De ce trece mai repede timpul pe măsură ce îmbătrânim. Explicațiile unui profesor: "Distanța dintre retină și creier crește!"

Postat la: 08.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

De ce trece mai repede timpul pe măsură ce îmbătrânim. Explicațiile unui profesor:

Adrian Bejan, profesor universitar american de origine română, a uimt întreaga planetă, acum câțiva ani, cu o teorie incredibilă prin care oamenii de știință pot înțelege mai ușor cum evoluează viața pe Pământ. El a vorbit la emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină de la Radio România actualități despre acest subiect.

Adrian Bejan este singurul român din galeria primilor 100 de mari savanți ai lumii și unul dintre cei mai importanți membri ai elitei academice mondiale. El a detaliat în emisiue teoria sa care a revoluționat lumea, Legea constructală. Cum se comprimă timpul? Percepția asupra timpului se schimbă și ține de fiecare individ în parte. Prin urmare, ce este timpul și cum se comprimă pe măsură ce îmbătrânim?

Adrian Bejan: „Ce este timpul? Această percepție, faptul că prin organele noastre de simț, noi observăm și reținem schimbări. Acest lucru se numește timp. Vorbim despre aceste percepții că ceva s-a schimbat. De exemplu, când suntem mici într-un mic coșuleț, ați văzut copiii care sunt proaspăt născuți? Ochii lor sunt în continuă mișcare. E ca și cum ochii lor aparțin unui aparat de fotografiat care face click-click-click foarte rapid și creierul, care de fapt crește în acea perioadă, este obișnuit cu multe imagini în timpul zilei. Pe măsură ce creștem, frecvența, adică numărul acestor imagini, deci intervalul de timp dintre click-uri se lărgește, pentru că distanța dintre retină și creier crește, de fapt tot corpul întreg devine mai mare și deci distanța de parcurs dintre organul care simte și creier devine mai mare.

Din această cauză, timpul parcurs dintre retină și creier crește. Asta înseamnă că, timpul fix dintre zori și apus, când omul se duce la culcare, are impresia că trece prea repede. Când îmbătrânim, acest acest interval de timp dintre imagini, adică schimbări, devine și mai mare pentru că tot omul îmbătrânește, adică viteza acestui semnal de la organ la creier scade. Tot așa, pe măsură ce îmbătrânim, frecvența activității musculare devine mai mai mică. Vedeți asta prin orice jucător de fotbal, care fuge din ce în ce mai încet pe măsură ce devine mai mai bătrân și deci și această impresie că soarele a dispărut prea devreme se accentuează".

Ceea ce ne-ar putea ajuta să dilatăm timpul sunt experiențele, momentele noi din viața noastră, în general cele plăcute, care ne creează fericire. "Secretul pentru dilatarea timpului este: 'hai să facem ceva neobișnuit!'. Nu în fiecare secundă, sau minut, poate că în fiecare jumătate de zi, de exemplu. În ziua de azi, să înțelegem că momentele noi sunt cele care ne ajută să dilatăm timpul, să nu mai simțim această comprimare a timpului. Evenimentele noi din viața noastră și dacă se poate, plăcute și fericite. Azi, mâine, mă uit la un meci cu echipa mea favorită, sau ascult o melodie preferată pe care n-am mai mai ascultat-o de mult. Secretul este ca individul să facă efortul să se smulgă din rutină și din zona lui de confort, din mrejele rutinei și lenei fizice sau intelectuale", explică omul de știință Adrian Bejan.

Întreaga emisiune este disponibilă mai jos.

loading...
PUTETI CITI SI...