Europa sare-n aer? Ce vrea Macron să schimbe în UE și ce ar însemna o nouă uniune politică!
Postat la: 17.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Rețelele de putere din Uniunea Europeană existau și înainte ca Emmanuel Macron să avanseze ideea revizuirii tratatelor UE, iar unele clivaje persistă, cum e cel dintre țările de graniță ale Europei, fie că vorbim de cele de la sud și est, care au avut de-a face cu migrația, fie că vorbim de cele de la nord și est, care au de-a face cu amenințarea rusă.
Renunțarea la principiul unanimității în luarea deciziilor în UE nu este așa simplă, spune pentru Spotmedia.ro analistul politic Radu Magdin: în condiții de unanimitate, toate statele sunt egale, beneficiind de câte un vot și un veto și putând bloca tot. Președintele Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-au exprimat dorința de a modifica tratatele UE, în așa fel încât deciziile să nu se mai ia prin unanimitate. Sigur, acum este vorba despre Ungaria, care blochează anumite sancțiuni pentru Rusia. Ce implicații sunt însă pe termen lung? Pe lângă președintele francez și cel al Comisiei, au mai fost și alții care s-au exprimat în acest sens; dar nici nu este prima dată - astfel de idei de reformă existau deja în cercurile europene încă dinaintea aderării României la UE.
În schimb, acum devine chestiunea presantă; exemplul specific al unanimității survine acum din cauza anumitor blocaje care trebuie rezolvate de urgență, fiind o situație de război la granițele Europei și unele state membre jucându-se încă de-a aliații Rusiei. În schimb, situația este mult mai complicată, pentru că grija pe care o au statele membre care și-au declarat deja opoziția nu ține numai de aspectele legate de unanimitate în politicile externe sau de securitate, ci de faptul că suspendarea unanimității deschide calea pentru adoptarea unei agende continentale în numele tuturor statelor membre. Deci n-am mai vorbi doar de aspecte punctuale supuse la vot, ci de întreaga direcție a UE.
În condiții de unanimitate, toate statele sunt egale, beneficiind de câte un vot și un veto și putând bloca tot. Odată cu intrarea la negociere pentru a fi adoptate anumite poziții, deja vom vedea că anumite configurații și opțiuni nu vor putea avea niciodată câștig de cauza - deși poate fi legitim ca opțiunile unui grup minoritar de țări să fie necesar a fi luate în calcul. În plus, și acesta este aspectul cel mai delicat, redeschiderea tratatelor europene pentru rescriere, sau chiar și doar amendare, poate atrage niște situații limită, date de opțiuni anti-europene, naționaliste, izolaționiste sau care să schimbe starea actuală a lucrurilor, ce asigură, chiar și cu unele limitări, posibilități egale pentru toate statele membre.
Ne amintim că unele țări UE s-au opus unei serii de tratate (constituționale), aderări, flexibilizări ale construcțiilor europene de-a lungul timpului. Ele însele au plătit prin întorsătura anti-integrare și anti-europeană a cetățenilor lor. În opinia mea, UE se afla în punctul în care trebuie să se gândească profund la propriul său viitor, să identifice soluții pentru a ne îndrepta către prosperitate și pace, de o manieră durabilă. De altfel, Macron este cel care a avansat teza Europei în cercuri concentrice, care a înlocuit astfel teza mai veche a Europei în două viteze, care privea în principiu decalajul Vest/Est. Ar însemna asta să avem poli de putere în UE și state-membru care nu iau parte din decizie?
Noțiunea celor două viteze a rămas în memoria populară, pentru că a deranjat sub aspect istoric și discriminatoriu; dar acestea nu au fost singurele "viteze" discutate la momentul respectiv. Aceste rețele de putere existau și anterior, ceea ce face ca unele clivaje să persiste și în ziua de astăzi, și anume cel între țările de graniță ale Europei, fie că vorbim de cele de la sud și est, care au avut de-a face cu migrația, fie că vorbim de cele de la nord și est, care au de-a face cu amenințarea rusă. În general, acestea sunt cele care s-au opus și modificării unanimității și, parțial, cercurilor concentrice.
În acest moment, suntem în prima linie, iar Europa trebuie să rămână solidară, căci traversăm o criză de securitate cu impact dincolo de palierul regional - o criză europeană, euroatlantică și globală, un atac direct la întreaga noastră arhitectură de securitate și valori. Cât privește noțiunea de cercuri concentrice, acestea pot avea o logică, daca ne gândim la ele strict ca politică externă, căci o politică de apărare, o politică de resurse minerale și energetice, de exemplu, pot avea această dimensiune geografică.
Ne putem gândi, de asemenea, la ele și ca dimensiune politică, în sensul în care diferite țări se pot alătura pentru susținerea unor anumite politici și colaborări - caz în care însă vorbim mai degrabă de cercuri care se întretaie și pentru care tratatele UE oferă și în prezent soluții. Iar aceasta perspectivă aproape că descrie realitatea de astăzi, cu diferența că ar integra într-un model standardizat, recunoscut și acceptat de către toată lumea o serie de principii de interacțiune cu statele terțe.
Exemplele care au fost date au ținut de vecinătatea estică și de Regatul Unit, dar să nu uităm că state terțe sunt și Norvegia și Elveția, care participă la Zona Economică Europeană, sunt și Canada, Japonia și Coreea de Sud, cu care UE are tratate economice semnificative și care ar putea începe să participe la construirea unei Europe geopolitice.
