Detartrajul la copii - Prevenirea formării tartrului

Postat la: 29.04.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Detartrajul la copii - Prevenirea formării tartrului

La câteva ore după ultimul periaj pe suprafața dinților apare un depozit albicios, moale și lipicios, ca o mâzgă, aceasta este placa bacteriană.

Placa bacteriană, dacă nu este îndepărtată cu regularitate, se calcifică incorporând minerale din salivă și se transformă într-o substanță dura, asemănătoare cimentului, numită tartru. Tartrul are o culoare care poate varia de la galben la maroniu, este dur, rugos, și se poate dezvolta atât supra cât și subgingival. Tartrul se atașează foarte strâns de dintii copiilor, făcând imposibilă îndepărtarea sa la un simplu periaj. Această acumulare de tartru și placă bacteriană vor duce în timp la carii dentare și la îmbolnăvirea structurilor de suport ale dintelui, gingii și suport parodontal.

Cum să prevenim formarea tartrului?

Pe cât este posibil, trebuiesc evitate alimentele lipicioase: paste, caramele, jeleuri și băuturile carbogazoase. Alimentele mai dure (mere, morcovi) au acțiune mecanică de curățare și întârzie formarea tartrului. Deficiența unor vitamine: A, B6, PP, favorizează prezența tartrului. Unele persoane au o predispoziție individuală având depozite reduse, moderate sau mari de tartru și depinde de metabolismul fosfo-calcic.

Cea mai bună metodă de prevenție este periajul făcut acasă, de 2 ori pe zi, timp de cel puțin 2 minute, prin metoda ruloului la copiii mici (mișcări de rotație cu periuța, cât timp copilul ține dintii în contact), sau dacă sunt mai mari prin mișcări dinspre gingie spre dinte, pe toate suprafețele dinților. Totodata, este foarte importantă folosirea atei dentare, de îndată ce apar suprafețe de contact între doi dinți adiacenți.

Deși tartrul poate apărea de la vârste mici, incidența formării acestuia crește după vârstă de 9 ani. Trebuie făcut un control stomatologic pentru copii, în acest fel putem vedea dacă este vorba de tartru sau doar o colorație a dinților dată de bacterii cromogene.

Articol realizat de către Dr. Mădălina Croitoru - Medic specialist pedodonție Spitalul de stomatologie Dental Hospital România:

Website: www.dentalro.ro
Email: info@dentalro.ro
Adresă: Str. Răcari nr. 5, sector 3, București
Telefoane: 0733.045.855 si 0721.021.855

loading...
PUTETI CITI SI...