Fenomenul "Great resignation/Marea Demisie" se extinde din Occident și în România

Postat la: 19.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Fenomenul

Fenomenul numit „Marea Demisie" (Great Resignation sau Great Quit), care le dă bătaie de cap firmelor din Statele Unite și Europa de Vest a ajuns și în România.

Potrivit unui studiu recent, 1 din 5 români ar fi gata să renunțe la locul de muncă fără a avea alte oferte la îndemână. Psihologii spun că situația apare după doi ani de pandemie, în care angajații au suferit fie de suprasolicitare, fie de inceritudine. Urmează o etapă în care companiile se vor lupta să îşi păstreze angajaţii.

Șapte din zece candidați vor o schimbare profesională în 2022. 1 din 3 dorește un loc nou de muncă pentru un salariu mai bun. 5% spun că sunt pregătiți chiar pentru o reconversie profesională. 21% dintre angajați și-ar da demisia fără niciun plan de back-up. Cei mai predispuși sunt tinerii, cei care se află la început de carieră, cei până în 25-35 de ani, indiferent de domeniul în care lucrează, pentru că e o generație predispusă să accepte mai puține compromisuri din partea angajatorilor.

Psihologii spun că pandemia a schimbat modul în care oamenii se raportează la locurile lor de muncă. Au fost situații în care persoanele au acceptat joburi de compromis, iar acum, când simt că pot avea pretenții și că pot să aleagă, încearcă să schimbe și să ajungă unde-și doresc. Angajatorii sunt nevoiți să se adapteze la o lume nouă, după mulți ani în care aveau primul cuvânt de spus.

Singura posibilitate pe care o au e să-și trateze angajații mai bine din punct de vedere salarial și al condițiilor de muncă, al pregătirii profesionale continue. Sunt foarte multe firme care au înteles că, dacă vor să-și păstreze angajații, pe lângă mașina de serviciu, telefon, trebuie să le ofere conexiune la net. Tot mai multe companii au înțeles că pregătirea profesională poate fi un atuu în relația cu angajații. În 2022, 1 din 3 români vrea să lucreze într-o companie multinațională. 1 din 5 candidați preferă munca la distanță.

loading...
PUTETI CITI SI...