Efectele Pandemiei: Inflația a ieșit din toate tiparele iar băncile sunt tot mai îngrijorate - ce se va întâmpla cu dobânzile

Postat la: 10.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Efectele Pandemiei: Inflația a ieșit din toate tiparele iar băncile sunt tot mai îngrijorate - ce se va întâmpla cu dobânzile

Banca centrală a Poloniei a crescut dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază, la 2,75%. Economia poloneză, la fel ca toate celelalte din Europa de Est, se confruntă cu un val de inflaţie fără precedent.

Banca poloneză a fost la început reticentă, de teamă ca dobânzile mai mari să nu frâneze revenirea economică. Însă inflaţia este prea puternică, iar banca centrală a ajuns astfel la a cincea majorare de dobândă la rând, scrie Mediafax.

Maghiarii au acţionat şi mai devreme, din iunie, fiind urmaţi de cehi. La categoria grea, Rezerva Federală americană, cea mai influentă bancă centrală din lume, a indicat deja că sunt posibile mai multe majorări de dobândă anul acesta, semn că a declarat război total inflaţiei.

În schimb, Banca Centrală Europeană s-a ţinut până când n-a mai putut cu dinţii de asigurările că inflaţia este trecătoare şi abia foarte recent a acceptat că există posi­bilitatea ca şi ea să trebuiască să urce dobânzile. Doar această sugestie a fost suficientă pentru ca Italia şi Grecia, cele mai vulnerabile economii din zona euro, să-şi vadă costurile de finanţare zburând la nivelurile de dinainte de pandemie. Tocmai de acest lucru se teme cel mai mai mult BCE.

Dobânzile mai mari tind să frâneze creşterea economică, iar dacă la acest lucru se adaugă şi costuri de finanţare mai mari pentru guverne cu datorii uriaşe se pot întâmpla accidente. Însă inflaţia a ieşit până acum din toate tiparele şi a început să-i îngrijoreze pe unii dintre şefii băncilor centrale din zona euro, mai ales pe cei nordici.

Klaas Knot, care conduce banca centrală a Olandei, este primul membru al consiliului BCE care spune că instituţia ar trebui să crească anul acesta dobânzile şi a avertizat că altfel inflaţia va rămâne la 4% tot anul, nivel dublu faţă de cel ţintit.

Lumea emergentă este cu mai mulţi paşi înainte şi pare că se va opri curând deoarece a ajuns cu dobânzile atât de sus încât pericolele pentru economie au devenit prea mari. Este mai ales cazul Rusiei şi Braziliei, după cum scrie Financial Times. Este o situaţie neobişnuită pentru băncile centrale emergente, care de obicei o lasă pe Fed în faţă. Iar pandemia, cea care a provocat valul de inflaţie, este departe de a se fi terminat.

loading...
PUTETI CITI SI...