Drumul cafelei de la prelucrare la prepararea bauturii aromata

Postat la: 17.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Drumul cafelei de la prelucrare la prepararea bauturii aromata

A doua cea mai tranzacționată marfă după petrol și prima cea mai consumată băutură din lume, cafeaua este o băutură care conține antioxidanți, vitaminele B1, B2 si B5 și minerale precum magneziu și potasiu. Chiar dacă și ceaiul are un conținut de cafeină, este mai puțin preferat, cafeaua câștigând detașat în topul preferințelor oamenilor de pretutindeni.

Este preferată cafeaua aromată, nu foarte amară, cu accente discrete de ciocolată, caramel sau fructe. Gustul cafelei se datorează în primul rând soiului din care face parte și de la care are anumite caracteristici, dar și modului de prelucrare și de preparare.

Metode de prelucrare a cafelei

Drumul cafelei începe de la cultivare, care se poate realiza fie la soare fie în umbra anumitor arbori. Diferența este aceea că atunci când este cultivată la soare, cafeaua crește mai repede și are o cantitate mai mare de boabe, însă calitatea boabelor de cafea crescute la umbră este net superioară. Un alt factor important îl reprezintă apa, fiind nevoie de aproximativ 140 de litri de apă pentru a crește boabele necesare unei cești de cafea. Există două metode de procesare a cafelei, metoda umedă și metoda uscată. Metoda umedă presupune scufundarea boabelor în niște bazine speciale cu apă pentru a îndepărta pulpa care crește în jurul acestora și obținerea cafelei spălate. După o fermentare de 24-48 ore în niște tancuri special amenajate, se îndepărtează și celelalte țesuturi pentru a obține la final boabele lucioase. Cea mai mare parte din cafeaua superioară se obține prin metoda umedă.

Metoda uscată oferă cafeaua naturală și constă în expunerea la soare a boabelor de cafea. După aproximativ 2 săptămâni de stat la soare, mișcate din când în când, și ferite de intemperii, boabele de cafea sunt introduse în niște concasoare unde se îndepărtează pulpa și celelalte țesuturi care înconjoară boabele. Sortate după dimensiune, acestea sunt apoi ambalate în saci. Prăjirea cafelei este cea mai importantă etapă prin care trec boabele până la preparare. Aceasta transformă boabele de cafea din verzi în maro și le oferă aroma, savoare și parfum. Procesul de prăjire este supravegheat de degustători specializați si se face în niște instalații speciale care ating temperaturi de până la 250 grade Celsius. După prăjire, cafeaua trebuie ambalată cât mai repede în pachete sigilate, pentru că altfel există riscul să se piardă aroma. Există patru grade de prăjire, ușoară, medie, medie intensă și intensă, iar în funcție de aceasta cafeaua obține aroma de la una mai blândă la una intensă.

Metode de preparare a cafelei

În funcție de zona în care se prepară cafeaua, poți obține o ceașcă din delicioasa licoare prin mai multe feluri. Cea mai veche metodă, folosită chiar și în zilele noastre este prepararea cafelei la ibric. Aceasta este o metodă preferată în Turcia, Grecia sau Arabia și presupune fierberea de trei ori, se face în tăvițe cu nisip fierbinte și se consideră că aroma cafelei este redată pe deplin. Prepararea la filtru presupune trecea apei sub formă de picături prin stratul de cafea măcinata. Această metodă este foarte populară în America de Nord.

Presa franceză este formată dintr-un dispozitiv cu un capac metalic dotat cu un piston. Amestecul de apă fierbinte cu cafea măcinată este presat cu acest piston și se obține astfel cafeaua. Metoda espresso presupune turnarea apei sub presiune peste cafeaua măcinată, în urma căreia se obține o băutură tare și amăruie. Aceasta se obține cu ajutorul unui aparat numit espressor și există o varietate de astfel de cafele. Printre acestea numărăm Caffe Americano, Caffe au lait, Cappuccino, Mocca sau Ristretto. Cu adaos de lapte, lapte spumat, frișcă și chiar gheață, tipurile de cafea pe care le poți savura sunt foarte variate.

loading...
PUTETI CITI SI...