Franța se confrunta cu doua valuri simultan - Omicron si Delta. Varianta sud-africana poate fi un hibrid intre coronavirus si gripa sezoniera!

Postat la: 31.12.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Franța se confrunta cu doua valuri simultan - Omicron si Delta. Varianta sud-africana poate fi un hibrid intre coronavirus si gripa sezoniera!

Autoritățile sanitare din Franța au anunțat vineri, 31 decembrie, că varianta Omicron a devenit acum majoritară printre infecţiile cu COVID-19 în această țară, unde virusul a cunoscut o "progresie semnificativă" în ultimele zile.

"62,4% dintre teste au arătat un profil compatibil cu varianta Omicron" la începutul ultimei săptămâni a anului, faţă de 15% în cea precedentă, a constatat agenţia publică în ultima sa anchetă săptămânală publicată joi seară, potrivit France Press. Progresia variantei Omicron era de aşteptat, deoarece aceasta este deosebit de contagioasă şi a devenit deja majoritară în alte ţări europene precum Marea Britanie şi Portugalia. Ea a contribuit la creşterea actuală a cazurilor, care au depăşit 200.000 pe zi în Franţa miercuri şi joi.

În total, spitalele franceze au primit acum 18.321 de pacienţi cu COVID, inclusiv 1.922 de noi internaţi doar între miercuri şi joi, şi peste 3.500 de bolnavi pentru îngrijire critică. Confruntat cu valul de contaminare, guvernul a anunţat luni noi măsuri sanitare de restricţie precum utilizarea obligatorie a telemuncii în companii sau anularea evenimentelor publice de Anul Nou. Epidemia a ucis în total 123.552 de persoane în Franţa. Autoritățile din această țară au luat deja măsuri au luat o serie de măsuri pentru ca Omicron să nu pună presiune pe sistemul medical. Printre acestea se numără purtarea măștii pe stradă și restrângerea intervalului pentru doza booster la trei luni de la patru.

Valul 5 este un val majoritar Delta. Însă Franta a intrat direct in valul 6, care e cu Omicron. Pe masura ce Delta scade, Omicron creste, sunt de parere epidemiologii francezi consultati de sursa citata. Se pune însă întrebarea dacă Omicronul va înlocui Delta sau vor fi două valuri concomitente, unul cu Delta și unul cu Omicron, cum au fost unele epidemii de gripă în trecut, cu două tipuri de virus gripal care se răspândeau în același timp si care se potentau unul pe celalalt. Mai exista si posibilitatea ca virusii sa dea o varianta hibrid coronavirusul Sars-Cov-2 sa "fuzioneze" cu un coronavirus gripal sezonier, mai ales ca simptomele difera deja.

O altă ipoteză este că ar putea fi un val Delta mai agresiv la cei nevaccinați, de care pare ca Omicron "nu se prinde", și un val Omicron la cei vaccinați care nu au făcut doza a treia, pentru că vaccinarea cu două doze are o eficacitate foarte scăzută asupra variantei Omicron, iar imunitatea acestora naturala e deficitara pentru ca fabrica mai departe anticorpi pentru variantele initiale si nu pentru noua mutatie a proteinei spike a variantei sud-africane, se mai adauga in evaluarea specialistilor francezi care au facut simulari pe cele cateva directii de dezvoltare a valurilor pandemice actuale.

loading...
PUTETI CITI SI...