Foarte curând vom fi martorii celui mai mare eveniment spațial din toate timpurile. Omenirea s-ar putea schimba

Postat la: 24.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Foarte curând vom fi martorii celui mai mare eveniment spațial din toate timpurile. Omenirea s-ar putea schimba

În ultimul deceniu, am fost destul de răsfățați să asistăm la evenimente cosmice uimitoare. Am asistat la o eclipsă totală de soare incredibil de rară și la apropierea soarelui de vârful său de activitate, care, la rândul său, a creat aurore pitorești pe Pământ.

Dar, în curând, vom fi martorii unui eveniment care le întrece pe toate, fiind unul dintre cele mai rare evenimente spațiale pe care lumea le va vedea vreodată: O vizită din partea asteroidului 99942 Apophis se întrevede la orizont în următorii ani.

Dar de ce este atât de specială? Ei bine, atunci când Apophis a fost descoperit pentru prima dată în 2004, observațiile l-au plasat la nivelul doi pe scara de risc de impact Torino. În timp ce nivelul 2 înseamnă că nivelul de risc de a provoca distrugeri pe Pământ este scăzut, observații suplimentare efectuate în decembrie anul trecut l-au plasat la nivelul patru, datorită unei șanse de 1,6% ca asteroidul să ne lovească în 2029.

Așadar, ce înseamnă mai exact nivelul patru în ceea ce privește amenințarea la adresa noastră? Ei bine, NASA explică: "O întâlnire apropiată, care merită atenția astronomilor. Calculele actuale dau o șansă de coliziune de 1 % sau mai mare, capabilă de devastări regionale. Cel mai probabil, noi observații telescopice vor duce la reatribuirea la nivelul 0. Atenția publicului și a oficialilor publici este meritată dacă întâlnirea este la mai puțin de un deceniu distanță.", potrivit unilad.com.

Niciun obiect nu s-a apropiat vreodată de nivelul patru, așa că asteroidul le oferă ceva griji celor de la NASA.A pophis nu se va ciocni cu Pământul în 2029, precum și în 2036 și 2068, deși observațiile au ajuns la concluzia că vor mai fi câteva întâlniri apropiate.

Davide Farnocchia, de la Centrul NASA pentru studiul obiectelor din apropierea Pământului, a declarat despre asteroid: "Un impact în 2068 nu mai face parte din domeniul posibilităților, iar calculele noastre nu arată niciun risc de impact pentru cel puțin următorii 100 de ani".

Va fi "unul dintre cele mai rare evenimente spațiale din viața noastră"

Deși, din fericire, nu va exista un impact direct în 2029, asteroidul se va apropia foarte mult de noi pe Pământ. Apophis se va apropia la mai puțin de 32 000 de kilometri de suprafața Pământului, mai aproape de planeta noastră decât unii dintre sateliții noștri. Asteroidul ar trebui să fie vizibil din emisfera estică fără a fi nevoie de telescop sau binoclu.

Iar Agenția Spațială Europeană (ESA) a numit survolul său "unul dintre cele mai rare evenimente spațiale din viața noastră".

ESA a explicat într-o postare X: "Zborul din 2029 este un eveniment incredibil de rar. Comparând craterele de impact din Sistemul Solar cu dimensiunile și orbitele tuturor asteroizilor cunoscuți, oamenii de știință cred că un asteroid la fel de mare ca Apophis se apropie atât de mult de Pământ doar o dată la 5.000-10.000 de ani."

loading...
PUTETI CITI SI...