După cinci ani de închisoare în Rusia, regizorul ucrainean Oleg Senţov a plecat pe front: Luptele nu sunt "ca-n filme"!

Postat la: 24.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

După cinci ani de închisoare în Rusia, regizorul ucrainean Oleg Senţov a plecat pe front: Luptele nu sunt

După cinci ani de închisoare în Rusia pentru că a protestat împotriva anexării Crimeei de către Moscova, regizorul ucrainean Oleg Senţov a pus mâna pe arme şi a plecat pe front în semn de răzbunare.

Acest laureat al premiului european Saharov pentru drepturile omului s-a înrolat ca voluntar în "Apărarea Teritorială". "Această luptă nu este ca în filme", a declarat cineastul corespondentului AFP, pe o stradă din Kiev, purtând o salopetă kaki, căciulă şi barbă, deşi înainte şi-o rădea.

"Nu există o luptă corp la corp reală şi nici focuri de armă automată. În mare parte: artilerie, iar treaba ta este să ţii frontul în tranşee şi să nu mori din cauza bombardamentelor", spune el.

Relatarea acestui om de 45 de ani este întreruptă regulat de o tuse cauzată de o răceală puternică contractată în timpul unei pauze de câteva zile după un tur de front pe o vreme geroasă.

Cariera lui Oleg Senţov ca regizor independent părea promiţătoare înainte de a fi perturbată de revoluţia pro-europeană de pe Maidan, în 2014, urmată de anexarea Crimeei de către Rusia.

Era pe cale să realizeze "Rhino", după primul său filmul "Gamer", turnat cu un buget de doar 20.000 de dolari, când a fost arestat de ruşi. Acuzat de planificarea unor incendii, el a fost condamnat şi trimis într-o colonie penală din Rusia Arctică. A slăbit 30 de kilograme în urma unei greve a foamei de 145 de zile, înainte de a fi eliberat în 2019.

Rezemat de o baricadă, Senţov spune că detenţia sa l-a convins că Moscova nu ar fi satisfăcută doar cu anexarea Crimeei. "După ce am fost eliberat, unii dintre prietenii mei mi-au spus: +Oh, eşti atât de radical, îi urăşti pe ruşi, ei nu sunt atât de răi+, a povestit el.

"Astăzi, ei mă înţeleg, pentru că am trăit cinci ani acolo şi am văzut cum îi tratează pe ucraineni, pe europeni, cu ambiţiile lor imperiale, cu cruzimea lor", a adăugat el.

Regizorul ucrainean s-a alăturat Apărării Teritoriale "din primele zile de război" şi a petrecut două săptămâni oferind ajutor la punctele de control de la periferia capitalei.

Dar apoi a fost trimis în "prima linie de apărare", alături de unităţi ale armatei în pădurile din afara Kievului.

Potrivit lui Senţov, forţele ruseşti au aplicat metoda "Vietnam" forţelor ucrainene cu baraje intense de artilerie, dar fără a face niciun progres.

Deocamdată, cariera sa este doar o amintire îndepărtată. "Eu nu mai filmez. În primul rând pentru că nu mai am timp. Apoi, pentru că nu mai vreau", a mărturisit el.

I s-a oferit un loc de muncă la un birou oficial de presă, datorită notorietăţii sale, "dar nu a fost calea mea, drumul meu este cel al unui simplu soldat", a spus acesta.

De asemenea, a primit scrisori de susţinere din partea cineaştilor, inclusiv din partea Academiei Europene de Film, însă, a declarat el, "în timp de război, nu este important dacă eşti regizor, şofer de autobuz sau muncitor, suntem toţi soldaţi".

Senţov nu şi-a pierdut speranţa că se va întoarce la cinematografie la un moment dat, dar va dura până când va avea "mintea limpede" pentru a realiza un film despre război.

"Nu ştiu ce gen de film voi face. Am scris deja mai multe scenarii înainte de război. Poate voi găsi idei noi aici", a spus el.

Deocamdată, el va vedea viaţa prin lunetă, nu prin obiectivul unei camere video: "Am trăit mai multe vieţi, viata mea s-a schimbat, munca mea s-a schimbat. Cinematografia este doar o parte a vieţii mele iar acum viaţa mea se află acolo unde cred că este cel mai bine pentru ţara mea".

loading...
PUTETI CITI SI...