Dificultăţile de mers și înaintarea în vârstă îl determină pe Papa Francisc să numească în premieră un asistent medical personal

Postat la: 04.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Dificultăţile de mers și înaintarea în vârstă îl determină pe Papa Francisc să numească în premieră un asistent medical personal

Papa Francisc a numit un infirmier din cadrul serviciilor sanitare ale Vaticanului în postul de ''asistent medical personal'', a precizat joi Vaticanul, un semn că suveranul pontif recunoaşte că va avea nevoie de mai multă îngrijire pe măsură ce înaintează în vârstă, informează Reuters.

Într-o discuţie purtată sâmbătă cu reporterii în aeronava care îl transporta înapoi la Roma din voiajul apostolic în Canada, suveranul pontif în vârstă de 85 de ani a spus că înaintarea în vârstă, precum şi dificultăţile la mers semnalează o fază nouă, mai lentă, a pontificatului său.

Într-un comunicat dat joi publicităţii, Vaticanul l-a nominalizat pe infirmier ca fiind Massimiliano Strappetti, coordonatorul asistenţilor şi al facilităţilor sanitare de la Vatican, un stat suveran în interiorul Romei.

Postul de ''asistent medical personal'' nu a existat anterior în pontificatul papei Francisc, deşi papa Ioan Paul al II-lea, care a decedat în 2005, a beneficiat de mai mulţi îngrijitori medicali în ultimii ani ai vieţii.

Papa Francisc are deja un medic personal, un specialist geriatric la Spitalul Gemelli din Roma, unde suveranul pontif a suferit o intervenţie chirurgicală intestinală în urmă cu un an. A fost prima spitalizare a papei Francisc de la alegerea sa, în 2013, potrivit Agerpres.ro.

Anul trecut, papa Francisc a glumit într-un interviu spunând că Strapetti a fost cel care ''mi-a salvat viaţa'' după ce l-a convins pe suveranul pontif că intervenţia chirurgicală nu mai poate fi amânată.

Francisc a suferit de o îngustarea severă a colonului cauzată de diverticulită sau de formarea unor mici umflături pe peretele intestinal.

În ultimele luni, suveranul pontif a fost nevoit să se deplaseze cu ajutorul unui scaun rulant, baston sau cadru pentru mers din cauza durerii de la genunchi cauzată de o mică fractură şi de un ligament inflamat.

"Nu cred că pot continua să călătoresc în acelaşi ritm ca înainte'', le-a declarat el reporterilor la bordul avionului care îl aducea înapoi la Vatican după vizita în Canada.

''Cred că la vârsta mea, şi cu această limitare, trebuie să-mi menajez (forţele) puţin pentru a putea sluji Biserica, sau dimpotrivă să mă gândesc la posibilitatea de a mă retrage", a mai spus papa Francisc.

Francisc a spus că preferă să nu se opereze la genunchi întrucât nu-şi doreşte din nou efecte secundare pe termen lung în urma anesteziei aşa cum s-a întâmplat anul trecut după operaţia intestinală.

''Dar voi încerca să continui să călătoresc, să fiu aproape de oameni, pentru că este un mod de a-mi face datoria", a spus el.

Într-un interviu acordat Reuters luna trecută, papa Francisc a reluat declaraţiile pe care le-a făcut deseori, potrivit cărora, ar putea demisiona la un moment dat dacă problemele de sănătate îl vor împiedica să conducă Biserica Catolică - un gest greu de imaginat înainte de demisia lui Benedict al XVI-lea în 2013.

loading...