Descoperire importantă în străfundurile Pământului: regiune misterioasă în formă de gogoașă, la mii de kilometri adâncime

Postat la: 10.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Descoperire importantă în străfundurile Pământului: regiune misterioasă în formă de gogoașă, la mii de kilometri adâncime

Cercetătorii de la Australian National University (ANU) au făcut o descoperire cât se poate de importantă în adâncul miezului lichid al Pământului. Aceștia au găsit o regiune în formă de gogoașă la mii de kilometri sub suprafața Pământului, aproape de locul în care miezul lichid întâlnește mantaua.

Această descoperire aruncă o nouă lumină asupra dinamicii câmpului magnetic al Pământului. Structura descoperită este unică și era necunoscută anterior. Aceasta este situată la latitudini joase și este paralelă cu ecuatorul. Miezul Pământului este format din două straturi: miezul interior, care este solid, și miezul exterior, care este lichid.

Regiunea nou descoperită este situată în partea superioară a nucleului exterior al Pământului. Analizând undele seismice și studiind modul în care acestea călătoresc prin Pământ, oamenii de știință au stabilit că undele seismice erau mai lente în această regiune în formă de gogoașă în comparație cu restul nucleului exterior.

Acest lucru sugerează o concentrare de elemente chimice ușoare în această zonă, care contribuie la încetinirea undelor. Mișcarea fierului și a nichelului lichid din miezul exterior al Pământului generează câmpul magnetic al acestuia, care protejează planeta noastră de vânturile și radiațiile solare dăunătoare.

Înțelegerea compoziției nucleului exterior, inclusiv a prezenței elementelor ușoare, este esențială pentru prezicerea modificărilor câmpului magnetic al Pământului, scrie incredibilia.ro.

Această descoperire revoluționară deschide calea către o mai bună înțelegere a dinamicii câmpului magnetic al Pământului și subliniază importanța cercetării interdisciplinare care implică seismologia, fizica mineralelor, geomagnetismul și geodinamica.

loading...
PUTETI CITI SI...