Dan Dungaciu: "Cu cât curge mai mult sânge în Ucraina cu atât compromisul dispare. Suntem în mijlocul furtunii pe care nimeni nu vrea s-o potolească!"

Postat la: 17.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Dan Dungaciu:

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, spune că războiul din Ucraina nu dă semne că s-ar apropia de sfârșit. Dimpotrivă, pare că este o creștere a tonului declarațiilor venite dinspre spațiul euro-atlantic și dinspre Kiev. Referindu-se la declarațiile șefului Pentagonului, care a spus că Rusia trebuie slăbită îndeajuns încât să nu mai facă ce-a făcut în Ucraina, Dungaciu se întreabă: "Ce înseamnă asta, concret?".

„Suntem într-un crescendo al declarațiilor venite dinspre spațiul euro-atlantic, dar și de la Kiev. Problema este: dacă Federația Rusă trebuie învinsă, ce înseamnă chestiunea asta. Inclusiv în SUA, au apărut mesaje prin care președintele Biden a transmis CIA, serviciilor secrete, să fie mai atente cu scurgerea de informații, conform cărora americanii ar fi furnizat informații ucrainenilor pentru a distruge crucișătorul Moskva sau prin informațiile americanilor s-a ajuns la generalii ruși care au fost omorâți. Practic, s-a simțit și acolo că undeva se merge un pic prea departe și acest război riscă să fie perceput ca un război între America și Federația Rusă, lucru care este periculos, cel puțin pentru că există arma nucleară. Așa că suntem într-o dezbatere foarte interesantă, nu întotdeauna explicită, despre cum se va termina acest război.

Prin înfrângerea Federației Ruse, dar cum se va face asta. Și dacă Rusia trebuie să fie înfrântă, care este mesajul pe care-l primește Kremlinul în momentul ăsta. Ce soluție de scăpare are Vladimir Putin, personalizând puțin, deși asta mi se pare o greșeală strategică: nu e vorba despre Putin, ci despre statul rus, care gândește la fel, nu despre un personaj care este mai mult sau mai puțin sănătos. Mergem până la capăt să învingem Federația Rusă și dacă nu, ce se întâmplă? Pe teren, vedem că rușii se instalează în Lugansk și Donbass - ei spun că au atins deja frontierele, ucrainenii spun că nu - și dacă se cramponează de acea frontieră, sigur că e greu să-i scoți", a declarat Dungaciu în cadrul unei dezbateri. Directorul ISPRI a mai spus că dacă Ucraina nu va reuși o victorie militară, nu există o compensație politică în schimbul acesteia. Dan Dungaciu afirmă că în acest moment, războiul din Ucraina este o furtună pe care nimeni nu pare să vrea să o potolească.

"Ce va urma? Va merge războiul ăsta până la capăt sau va urma o negociere, care ar fi pentru Ucraina, o soluție imposibilă. Pentru că ar însemna sfârșitul statului ucrainean așa cum îl gândim. La cât de sus s-a ridicat ștacheta, dacă nu există o victorie militară pentru Ucraina, nu există nicio soluție politică care să compenseze acea victorie militară. Dacă victoria politică nu va decurge din victoria militară, înseamnă că Ucraina va rămâne în condiția de dinainte de 24 februarie. Asta este dilema în care suntem. Ucraina va rămâne un stat cu o suveranitate limitată, cum zicea Brejnev și cum vor rușii, frontiera se va așeza acolo unde se va așeza. Dacă Rusia va deschide negocieri după ce se va așeza în Donbass, va fi o mare capitulare pentru Ucraina, pentru că va veni exact pe dorințele Federației Ruse.

Federația Rusă dorește să negocieze pe timp de război. La sfârșit ne vom trezi cu un Minsk 3, în loc de Minsk 2. Dacă domnul Zelenski, cu autoritatea enormă pe care a câștigat-o pe bună dreptate, ajunge să se întâlnească cu Vladimir Putin și să accepte soluțiile pe care le propun rușii ca să fie pace, atunci acel Minsk care se va fi realizat atunci, va fi imposibil de contestat din Ucraina și din afara ei, pentru că Zelenski e atât de prestigios că dacă validează ce pun rușii pe masă, totul s-a terminat. Dacă noi întărim conștiința în Rusia și în America, că acolo se confruntă de fapt cu America, vă dați seama ce sus ridicăm ștacheta, nivelul acestei confruntări. Și atunci e greu să faci pasul înapoi. Cu cât curge sânge mai mult, cu atât compromisul e mai puțin posibil. Nu suntem într-o situație complicată, în care nici soluția nucleară nu poate fi exclusă. Suntem în mijlocul unei furtuni, pe care nu sunt semne că cineva vrea s-o potolească", a mai explicat profesorul.

loading...
PUTETI CITI SI...