Șefii Jandarmeriei, acuzați că și-au aprobat ilegal plata a sute de ore suplimentare, scapă de anchetă. Nu sunt probe că nu au muncit 20 de ore pe zi

Postat la: 24.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Șefii Jandarmeriei, acuzați că și-au aprobat ilegal plata a sute de ore suplimentare, scapă de anchetă. Nu sunt probe că nu au muncit 20 de ore pe zi

Dosarul privind foști șefi ai Jandarmeriei Române suspectați că ar fi încasat, în cursul anului 2020, drepturi bănești în sumă totală de 79.852 lei reprezentând ore suplimentare, fără vreo justificare legală, a fost clasat.

Procurorul militar care a instrumentat cauza a apreciat că "nu rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă" că acei trei ofițeri nu ar fi muncit câte 12 ore pe zi peste programul normal de lucru, "astfel încât dubiul profită suspecților".

Totuși, în urma reanalizării dosarului, procurorul şef adjunct al PICCJ-DNA a cerut, în august 2023, redeschiderea urmăririi penale în cazul unuia dintre cei trei ofițeri.

Este vorba despre colonelul Bogdan Enescu, inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române la data faptelor, cel care a aprobat în calitate de ordonator de credite efectuarea plăţilor orelor suplimentare presupus efectuate de el însuşi, precum şi de ceilalţi doi foşti inspectori generali.

Subalternii săi, generalul de brigadă Constantin Florea și colonelul Cătălin Ionuț Sindile, scapă însă de redeschiderea anchetei. Procurorul a justificat decizia astfel: nu este vinovat cel care cere, ci cel care aprobă, iar instanța militară a fost de acord cu explicația.

Curtea Militară de Apel București a confirmat, printr-o decizie definitivă, redeschiderea urmăririi penale în ceea ce îl privește pe colonelul Enescu Bogdan cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, potrivit portalului instanțelor de judecată, astfel că ancheta va fi continuată de Direcția Națională Anticorupție - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari.

"Curtea apreciază că este dreptul oricărei persoane să ceară o plată suplimentară fără ca aceasta să fie infracțiune, aspectele de ordin penal urmând a fi analizate în persoana celui care aprobă astfel de cereri", se arată în motivarea Curții Militare de Apel București care a decis redeschiderea urmăririi penale doar în cazul colonelului Enescu.

Faptele pentru care cei trei șefi ai Jandarmeriei Române au fost deferiți justiției au fost reclamate de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din M.A.I.

ENESCU BOGDAN, colonel, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, FLOREA CONSTANTIN, general de brigadă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, SINDILE IONUȚ-CĂTĂLIN, colonel în rezervă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, fost comandant al Școlii de Aplicație pentru Ofițeri ai Jandarmeriei Române „Mihai Viteazul", au fost acuzați că au falsificat documente pentru a dovedi că au lucrat suplimentar sute de ore lunar, "pentru a beneficia de sporul salarial acordat pentru orele lucrate peste programul normal, prejudiciind astfel instituția pe care o conduce".

Pur și simplu cei trei ofițeri pare că au muncit pe brânci, chiar și câte 20 de ore pe zi, cumulând, sute de ore de muncă prestate suplimentar peste programul normal de lucru, într-o perioadă scurtă de timp.

"cu titlu de exemplu, se observă din notele raport privind evidența efectuării unor ore suplimentare că acesta ar fi efectuat un număr de 12 ore suplimentare peste programul normal de lucru chiar și în zile consecutive, ceea ce ar fi reprezentat un număr de 20 de ore lucrate efectiv, rezultând o încărcare excesivă a programului de lucru, per total în fiecare lună în perioada ianuarie 2020-iunie 2020, acesta a evidențiat 957 de ore de muncă prestate suplimentar", se arată în rechizitoriu.

Chiar dacă există semne de întrebare cu privire la volumul uriaș de muncă, anchetatorii susțin că nu există probe care să dovedească faptul că cei trei ofițeri nu au muncit atât, astfel că "dubiul profită suspecților", ca atare s-a decis clasarea cauzei cel puțin în cazul generalului de brigadă Constantin Florea și al colonelului Cătălin Ionuț Sindile.

loading...
PUTETI CITI SI...