Doar pe baza de alimentatie. Cum poți evita decesul în urma unui accident vascular cerebral

Postat la: 10.06.2019 13:01 | Scris de: ZIUA NEWS

Doar pe baza de alimentatie. Cum poți evita decesul în urma unui accident vascular cerebral

Aportul insuficient de fructe şi legume poate contribui la milioane de cazuri anuale de deces în urma accidentului vascular cerebral (AVC) şi a bolilor de inimă, se precizează într-un studiu preliminar prezentat în cadrul conferinţei anuale a Societăţii Americane pentru Nutriţie, în desfăşurare la Baltimore.

Consumul redus de fructe este asociat cu aproximativ 1,8 milioane de cazuri de deces provocat de boli cardiovasculare numai în anul 2010, iar aportul insuficient de legume a stat la baza a circa un milion de decese în acelaşi an se arată în studiu. Unul din şapte decese cauzate de afecţiuni cardiovasculare poate fi pus pe seama consumului insuficient de fructe, iar unul din 12 cazuri de deces cardiovascular ar putea fi atribuit unui aport redus de legume, spun cercetătorii.

Fructele şi legumele reprezintă surse importante de fibre alimentare, potasiu, magneziu, antioxidanţi şi fenoli, care pot reduce tensiunea şi nivelul de colesterol şi contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate şi a diversităţii bacteriilor benefice din aparatul digestiv. Aportul optim de fructe a fost definit de cercetători ca un consum de 300 de grame pe zi, echivalent cu circa două mere mici, iar cele de legume a fost exprimat prin 400 de grame pe zi, echivalent cu aproximativ trei căni cu morcovi cruzi.

Oamenii de ştiinţă au analizat aportul mediu la nivel naţional în peste 110 ţări (peste 80% din populaţia lumii) în anul 2010 şi au comparat informaţiile cu date privind cazurile de deces asociate unor boli cardiovasculare, consemnate în acel an în fiecare stat. Ei au descoperit că aportul insuficient de fructe a condus la circa 1,3 milioane de decese ca urmare a accidentului vascular cerebral şi la peste 520.000 de decese din cauza bolilor coronariene. De asemenea, consumul redus de legume a dus la aproximativ 200.000 de decese ca urmare a accidentului vascular cerebral şi la peste 800.000 de decese din cauza bolilor coronariene

loading...