Și putem să ne dăm seama, astfel, că de fapt ceea ce căutam este un format mai flexibil și mai incluziv, care să nu se împiedice în ani de zile de ping-pong birocratic, ci să poată raspunde rapid nevoilor politice și de securitate ale vremurilor. A mai anunțat ceva președintele francez, un fel de uniune politică, din care să facă parte și Marea Britanie și state care aderă acum la UE, i.e. Ucraina și Moldova, dar pentru care procesul de aderare va fi, spune Macron, unul lung. Care e miza unei astfel de uniuni în afara, dar în marginea UE?
În primul rand, opțiunea enunțată de președintele francez poate fi citită în cheie pragmatică - este foarte important să existe o cooperare securitară. Or, acest lucru este mai dificil dacă nu există mecanismele legale și de guvernanță care să permită aceste lucruri, dincolo de posibilitățile de cooperare oferite de NATO. Activitățile ad-hoc posibile sunt limitate și pot genera neînțelegeri cu alte state terțe, când anumite măsuri par a fi arbitrare.
După aceea, o uniune politică ar putea permite îmbogățirea sau răcirea relațiilor cu statele în cauză, în funcție de evoluția democratică și a statului de drept din acele țări, că vorbim de țări candidate sau nu. De exemplu, Algeria, pentru o vreme, a făcut parte din Comunitatea Europeană, dar astăzi este neclar cum ar putea ajunge să facă parte dintr-o astfel de uniune politică. În schimb, ar exista o mulțime de motive pro și contra pentru care Marocul să facă parte, sau Turcia, sau Ucraina, sau Norvegia.
Exista multiple "mize", daca vreți. Dar principala este ca UE să poată acționa ca un factor stabilizator în relație cu aceste țări vecine, inclusiv în lipsa unei perspective clare de extindere, ceea ce va permite nu numai ridicarea nivelului de trai și a prosperității acestor state, dar va permite și o serie de schimburi și procese de convergență cu UE, care nu s-ar mai limita doar la acquis-ul european, care presupune un proces laborios și, așa cum arată experiența statelor din Balcanii de Vest, vulnerabil în fata opțiunilor politice în schimbare.
Președintele francez și-a dorit de la bun început un rol de lider în Uniunea Europeană, și-a constituit chiar și propriul grup în PE, Renew Europe. Dar cum îl privesc ceilalți lideri, ai Germaniei, Olandei, Italiei, de pildă? Are Macron acest potențial de a da direcții noi Uniunii Europene?
Desigur, Italia, Olanda, dar și alte state membre și-ar dori să poată genera direcțiile mari în Europa, într-un sens sau un altul. Să nu uităm că, timp de câteva decenii, cei trei lideri care se echilibrau reciproc au fost cei din Regatul Unit, Germania, Franța, iar odată cu ieșirea Regatului Unit din UE, am rămas cu doi lideri într-o structură asimetrică: Germania a condus prin componenta economică, în timp ce Franța și-a asumat direcția politica.
Deci, cumva, ieșirea în față a lui Macron spre a fi "liderul Europei" vine și într-o linie istorică naturală. Asta, însă, nu înseamnă că vom vedea emergența unui Napoleon care să conducă UE sau orice fenomen de acest tip, pentru că UE nu are o structură federală, iar tendințele europenilor spre culturi politice regionale și chiar locale, în lipsa unei culturi politice europene, face ca o singură persoană cu greu să poată sta în fața a 450 milioane de oameni cu aceeași legitimitate cu care o face în propria capitală.
În prezent, Macron fiind ales doar de către francezi, în jurisdicție și norme franceze, poate acționa drept conducător strict în Franța; restul influenței sale, ca lider, ține de măsura în care diferite alte state membre se identifică cu sau îi susțin punctele de vedere, chiar și în condițiile deținerii de către Franța a președinției Consiliului Uniunii Europene.
Pentru moment, Macron poate influența Europa într-o direcție sau alta, însă doar în măsura în care propunerile sale sunt inclusive și benefice pentru toată lumea. Iar acest lucru nu vine automat, pentru că și el este, la rândul său, limitat de condițiile politice și normative la care este supus, din rolul sau de președinte al Franței.
Și prin aceasta prismă unele dintre propunerile sale s-ar putea să nu rezoneze cu ansamblul statelor membre. De aceea avem, în schimb, toate formatele liderilor europeni, pentru ca aceștia să se poată consulta și ajunge la nişte poziții satisfăcătoare. Deci cu susținerea celorlalți șefi de state și de guvern Macron ar putea aduce un suflu politic benefic proceselor tehnice la nivelul instituțiilor UE, mai ales părăsind pe alocuri logica instituțională a celui mai mic numitor comun.
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și ...
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-aut ...
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, n ...
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre ben ...
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT es ...
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cance ...
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficial ...
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnet ...
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răsp ...
-
Furtună pe piața energiei regenerabile din cauza lui Donald Trump
Noile declarații ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, despre turbinele eoliene au creat confuzie și îngrijorare ...
-
Zuckerberg se gudură la Trump: Acuză că oficialii administrației Biden țipau și înjurau când solicitau cenzurarea Facebook
Într-un episod al emisiunii "The Joe Rogan Experience" difuzat vineri, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a pr ...
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenom ...
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, ec ...
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, p ...
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platforme ...
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă ...
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de ...
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al a ...
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de ...
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pa ...
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un stud ...
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Cated ...
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitud ...
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă ...
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de c ...
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani ...
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta ...
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada ...
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, români ...
-
A fost rezolvat paradoxul bunicului. Enigma care face referire la călătoria în timp și schimbă cursul istoriei - Anunțul unui fizician celebru
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului". Enigma se referă la călătorul în timp care își întâlnește străm ...