Explozie a Cancerului de penis. De ce este în creștere fenomenul?

Postat la: 23.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Explozie a Cancerului de penis. De ce este în creștere fenomenul?

În 2018, pensionarul brazilian João a căutat ajutor medical după ce a găsit un neg pe penis. „Am început să vizitez clinicile medicale pentru a afla ce este, dar toți medicii mi-au spus că este din cauza excesului de piele și mi-au prescris medicamente", își amintește bărbatul de 63 de ani.

În ciuda medicamentelor, negul a continuat să crească. A început să afecteze căsătoria lui, iar viața sexuală a lui João și a soției sale a scăzut. „Am fost ca niște frați", recunoaște el. Era hotărât să afle ce se întâmplă.

Timp de cinci ani, João, nu numele său real, a mers înainte și înapoi la specialiști care au prescris mai multe medicamente și au comandat noi biopsii. „Nimic nu a rezolvat-o", spune el, relatează BBC.

Apoi, în 2023, i s-a pus un diagnostic - João avea cancer de penis.

"Pentru familia mea, a fost o surpriză foarte neplăcută, cu atât mai mult pentru că a trebuit să mi se ampute o parte din penis. Simt că am fost decapitat", spune el.

„Este un tip de cancer despre care nu poți vorbi cu oamenii pentru că s-ar putea transforma într-o glumă".

Cancerul penian este rar, dar incidența și ratele mortalității sunt în creștere în întreaga lume.

Potrivit celor mai recente studii, Brazilia, de unde este João, are una dintre cele mai mari rate de incidență de 2,1 la 100.000 de bărbați.

„Îngrozit de operație"
Între 2012 și 2022, au fost raportate 21.000 de cazuri, potrivit Ministerului Sănătății din Brazilia. Acest lucru a dus la peste 4.000 de decese și, în ultimul deceniu, au avut loc peste 6.500 de amputații - în medie una la două zile.

S-a constatat că Maranhão, cel mai sărac stat din Brazilia, are cea mai mare rată de incidență la nivel global, 6,1 la 100.000 de bărbați.

Simptomele cancerului de penis încep adesea cu o rănire pe penis care nu se vindecă și o scurgere cu miros puternic. Unii oameni au sângerare și modificări de culoare ale penisului, de asemenea.

Atunci când este detectată devreme, există șanse mari de recuperare prin tratamente precum îndepărtarea chirurgicală a leziunii, radioterapie și chimioterapie.

Dar dacă nu este tratată, poate deveni necesară amputarea parțială sau totală a penisului și, eventual, a altor organe genitale din apropiere, cum ar fi testiculele.

João a suferit o amputare parțială în ianuarie și spune că a fost o perioadă dificilă.

„Este ceva ce nu-ți imaginezi niciodată că ți se va întâmpla, iar când se întâmplă, nu poți să le spui oamenilor", spune el.

"Mi-a fost groază de operație, dar nu a existat altă alternativă. Sentimentul din primele săptămâni după operație a fost unul de tristețe, nu pot nega. A nu avea o parte din penis este oribil."

Unii pacienți suferă o amputare totală care schimbă viața
Thiago Camelo Mourão de la Departamentul de Urologie al Centrului de Cancer AC Camargo din São Paulo spune: „În cazul amputației parțiale, urina continuă să iasă prin penis.

„Totuși, în amputația totală, orificiul uretral poate fi relocat în perineu, între scrot și anus, necesitând pacientului să urineze stând pe toaletă".

Mauricio Dener Cordeiro de la Societatea Braziliană de Urologie spune că infecția persistentă cu papilomavirus uman (HPV), un nume dat unui grup comun de viruși, este „unul dintre principalii factori de risc". HPV se poate transmite în timpul sexului și, în unele cazuri, poate duce la cancer, inclusiv la nivelul gurii și penisului.

El spune: „Vaccinarea în masă împotriva HPV este esențială datorită eficienței sale ridicate în prevenirea leziunilor asociate", dar el adaugă că ratele de vaccinare în Brazilia sunt sub nivelul necesar pentru a fi cu adevărat eficace.

