De ce premierul Olandei nu este de acord cu intrarea României în Schengen

Postat la: 13.09.2018 11:16 | Scris de: ZIUA NEWS

De ce premierul Olandei nu este de acord cu intrarea României în Schengen

Miercuri, Viorica Dăncilă i-a cerut lui Mark Rutte, să susţină aderarea României la Schengen. În replică, premierul olandez a răspuns că "nu suntem de acord pe toate punctele, cum este Schengen," lăudând însă creşterea schimburilor comerciale dintre cele două ţări.

Miercuri, Viorica Dăncilă i-a cerut premierului Olandei, Mark Rutte, să susţină aderarea României la Schengen. Şeful Executivului român a adăugat că acest subiect nu trebuie legat de cel al Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV). În replică, omologul olandez a răspuns că „Nu suntem de acord pe toate punctele, cum este Schengen," lăudând însă creşterea schimburilor comerciale dintre cele două ţări cu 15%, mult mai mult decât creşterea economică. Schimburile comerciale dintre cele două state, a subliniat el, au crescut cu 5 miliarde de euro.

Rutte s-a întâlnit şi cu Iohannis. La conferinţa de presă de după întâlnirea de la Cotroceni, premierul Olandei a declarat că "avem o serie de îngrijorări cu privire la statul de drept." Nimic despre accederea României în Spaţiul Schenghen. Olanda, împreună cu alte 11 state, a transmis recent o scrisoare prin intermediul Ambasadei că doreşte o accelerare a măsurilor de întărire a statului de drept.

Singurul oficial al statului român care a criticat punctul de vedere al lui Rutte a fost Eugen Teodorovici, ministrul de finanţe, într-o intervenţie pe Digi.tv. El a răspuns că nu i se pare corect punctul de vedere al olandezului, atât timp cât România a îndeplinit toate criteriile pentru intrarea în Schengen. Supărarea olandezilor că nu li se dă portul Constanţa pare a fi singurul motiv al opunerii faţă de dreptul ţării noastre de a fi în spaţiul liber, susţin anumite surse.

loading...