Fostul șofer al lui Ludovic Orban, actual secretar general adjunct al Guvernului, deschide lista PNL Teleorman pentru Camera Deputaților

Postat la: 21.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Fostul șofer al lui Ludovic Orban, actual secretar general adjunct al Guvernului, deschide lista PNL Teleorman pentru Camera Deputaților

În 2014, Barbu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru ultraj, iar în 2015 a fost condamnat de Înalta Curte pentru incompatibilitate, fiind demis din funcția de primar al comunei teleormănene Suhaia.

"Mulţumesc colegilor din Biroul Politic Naţional pentru votul din această seară! Mulţumesc preşedintelui Ludovic Orban pentru ȋncrederea pe care mi-a acordat-o când a decis să deschid lista candidaţilor pentru Camera Deputaţilor ȋn Judeţul Teleorman! Mulţumesc ȋncă o dată teleormănenilor pentru ȋncrederea şi votul acordate la alegerile locale din 27 septembrie! Mai avem un hop şi după aceea putem să lucrăm timp de 4 ani, fără alegeri, la dezvoltarea judeţului nostru", a scris Barbu pe Facebook, duminică seară, după ce conducerea centrală a partidului i-a validat candidatura.

Ascensiunea lui Costel Barbu în politică a început după congresul PNL din 2017, când Ludovic Orban a fost ales președinte al partidului. Cei doi deveniseră extrem de apropiați în contextul în care Barbu îi devenise lui Orban șofer ad-hoc în campania internă din partid din același an. "Orban avea permisul de conducere suspendat și avea nevoie de un șofer care să îl ducă pe la filialele din țară, în campanie. Barbu a fost acela și, de atunci, au devenit foarte apropiați", a declarat un politician local. Ulterior congresului, Costel Barbu a fost numit secretar general adjunct al PNL, iar în decembrie 2019, odată cu instalarea lui Ludovic Orban la Palatul Victoria, Barbu a fost numit secretar general adjunct al guvernului.

Costel Barbu a fost primar al comunei teleormănene Suhaia din 2008 până în 2015, când a fost demis în urma unei condamnări definitive pentru incompatibilitatea din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, în iunie 2013 Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a găsit pe Barbu în stare de incompatibilitate deoarece în primăria pe care el o conducea lucra și soția sa, Polexia Georgiana Barbu. Potrivit raportului ANI din 13 iunie 2013:

BARBU COSTEL, cât și BARBU POLEXIA-GEORGIANA s-au aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17.06.2008 - 10.11.2010, întrucât s-au aflat în raporturi ierarhice directe. Astfel, aceștia nu au respectat dispozițiile art. 95, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici respectivi sunt soţi sau rude de gradul I. [...] Prevederile se aplică şi în cazul în care şeful ierarhic direct are calitatea de demnitar".

BARBU POLEXIA-GEORGIANA deține, începând cu data 31.03.2004, funcția publică de referent în cadrul Compartimentului Impozite și Taxe Locale, Control Comercial și Urbanism - Primăria Comunei Suhaia, Jud. Teleorman. BARBU COSTEL exercită funcția de Primar al Comunei Suhaia începând cu data de 17.06.2008. În perioada 17.03.2003 - 10.11.2010, Compartimentul Impozite și Taxe Locale, Control Comercial și Urbanism s-a aflat în subordinea directă a Primarului Comunei Suhaia.

Barbu a contestat raportul ANI, dar Înalta Curte l-a condamnat definitiv în 2015, iar în baza sentinței prefectul din Teleorman l-a demis din funcția de primar. Ulterior condamnării, Costel Barbu a rămas în primărie pe funcția de city manager. „Am dat concurs. A venit un reprezentant de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi a făcut parte din comisie. Totul este perfect legal", a declarat Barbu pentru Adevărul în primăvara lui 2016. Potrivit legii, la pachet cu o condamnare pentru incompatibilitate vine și interdicția de a mai ocupa o funcție publică vreme de trei ani de zile, astfel că Barbu nu a mai putut candida la alegerile locale din 2016. În locul său a candidat însă soția sa, Polexia, care a și câștigat mandatul de primar.

loading...
PUTETI CITI SI...