„În Brazilia, în ciuda disponibilității vaccinului, rata de vaccinare HPV rămâne scăzută pentru fete - ajungând doar la 57% - iar pentru băieți, nu depășește 40%", spune el. „Acoperirea ideală pentru prevenirea bolii este 90%."

El crede că dezinformarea despre vaccin, îndoielile nefondate cu privire la eficacitatea acestuia și lipsa campaniilor de vaccinare au contribuit la adoptarea scăzută.

Potrivit site-ului web al Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie , fumatul poate crește și riscul de a face cancer penisului. De asemenea, spune că ai mai multe șanse de a face cancer de penis dacă „aveți probleme la tragerea înapoi a preputului (pielea care acoperă penisul) pentru a vă menține penisul curat (o afecțiune numită fimoză)".

„Când un bărbat nu expune glandul și nu reușește să curețe preputul în mod corespunzător, acesta produce o secreție care se acumulează", spune dr. Cordeiro. „Acest lucru creează un mediu extrem de favorabil pentru infecțiile bacteriene.

„Dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat, devine un factor de risc pentru apariția tumorii".

Dar Brazilia nu este singurul loc în care cancerul penisului este în creștere. Conform celor mai recente cercetări, numărul cazurilor este în creștere în întreaga lume.

În 2022, revista JMIR Public Health and Surveillance a publicat rezultatele unei analize la scară largă care a implicat cele mai recente date din 43 de țări.

Sa constatat că cea mai mare incidență a cancerului penisan între 2008 și 2012 a fost în Uganda (2,2 la 100.000), urmată de Brazilia (2,1 la 100.000) și Thailanda (1,4 la 100.000). Cel mai scăzut a fost în Kuweit (0,1 la 100.000).

„Deși țările în curs de dezvoltare încă suportă incidența și mortalitatea mai mare a cancerului penian, incidența este în creștere în majoritatea țărilor europene", a descoperit echipa de cercetători condusă de Leiwen Fu și Tian Tian de la Universitatea Sun Yat-Sen din China.

Ei au raportat că Anglia a înregistrat o creștere a cancerului de penis, crescând de la 1,1 la 1,3 la 100.000 între 1979 și 2009, iar în Germania, cazurile au crescut cu 50% de la 1,2 la 1,8 la 100.000 între 1961 și 2012.

Aceste cifre sunt doar setate să crească, conform instrumentului de predicție Global Cancer Registries. Se estimează că până în 2050, incidența globală a cancerului penian va crește cu peste 77%.

Această schimbare poate fi atribuită în mare măsură îmbătrânirii populației, potrivit experților, care spun că cea mai mare incidență a avut loc la bărbații în vârstă de 60 de ani.

Dr Cordeiro spune: „Cancerul penian este o boală rară, dar și foarte prevenibilă".

El a sfătuit că folosirea prezervativelor în timpul sexului și supunerea unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea preputului în cazurile de fimoză ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer penian.

Neil Barber, conducător clinic pentru urologie la Frimley Health NHS Foundation Trust, adaugă: „Cancerul penisului este aproape nemaiauzit în populația circumcisă. Igienă precară și infecții sub preput, precum și condiții precum fimoza care îngreunează retragerea prepuțului. și să mențină o bună igienă, sunt factori de risc. Acest lucru este legat de riscuri generale mai mari de infecție".

„Factorii de risc stabiliți includ, de asemenea, sexul neprotejat, în special neutilizarea prezervativelor, iar igiena precară crește și mai mult riscurile prin această cale."

João așteaptă în prezent ultimele sale rezultate ale testelor, pe care le va primi la sfârșitul acestui an. „Sunt încrezător că aceste examene vor arăta că voi fi vindecat", spune el.

"Acum, după amputare, durerea a dispărut și m-am simțit mult mai bine. Dar va trebui să trăiesc cu un penis parțial amputat pentru tot restul zilelor mele."

Potrivit Cancer Research UK , peste 90% dintre bărbații diagnosticați cu cancer penisan care nu s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere supraviețuiesc cinci ani sau mai mult.

loading...
PUTETI CITI SI...