Este mai bun un aragaz cu gaz sau unul electric?

Postat la: 03.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Este mai bun un aragaz cu gaz sau unul electric?

Ce tip de aragaz este mai eficient pentru reducerea facturilor de energie, care este mai confortabil și care este mai durabil? Gătitul cu gaz sau cu curent electric, analizăm avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Când vine vorba de renovarea bucătăriei sau pur și simplu de modernizarea acesteia, poate că v-ați întrebat: este mai bine să gătești cu gaz natural sau cu electricitate? În funcție de utilizarea pe care o veți face și de necesitățile din cazul dvs. particular, vi se va potrivi mai bine un aragaz pe gaz, o plită ceramică sau o plită cu inducție.

Știți cum funcționează fiecare dintre ele?

Tipuri de aragazuri cu gaz și electrice

Aragazul cu gaz a fost, fără îndoială, primul dintre cele de mai sus care a ajuns în casele noastre. A fost o mare revoluție, nu există nicio îndoială în această privință.

Odată cu apariția plitei electrice a venit o eră a confortului și a unei mai mari curățenii în bucătărie. Există și plite cu gaz, dar cele cu rezistență electrică sunt cele mai comune. Deoarece evită să aibă două instalații (de gaz și electrică) și unifică alimentarea cu energie într-o singură instalație.

În cele din urmă, plita cu inducție a fost ultima care a sosit. Pe lângă faptul că oferă un confort și o curățenie deosebită, este mai sigur și mai eficient de utilizat. Acestea gătesc alimentele prin transmiterea de energie printr-un câmp magnetic în loc de rezistență electrică.

Plita electrică ceramică

Din ce în ce mai multe gospodării trec la electricitate, mai ales în contextul scumpirii tot mai exagerate a gazului. Iar obținerea unei plite ceramice este adesea prima schimbare în bucătărie, mai ales în cazurile în care se foloseau butelii cu gaz în localitățile care nu aveau infrastructura necesară pentru a avea trasă țeava de gaz în casele oamenilor.

Plitele ceramice sunt într-adevăr o opțiune mai convenabilă și destul de accesibilă, dar nu la fel de eficientă ca aragazul tradițional sau chiar ca plita cu inducție. În acest caz, vom observa o creștere a facturii de electricitate, pentru că, în cele din urmă, și energia electrică s-a scumpit, după cum bine știm, nu doar gazul.

Cu toate acestea, dacă aveți un aragaz electric ecologic, utilizarea plitei ceramice va fi mai "sustenabilă" decât utilizarea unui aragaz pe gaz.

Plita cu inducție

În acest caz, avem de-a face cu un aragaz care necesită o investiție inițială mai mare, dar care consumă cu până la 20% mai puțin decât plitele electrice. Acestea se încălzesc și se gătesc mai repede și nu emană căldură reziduală, spre deosebire de cele anterioare.

În acest caz, vom fi mult mai eficienți în bucătărie și vom economisi energie și bani la facturile de electricitate.

Care este cea mai bună opțiune?

Răspunsul la această întrebare este complex. Când gazul era clar mai ieftin decât electricitatea, știam sigur că un aragaz pe gaz era mai ieftin de utilizat, pe termen scurt sau lung. Iar o plită ceramică este mai ușor de curățat și de utilizat.

În plus, accidentele de gătit (scurgeri, arsuri etc.) sunt mai probabile cu un aragaz cu gaz decât cu un aragaz electric. Deci riscurile sunt ceva mai mari în cazul aragazelor pe gaz, decât în cazul celor electrice.

Dacă în cele din urmă optați pentru un aragaz electric, inducția este, fără îndoială, opțiunea câștigătoare. Deși necesită o investiție inițială mai mare (echipamentul este mai scump și necesită ustensile de bucătărie specifice - oale, cratițe, tigăi), este mai eficient din punct de vedere energetic și se va amortiza în scurt timp.

Alegerea echipamentului potrivit este doar un pas spre economisirea energiei.

Indiferent ce model ați alege, Arctic are, de exemplu, opțiuni în ambele sensuri. Atât aragazuri pe gaz, cât și modele de aragaz electric, precum și combinații între cele două: plită pe gaz, cuptor electric.

loading...
PUTETI CITI SI...