Franţa a deschis deja 232 de centre de vaccinare pentru o eventuală epidemie de variola maimuței

Postat la: 21.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Franţa a deschis deja 232 de centre de vaccinare pentru o eventuală epidemie de variola maimuței

232 de centre de vaccinare "sunt deja deschise" în Franța pentru a face faţă unei eventuale epidemii de mpox, a zis marţi premierul demisionar Gabriel Attal.

În același timp, Gabriel Attal a promis 100.000 de doze de vaccinuri celor mai afectate ţări, transmite AFP. "Suntem pregătiţi să facem faţă tuturor scenariilor şi riscurilor", a scris el pe X. Până în prezent, nicio contaminare cu clada 1, mai mortală şi mai virulentă decât clada 2, nu a fost încă înregistrată în Franţa, conform guvernului. În Europa, Suedia a anunţat faptul că a înregistrat un caz de infectare cu subtipul cladei 1b, care a apărut recent în Africa.

Franţa se aşteaptă să apară în perioada următoare cazuri pe teritoriul său. "232 de centre de vaccinare sunt deja deschise în toată ţara. Şi multe altele vor fi disponibile. Aşa cum a solicitat preşedintele Republicii, Franţa va dona 100.000 de doze de vaccin", a mai spus Attal. "Aceste doze vor fi distribuite prin intermediul Uniunii Europene în regiunile în care virusul circulă puternic". Aceste donaţii vor "spori efortul european actual cu aproape 50%."

Pe data de 14 august 2024, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat virusul Mpox (variola maimuței), care se răspândește rapid în mai multe țări africane, ca fiind o "urgență de sănătate publică de interes internațional". Acest fapt ar urma să ducă la mobilizarea resurselor globale și regionale de sănătate publică cu scopul de a monitoriza și a răspunde mai bine amenințărilor reprezentate de variola maimuței.

Mpox, denumită și variola maimuțelor, este un virus care provoacă simptome asemănătoare gripei, însă și vezicule pe piele. În mare parte, virusul se răspândește prin contact direct cu leziuni infectate sau fluide corporale ori prin materiale contaminate, precum așternuturile. Aceasta înseamnă faptul că boala nu este de obicei la fel de contagioasă, precum este COVID. Însă, se poate răspândi și prin picături respiratorii, chiar dacă acest lucru se întâmplă de obicei doar în cazul contactului apropiat prelungit în zone cu ventilație limitată.

Dr. Adrian Marinescu, director medical în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" a vorbit despre cum se manifestă mpox și ce avem de făcut la apariția primelor simptome. Medicul a declarat că nu se pune, momentan, problema unei pandemii de amploare celei de COVID și că ce se întâmplă acum în Suedia poate fi ca un semnal de alarmă care să mobilizeze lumea medicală, pentru a găsi soluții eficiente și rapide, precum ar fi varianta unui vaccin care, la momentul actual, este pe lista de discuții la nivel mondial.

loading...
PUTETI CITI SI...