Doliu la Vatican: Adevăratul 'papă' a fost găsit mort

Postat la: 28.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Doliu la Vatican: Adevăratul 'papă' a fost găsit mort

Cardinalul italian Angelo Sodano, numărul doi la Vatican în timpul pontificatelor papei Ioan Paul al II-lea şi al papei Benedict al XVI-lea, a murit vineri, la vârsta de 94 de ani, în regiunea sa natală Piemont (nord-vest), a anunţat sâmbătă Vaticanul, relatează AFP.

Papa Francisc a adus un omagiu "acest om stimat al Bisericii, care şi-a trăit cu generozitate preoţia (...) în slujba Sfântului Scaun", într-o telegramă adresată familiei cardinalului şi publicată de Vatican.

Înmormântarea va avea loc marţi, 31 mai, la Bazilica Sf. Petru în prezenţa papei Francisc.

Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Angelo Sodano secretar de stat în 1991, după ce acesta din urmă a devenit cardinal. În această calitate, Sodano l-a însoţit pe papa în 50 de călătorii în străinătate.

Imediat după alegerea sa în 2005, papa Benedict al XVI-lea l-a confirmat pe Sodano în funcţie, unde acesta a rămas până în septembrie 2006. Astfel, cardinalul Sodano a fost numărul doi la Vatican timp de aproape 15 ani.

În 2005, el a devenit, de asemenea, decan al colegiului cardinalilor, pe care l-a condus în momentul demisiei papei Benedict al XVI-lea, în februarie 2013. Însă, având vârsta peste 80 de ani şi pierzându-şi calitatea de cardinal elector, el nu a putut participa la conclavul responsabil cu alegerea noului papă.

Născut la 23 noiembrie 1927, Angelo Sodano a fost al doilea din cei şase copii ai unei familii dintr-o zonă rurală din Piemont. Licenţiat în teologie şi drept canonic la Roma, el şi-a început o carieră diplomatică, ocupând mai multe posturi, în special în America de Sud.

În 1977, el a fost numit nunţiu apostolic în Chile, unde a adoptat o atitudine conciliantă faţă de regimul militar al dictatorului Augusto Pinochet.

Revenit la Roma în 1988, el a devenit mâna dreaptă a cardinalului secretar de stat Agostino Casaroli şi numit în 1989 secretar pentru relaţiile cu statele, post echivalent cu cel de ministru al afacerilor externe.A

Sodano, care era bolnav de ceva timp și a murit vineri seară, a fost secretar de stat în timpul papei Ioan Paul al II-lea și al papei Benedict al XVI-lea, deținând postul numărul doi în ierarhia Vaticanului timp de 16 ani, între 1990 și 2006.

Se crede în general că Sodano, împreună cu secretarul lui Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul de atunci Stanislaw Dziwisz, a condus Biserica în ultimii ani de viață ai răposatului papă, în timp ce sănătatea acestuia se deteriora din cauza bolii Parkinson și a altor afecțiuni. Ioan Paul al II-lea a murit în 2005.

Într-o serie de dezvăluiri în National Catholic Reporter în 2010, autorul Jason Berry, un expert de frunte în criza abuzurilor sexuale din Biserică, a scris cum Sodano a blocat Vaticanul să îl investigheze pe părintele Marcial Maciel, fondatorul ordinului religios Legiunea lui Hristos.

După moartea lui Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict al XVI-lea a intensificat investigațiile asupra lui Maciel și l-a îndepărtat în 2006, când Vaticanul a recunoscut că acuzațiile pe care le ignorase timp de decenii erau adevărate.

Ordinul Legiunea lui Hristos, ale cărui reguli interziceau criticarea fondatorului său sau punerea sub semnul întrebării a motivelor sale, a recunoscut ulterior că Maciel, care a murit în 2008, a trăit o viață dublă de pedofil, afemeiat și dependent de droguri.

Sodano a negat de mai multe ori acuzațiile potrivit cărora ar fi fost la curent cu viața dublă a lui Maciel și că l-ar fi acoperit. Maciel, un conservator văzut ca un bastion împotriva liberalismului în Biserică, era cunoscut pentru că a făcut donații financiare generoase Vaticanului.

În 2010, la patru ani după ce Papa Benedict l-a înlocuit pe Sodano în funcția de secretar de stat, cardinalul Christoph Schoenborn din Viena l-a acuzat pe Sodano că a blocat o investigație pe scară largă a fostului cardinal austriac Hans Hermann Groer.

Groer a demisionat din funcția de arhiepiscop de Viena în 1995, în urma unor acuzații potrivit cărora ar fi abuzat sexual tineri seminariști în trecut. El a murit în 2003, fără să își recunoască vina sau să se confrunte cu acuzații.

Sodano a negat, de asemenea, aceste acuzații.

În 2010, victimele abuzurilor sexuale din partea clerului l-au condamnat pe Sodano pentru că a declarat, în cadrul unui discurs public de Paște, că abuzurile au fost în mare parte "bârfe mărunte".

Hirotonit preot în 1950, Sodano s-a alăturat serviciului diplomatic câțiva ani mai târziu. A lucrat în ambasadele Vaticanului din Ecuador, Uruguay, Chile înainte de a fi chemat din nou la Vatican pentru funcții administrative de rang înalt.

Persoane din interiorul Vaticanului au declarat că, chiar și după ce s-a pensionat, Sodano, care a continuat să locuiască la Vatican, a exercitat o influență semnificativă asupra carierelor oficialilor de la Vatican pentru restul pontificatului lui Benedict al XVI-lea. Benedict a demisionat în 2013

 

loading...
PUTETI CITI SI...