Daea are o mare problemă: Deja 70% din grâu a plecat la export!

Postat la: 02.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Daea are o mare problemă: Deja 70% din grâu a plecat la export!

În condițiile în care fermierii români au produs doar jumătate din cantitatea de anul trecut, 70% din grâul recoltat în urmă cu o lună a plecat deja la export, spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Statul, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat, abia acum a anunțat că achiziționează 45.000 de tone de grâu, care nu ajunge la intern nici pentru 15 zile.

"Cu siguranţă o să avem pâine, pentru că avem producţia sub cheie. Acum întreaga producţie este înmagazinată, iar cantitatea pe care o avem asigură pe deoparte necesarul de consum al ţării, iar pe de altă parte avem şi disponibilităţi pentru export", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii. Ce înseamnă sub cheie? Singura modalitatea de a asigura necesarul pentru consumul intern este de a achiziționa grâu la rezerva de stat, mai ales că producătorii din panificație nu au niciun interes să cumpere grâu și nici nu o fac. Până acum însă, un singur anunț a venit din partea Administrației Naționale pentru Rezerve de Stat, că ar vrea să achiziționeze 45.000 de tone de grâu.

"Necesarul pentru consumul intern este 2,5 milioane de tone de grâu. Nu suntem noi atât de gospodari și atât de patrioți încât să asigurăm întâi pâinea poporului nostru și după aceea să dăm la export. Cei care fac export nu au nicio treabă cu populația României. Multinaționalele cumpără și vând mai departe, nu au nicio treabă cu necesarul României. Ei se duc acolo unde găsesc piață și unde pot face business. Puținul grâu pe care l-am recoltat, că s-a produs doar 50% din cantitatea de anul trecut, a fost dat către multinaționale, care l-au dus direct în port. La acest moment 70% din producția de grâu a plecat la export. Iar dacă nu a trecut granița, este în depozitele traderilor, dar marfa este deja vândută. Practica este ca în momentul în care achiziționează grâul de la fermieri, în aceeași zi traderii l-au și vândut, prin contract", ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Ministrul Agriculturii primește niște informări eronate sau face doar declarații politice când spune că avem grâu îndeajuns pentru piața internă și că vom dat și la export, susține Laurențiu Baciu. "Eu îmi asum responsabilitatea cifrelor, iar Ministerul Agriculturii va trebui să-și asume responsabilitatea când România va începe să importe grâu", a afirmat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu. Acesta arată că pâinea s-a scumpit deja anul acesta, în condițiile în care grâul a fost achiziționat cu prețul vechi. "Anul trecut grâul s-a vândut la recoltare cu 0,75- 0,80 lei, iar anul acesta prețul s-a dublat, 1,40 lei -1,50 lei, deci este clar că prețul pâinii s-ar putea dubla, mai ales că s-au scumpit și motorina, gazele și energia electrică. Iar dacă mai ajungem să și importăm grâu, creșterile de prețuri vor fi și mai mari", ne spune Laurențiu Baciu. Reprezentanții fermierilor consideră că statul român s-a trezit târziu, pentru că ar fi trebuit să achiziționeze grâu la recoltare, acum o lună de zile. Și că, ținând cont de criza mondială de grâu, statul putea să-și permită să achiziționeze grâu pentru consumul intern de un an, că nu rămânea cu el în stoc.

Fermierii avertizează că la porumb va fi jale, pentru că producția va fi cam 30% față de anul trecut, iar zootehnia va fi puternic lovită, în condițiile în care și-așa este afectată din cauza producției scăzute de fân și lucernă. "La floarea soarelui, ținând cont de faptul că este însămânțată o suprafață mult mai mare față de anul trecut, să spunem că am acoperi necesarul la intern, dacă și cei care procesează în România vor achiziționa. Dacă nu, vin tot multinaționalele să exporte floarea soarelui și o să importăm ulei", ne-a mai precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

loading...
PUTETI CITI SI...