Economia SUA a picat cu 32% în al doilea trimestru, cel mai abrupt declin din 1947

Postat la: 31.07.2020 13:49 | Scris de: ZIUA NEWS

Economia SUA a picat cu 32% în al doilea trimestru, cel mai abrupt declin din 1947

Economia Statelor Unite a scăzut cu o rată anuală de 32,9% în perioada aprilie-iunie, cel mai abrupt declin de când guvernul a început să stocheze datele, în 1947, şi de trei ori mai sever decât recordul anterior de 10% stabilit în 1958.

Faţă de acelaşi trimestru de acum un an, economia SUA s-a contractat 9,5%. Exporturile şi importurile au scăzut cu peste 20% faţă de un an în urmă, în timp ce cheltuielile consumatorilor - principalul motor al economiei americane - au scăzut cu 10,7% de la an la an. Această prăbuşire vine în contextul în care SUA a impus restricţii şi a redus cheltuieli, în apogeul pandemiei. Reducerea cheltuielilor cu servicii precum asistenţa medicală a determinat căderea.

Economiştii au spus că se aşteaptă ca cea mai puternică scădere să fie înregistrată în trimestrul al doilea, iar ulterior să aibă loc o recuperare. Dar, întrucât cazurile de infectare din SUA continuă să crească şi unele zone reimpun restricţii, este de aşteptat că reculul nu va avea loc. Jerome Powell, şeful băncii centrale a Americii, a atras atenţia miercuri cu privire la încetinirea recuperării, descriind declinul drept „cel mai sever din viaţa noastră". El a solicitat cheltuieli guvernamentale suplimentare pentru a ajuta gospodăriile şi întreprinderile americane să reziste la criză.

loading...