpărare și explozia prețului la energie și combustibili, fenomen resimțit în toată Uniunea Europeană, Germania pregătește măsuri ferme care să evite dezastrul.

Astfel, Germania intenționează să-și modifice codul fiscal, pentru ca majorările salariale menite să compenseze explozia fără precedent a prețurilor să nu determine saltul angajaților care beneficiază de ele într-o categorie superioară de impozitare, a declarat ministrul de finanțe Christian Lindner. "Vom adapta sistemul fiscal" pentru a ține seama de rata mare de creștere a prețurilor de consum, a spus Lindner într-un interviu publicat duminică, anunță Bloomberg.

"Salariile în creștere nu trebuie luate oamenilor prin impozitare", în condițiile în care aceștia "își pierd puterea de cumpărare din cauza inflației actuale.", a adăugat ministrul german de Finanțe. Trebuie amintit faptul că în luna martie inflația anuală este așteptată să atingă în Germania cel mai mare ritm de creștere consemnat vreodată în statistici, în condițiile în care blocajele din lanțul de aprovizionare sunt exacerbate de creșterea prețurilor la energie, în urma războiului din Ucraina.

Guvernul a făcut deja primul pas într-un plan de urgență pentru a face față aprovizionării limitate cu energie, deoarece crește îngrijorarea că Rusia ar putea opri livrările de gaze naturale. Pentru a ajuta consumatorii și întreprinderile să facă față costurilor mai mari, guvernul german a anunțat la sfârșitul lunii trecute un pachet de sprijin în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro (18,8 miliarde de dolari), care include o reducere temporară a prețurilor la combustibil, plăți unice către gospodării și transport public subvenționat.

Lindner a mai spus în interviu că s-a opus opririi importurilor de gaze și petrol din Rusia, deoarece ar avea consecințe economice "dramatice" pentru Germania. El a spus că guvernul ar trebui să discute "toate opțiunile" pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși, inclusiv menținerea centralelor nucleare în funcțiune mai mult timp și folosirea zăcămintelor de petrol și gaze din Marea Nordului. De menționat că Germania se află peste media europeană în privința nivelului de trai, datele Eurostat plasând-o în 2021 la un nivel de 119%.

Un nivel de trai mai ridicat decât Germania au avut anul trecut Luxemburg - 277%, Irlanda - 221%, Danemarca - 133%, Olanda - 132%, Suedia - 123%, Belgia - 122%, respectiv Austria - 121% față de media europană a PIB/cap de locuitor, exprimat în standardele puterii de cumpărare - PPS. România s-a situat în 2021 în plutonul țărilor cu cea mai mică putere de cumpărare din Uniunea Europeană: 73% din media UE. Sub noi se află Letonia - 71% din media UE, Croația - 70%, Slovacia - 68%, Grecia - 65% și Bulgaria - 55%, potrivit datelor Eurostat.

Eurostat a anunțat săptămâna trecută că majorările de prețuri vor ajunge la 7,6% în martie 2022 în Germania, față de o inflație anuală de în 5,5% în februarie. Inflația anuală este estimată să facă un nou salt la niveluri istorice în cazul principalilor parteneri comerciali ai României, Germania și Italia, după declanșarea războiului din Ucraina, ceea ce va avea consecințe directe asupra nivelului prețurilor din țara noastră, în perioada următoare, venind peste scumpirile cauzate de factorii interni. Oficiul de statistică din Germania, Destatis, anticipează o rată anuală a inflației de 7,3% în luna martie 2022, prima pentru care datele statistice cuantifică efectele răazboiului din Ucraina.

loading...
PUTETI CITI SI...