DNA claseaza acuzatiile aduse fostului sef ANAF Gelu Diaconu. Madalin Voicu e in continuare cercetat

Postat la: 10.08.2018 06:48 | Scris de: ZIUA NEWS

DNA claseaza acuzatiile aduse fostului sef ANAF Gelu Diaconu. Madalin Voicu e in continuare cercetat

DNA a dispus clasarea acuzatiilor fata de fostul sef ANAF, Gelu Diaconu, in dosarul ce viza fapte de coruptie in legatura cu cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii sociale a persoanelor de etnie rroma, deoarece fapta nu exista. Fata de Madalin Voicu, cercetarile din dosar continua.

"La data de 6.08.2018, s-a dispus clasarea fata de Diaconu Gelu-Stefan si Gogancea-Vatasoiu Mihai sub aspectul savarsirii infractiunii de
abuz

in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conform art. 16 alin 1, lit. a (fapta nu exista) . Concret, din analiza probatoriului a rezultat ca Diaconu Gelu-Stefan si Gogancea-Vatasoiu Mihai nu au incalcat nicio dispozitie legala in contextul emiterii circularelor nr. 10/07.01.2015 si A-PRS 1391/08.05.2015 si nu au produs in vreun fel un prejudiciu bugetului de stat, ci si-au indeplinit corespunzator atributiile de serviciu", a transmis DNA, in urma unei solicitari formulate de Mediafax.

Potrivit sursei citate, in data de 6 octombrie 2017, a fost dispusa clasarea si fata de societatea Niky Scorpion Alcom SR, pentru savarsirea infractiunii de spalarea banilor si fata de fostul deputat Paun Nicolae, insa numai pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, iar pentru restul infractiunilor retinute in sarcina lui Paun, cercetarile fiind in continuare in derulare.

"De asemenea, cercetari se efectueaza in continuare si fata de ceilalti 8 inculpati pentru faptele descrise", mai arata DNA.

ICCJ a decis definitiv, in februarie 2017, sa restituie DNA dosarul in care Madalin Voicu, Gelu Diaconu si Nicolae Paun au fost trimisi in judecata fiind acuzati de fapte de coruptie in legatura cheltuirea de fonduri europene destinate integrarii sociale a persoanelor de etnie rroma.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, pe fostii parlamentari Madalin Voicu si Nicolae Paun, alaturi de fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu, acestia fiind acuzati, impreuna cu alte persoane, de mai multe infractiuni de coruptie.

Nicolae Paun a fost acuzat de DNA de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, deturnare de fonduri, spalare a banilor, cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosire, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect.

Si societatea care ar fi fost controlata de fostul parlamentar Nicolae Paun, SC Niky Scorpion Alcom SRL, a fost trimisa in judecata pentru spalare de bani.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010-2013 a fost realizat proiectul cu finantare europeana "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de rromi", la initiativa Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", al carei presedinte era deputatul Paun Nicolae. Prin cererea de finantare s-a stabilit ca grupul tinta va beneficia de servicii si activitati care sa conduca la cresterea capacitatii de a participa pe piata muncii, la cresterea motivatiei de a deveni persoane active, la cresterea gradului de informare.

"Din probele administrate a reiesit ca obiectivele proiectului nu au fost realizate, in sensul ca majoritatea banilor destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta", explicau procurorii intr-un comunicat de presa.

Prejudiciul estimat de procurori este de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat).

Un alt proiect al asociatiei, "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", finantat din fonduri europene si derulat in intervalul 2010-2013, ar fi prejudiciat statul cu 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national), potrivit DNA.

In cadrul acestui proiect au fost intocmite 17 contracte de imprumut fictive si retragerea, in baza acestora, din conturile Asociatia Partida Romilor "Pro Europa" a sumei de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente, sumele retrase provenind din platile efectuate de catre Ministerul Fondurilor Europene, precizeaza procurorii anticoruptie.

"In perioada 2010-2014, inculpatii Paun Nicolae, Ivan Gheorghe, Paraschiv Iulian Costel, Margarit (fosta Radu) Irina Valeria si Rotariu Florentina, pentru a disimula sumele de bani obtinute in maniera de mai sus au creat circuite financiare, prin care au disimulat sumele de bani obtinute din donatii, in scopul de a da o aparenta legala cheltuielilor din cadrul celor doua proiecte", arata DNA.

Potrivit sursei citate "in perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, Paun Nicolae a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 216.502 lei, deputatului Madalin Voicu (plati drepturi de autor) si a asigurat un salariu in suma totala de 194.241 lei sotiei acestuia, inculpata Olteanu Carmen (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor.

Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa".

In ceea ce ii priveste pe cei care se aflau la conducerea ANAF, procurorii spun ca ar fi intervenit pentru scutirea "persoanelor angajate prin conventii civile la Asociatia Partida Romilor si notificate de catre organele fiscale ca figureaza cu debite restante aferente contributiei de asigurari de sanatate pentru anul 2012, de la plata acelor contributii. De asemenea, organele competente erau notificate ca acele persoane nu aveau aceasta obligatie de plata".

loading...