Disputa privind data alegerilor

Postat la: 07.08.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Disputa privind data alegerilor

Din nou, e scandal. Între principalele partide politice. Mărul discordiei e data alegerilor locale. Vor fi din nou amânate? Sau nu? Frontul PSD solicită în general amânarea acestora. Pe motive legate de sănătatea publică. În timp ce PNL se ține tare. Cu Iohannis în frunte. Conform președintelui, putem merge la alegeri ca la un supermarket. În definitv, cine are dreptate?

Orașele sunt pline de afișe și bannere electorale. Din nou, campion absolut este partidul aflat la putere. Adică la guvernare. PNL. Cum-necum, Ludovic Orban a scos sume enorme la bătaie. Dacă facem o analiză imagistică, rezultă cu certitudine că alegerile locale vor avea loc în toamna acestui an. Indiferent de parcursul pandemiei. Cu „platou" sau fără „platou". Cu „cocoașă" sau fără „cocoașă". Cu o singură „cocoașă", cu două „cocoașe" sau chiar cu trei „cocoașe", ne vom duce voioși la vot pentru a-i desemna pe noii aleși locali. Dintre care unii sar pârleazul și se mută de la PSD la PNL. În schimbul unui buget consolidat. Adică sub șantaj.

PSD face de dimineață până seara scandal. Și trage semnale de alarmă. Conform PSD, în ziua alegerilor va exista o mare buluceală. Oamenii se vor grăbi să voteze și nu vor mai păstra distanța sanitară. Și se vor contamina. Electoratul PSD va fi contaminat de electoratul PNL. Și invers. Se vor produce contaminări și în interiorul aceluiași electorat. Oamenii se vor infecta, pentru că vor sta aproape unii de alții, pentru că vor atinge aceleași clanțe, aceleași ștampile, aceleași pixuri cu care vor semna cum că au votat, vor atinge draperiile și pupitrele din cabinele de vot, iar unii mai puțin precauți vor atinge și urnele. Ca să nu mai vorbim de cei circa 200.000 de cetățeni care vor reprezenta partidele și societatea civilă în secțiile de votare. Și aceștia se vor contamina. Cu siguranță vor plimba coronavirusul atunci când vor deschide buletinele de vot pentru a le număra. Și cine va dezinfecta școlile după încheierea procesului electoral? Și cum va fi organizată decontaminarea? Ce se va întâmpla cu oamenii carantinați sau cu cei internați în spitale? Aceștia au sau nu au drept de vot? Și dacă da, cum va fi mutată dintr-un loc în altul urna mobilă? Cu izoleta? Cu persoane mascate din cap până în picioare în echipamente de protecție?

Acestor întrebări, pe care le pun retoric și insistent comunicatorii PSD, li se pot adăuga multe altele. Care așteaptă răspunsuri clare de la organizatorii alegerilor. Și da, este adevărat. Alegerile sunt organizate de Guvern. Și da, este adevărat. Guvernul este al PNL. Prin urmare, dacă va crește exponențial pandemia, responsabil va fi Ludovic Orban. Și toți cei care i-au ridicat și îi ridică mingea la fileu.

Dar mai există și un alt lucru la fel de adevărat. Și anume că, în conformitate cu legea, dacă de organizarea propriu-zisă a alegerilor răspunde Guvernul, de eventuala lor amânare răspunde Parlamentul. Și ce să vezi? În Parlament, PSD cu aliații săi deține majoritatea. Dovada că așa stau lucrurile este moțiunea de cenzură, care, după cum a garantat Marcel Ciolacu, va avea succes. Prin urmare, această majoritate se poate întruni imediat și, dacă apreciază că într-adevăr apropiata rundă electorală pune în pericol grav sănătatea populației, poate decide prelungirea mandatelor aleșilor locali. Așa cum de altfel s-a mai întâmplat. După care, tot majoritatea parlamentară fixează un nou termen al alegerilor locale. Până la urmă, simplificând lucrurile, Guvernul PNL nu va avea încotro și va fi obligat să organizeze alegerile atunci când Parlamentul PSD decide.

Iată cum, utilizând logica formală, ajungem lesne la concluzia că tot acest tărăboi legat de data și de condițiile în care se desfășoară alegerile este fals. Este pur și simplu o nouă modalitate utilizată de combatanți pentru a se război între ei. Și pentru a convinge bazinele electorale cărora li se adresează că fiecare în parte are dreptate.

Întrucât toate partidele au transformat în sorcove orașele și satele României, agâțându-și favoriții de sârme, de stâlpi și de pereți și cheltuind în acest scop sume considerabile de bani, e greu de presupus că, în ciuda scadalului mediatic și a numeroaselor obiecții lansate de către PSD, alegerile locale vor fi din nou amânate. Ura și la școală!

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...