Fenomen ciudat descoperit: Gândirea intensă produce substanțe toxice în creier dar există un remediu

Postat la: 13.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Fenomen ciudat descoperit: Gândirea intensă produce substanțe toxice în creier dar există un remediu

Într-un studiu publicat pe 11 august 2022 în revista Current Biology și condus de către oamenii de știință de la Universitatea Pitié-Salpêtrière din Paris, Franța, s-a făcut o descoperire ieșită din comun: gândirea prea intensă produce o acumulare de substanțe toxice în creier.

Pentru a evita circulația acestora în continuare, creierul se îndreaptă spre alte activități care necesită un efort mai redus. Experții au găsit și metoda de contracarare a acestei oboseli mentale, spunând că ea poate dispărea prin ascultarea unei muzici ritmate, relaxante, potrivit Daily Mail.

Te-ai simțit vreodată epuizat din punct de vedere fizic după o zi lungă de la serviciu, chiar dacă ai stat la calculator? Oamenii de știință au descoperit că există un motiv pentru acest fenomen, găsind o substanță chimică toxică care începe să se acumuleze în creier, după ce a fost activă pentru perioade de timp.

Astfel, după acest proces, creierul se îndreaptă către acțiuni care nu necesită atât de mult efort, pentru a evita circulația acestei substanțe chimice, denumite glutamat. Acest lucru se manifestă prin lipsa dorinței de a mai lucra în continuare, după o zi epuizantă, când se constată o oboseală cognitivă, susțin neurologii de la Universitatea Pitié-Salpêtrière din Paris, Franța.

"Teoriile influente sugerează că oboseala este un fel de iluzie creată de creier pentru a ne face să ne oprim orice facem și să ne întoarcem către o activitate relaxantă. Dar descoperirile noastre arată că munca cognitivă are ca rezultat o adevărată alterare funcțională - acumularea de substanțe nocive - așa că oboseala ar fi într-adevăr un semnal care ne face să încetăm lucrul, dar într-un alt scop: să păstrăm integritatea funcționării creierului", a spus dr. Mathias Pessiglione, care a condus studiul.

Oboseala fizică este un rezultat direct al muncii manuale sporite, dar gândirea intensă pentru o perioadă de timp provoacă epuizare mentală. Aceasta produce simptome precum lipsa motivației și a capacității de concentrare.

Experții recomandă evitarea luării unor decizii importante atunci când ești obosit și trecerea la o perioadă de odihnă. Studiul arată că ascultarea muzicii ritmate, precum al formațiilor ABBA sau Bee Gees poate crește performanța creierului și îmbunătățește funcția executivă a minții.

 

loading...
PUTETI CITI SI...