Din ce este făcută cafeaua fără boabe devenită atât de populară: "Provoacă defrișări masive"

Postat la: 14.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Din ce este făcută cafeaua fără boabe devenită atât de populară:

Producătorii de cafea din SUA și Europa se reorientează, iar acest lucru ar putea impune un trend în rândul consumatorilor de cafea. Noua modă este „cafeaua fără boabe". Cei care sunt pionieri în domeniu, precum compania Atomo din Seattle, se simt jigniți dacă produsele sunt numite substitut al cafelei.

Înlocuitorii tradiționali ai cafelei au reputația de a nu avea gustul cafelei și de obicei nu conțin cafeină. Aceștia spun că există un argument ecologic puternic pentru preparatele lor fără boabe. Conform World Wide Fund for Nature, cultivarea cafelei este în prezent a șasea cauză a defrișărilor. Se așteaptă ca acest impact să se amplifice pe măsură ce cererea crește: consumul crește rapid în țările care consumă tradițional ceai, precum India și China.

Între timp, schimbările climatice împing plantațiile la altitudini mai mari pentru a scăpa de căldură. Prin urmare, cafeaua fără boabe poate fi o alternativă mai puțin dăunătoare mediului. Nou-veniții susțin, de asemenea, că, dacă va fi extinsă, cafeaua fără boabe ar putea fi mai ieftină decât concurența sa convențională. Și, având în vedere că prețurile cafelei au atins niveluri record pe piețele internaționale în acest an, acest punct de vedere este oportun.

De asemenea, în decembrie, va intra în vigoare un nou regulament al UE care interzice vânzarea produselor, inclusiv a cafelei, care nu pot dovedi că nu sunt legate de despăduriri. „Multe dintre marile companii producătoare de cafea urmăresc acest domeniu", spune Chahan Yeretzian, profesor de chimie analitică, care conduce Centrul de excelență pentru cafea de la Universitatea de Științe Aplicate din Zurich, Elveția.

Niels Haak, director pentru parteneriate durabile în domeniul cafelei la Conservation International, o organizație non-profit de mediu, salută abordările inovatoare pentru rezolvarea problemei defrișărilor din sectorul cafelei, dar se îndoiește, de asemenea, că cafeaua fără boabe va putea avea un impact semnificativ. Cultivarea cafelei oferă mijloace de subzistență și venituri multor familii de mici fermieri din întreaga lume, mai notează el.

Enigma este că, dacă acestea renunță la cultivarea cafelei, probabil că se vor îndrepta spre cultivarea coca - planta din care provine cocaina - care are probleme similare de defrișare. El remarcă faptul că se lucrează în prezent - de la sistemele de certificare a cafelei, la eforturile de consolidare a așa-numitei culturi de cafea la umbră, în care cafeaua este cultivată sub un baldachin de alți copaci - pentru a face cultivarea cafelei mai durabilă și pentru a sprijini comunitățile.

„Sectorul cafelei este pe cale să se transforme", spune el. Cu toate acestea, companiile care nu produc boabe de cafea susțin că această transformare nu este suficient de amplă sau de rapidă. Cafeaua provoacă defrișări masive, iar cultivatorii de cafea trăiesc în sărăcie. Dacă alt-coffee ar putea compensa chiar și numai cererea suplimentară de cafea proiectată, ar fi un câștig pentru planetă care nu ar scoate pe nimeni din afaceri.

Și, pe măsură ce clima se schimbă, există o mulțime de culturi, în afară de cele ilicite, la care ar putea trece producătorii de cafea și care nu necesită tăierea mai multor păduri. Atomo, care a fost lansată în 2019, este vândută în prezent în peste 70 de cafenele din SUA. Lanțul de cafenele Bluestone Lane l-a adăugat în meniu în toate locațiile sale la începutul lunii august, inclusiv în San Francisco.

Din iunie, Atomo vinde, de asemenea, prin intermediul site-ului său un amestec de cafea fără boabe și convențională destinată preparării acasă, pe care l-am achiziționat și eu pentru a-l încerca. În prezent, costă puțin mai mult decât cafeaua convențională de calitate superioară. De exemplu, pentru un espresso cu Atomo se scot din buzunar încă 50 de cenți. Ingredientele Atomo nu sunt deosebit de sofisticate: semințe de curmale, semințe de ramón, extract din semințe de floarea-soarelui, fructoză, proteine de mazăre, mei, lămâie, guava, semințe de schinduf, cafeină și bicarbonat de sodiu.

Totul începe cu resturile de semințe de curmale sau sâmburi. Dure ca piatra, acestea sunt granulate și apoi infuzate cu o marinadă secretă de ingrediente din lista de mai sus, înainte de a fi prăjite pentru a crea noi arome, gusturi și compuși. Alte ingrediente finalizează apoi totul. Cofeina de la Atomo provine din decofeinizarea ceaiului verde, deși cafeina produsă sintetic este, de asemenea, utilizată pentru a asigura efectul cafelei fără boabe.

loading...
PUTETI CITI SI...