Cum se dau biletele de tratament prin Casa de Pensii. Și salariații pot beneficia

Postat la: 19.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum se dau biletele de tratament prin Casa de Pensii. Și salariații pot beneficia

Biletele de tratament valorificate de Casa Naţională de Pensii sunt atât pentru pensionari, cât şi pentru salariaţi. „Alocarea lor se face în funcţie de numărul beneficiarilor, adică numărul de salariaţi, numărul de pensionari şi numărul celor cu handicap din judeţ", a explicat ieri, la Colegiul Prefectural, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP), Maria Andronache.

Persoanele cu dizabilităţi intră la regimul de gratuitate, în timp ce ceilalţi beneficiari pot să plătească o contribuţie (50 la sută), şi chiar preţul integral dincolo de un anumit nivel salarial. De asemenea, numărul locurilor într-o staţiune este invers proporţional cu distanţa până acolo.

Astfel, ieşenii au mai multe locuri la Băile Nicolina, de exemplu, dar foarte puţine - mai exact zece - la Buziaş, în judeţul Timiş. „Numărul de bilete pe care îl primim noi nu este suficient pentru numărul solicitărilor, în special la categoria persoanelor care beneficiază de gratuitate: doar aproximativ 15 la sută dintre bilete sunt gratuite", a spus directorul CJP.

Solicitanţii trebuie să depună o cerere la sediul instituţiei de pe strada Anastasie Panu. Solicitarea trebuie să conţină intervalul de timp vizat şi trei staţiuni (destinaţii). „Un program informatic care are implementate mai multe criterii de acordare a biletelor stabileşte un punctaj pentru fiecare cerere", a spus Maria Andronache, comparând aplicaţia cu cea care face repartizarea elevilor în clasa a IX-a.

Printre criterii se numără obţinerea unui bilet de tratament (16 zile) sau tratament balnear (12 zile) în ultimii doi ani, în sezon sau extrasezon, categoria de pensie (de invaliditate, de limită de vârstă, de urmaş etc.) şi cuantumul brut al acesteia. Punctaj maxim (6p) primesc cei care au sub pensia minimă (640 de lei, în prezent) şi niciun punct cei care au pensie mai mare decât salariul mediu brut.

„Solicitările sunt foarte numeroase pentru lunile iulie-august, pentru staţiunile de pe Litoral, iar în celelalte luni rămânem şi cu ele nedate", a precizat reprezentanta Casei de Pensii. Pentru intervalul 15 iulie - 15 august, se înregistrează 4.000 de cereri, dar mai puţin de 10 la sută obţin biletele.

Dintre salariaţi, cei mai avantajaţi sunt cei care au salariul brut între minim (2.080 de lei) şi 2.550 de lei. Ei primesc 6 puncte, în timp ce următorul prag, de până la 3.000 de lei, aduce solicitantului 5 puncte. Interesant este că cel care este plătit cu mai puţin decât salariul minim va primi doar două puncte şi, la fel ca în cazul pensionarilor, cei care au mai mult decât salariul mediu brut, nu mai primesc niciun punct.

Costul unui bilet de 16 zile este de aproximativ 1.800 de lei, angajatul asigurat în sistemul de pensii publice urmând să plătească jumătate din această sumă. La persoanele cu dizabilităţi (care au prioritate), alături de celelalte criterii, este luat în calcul şi gradul de handicap.

Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (TBRCM SA Bucureşti), din subordinea CNP, administrează locuri de tratament în staţiunile: Amara (Ialomiţa), Bala (Mehedinţi), Buziaş (Timiş), Pucioasa (Dîmboviţa), Bizuşa (Sălaj), Sărata Monteoru (Buzău), Olăneşti (Vâlcea), Geoagiu Băi (Hunedoara), Covasna (Covasna), Lacu Sărat (Brăila), Moneasa (Arad), Nicolina (Iaşi) şi Băile 1 Mai (Bihor). Cei care „prind" bilete sunt anunţaţi anul acesta prin sms, nu prin corespondenţă. Dacă nu îşi revendică biletele, Casa Judeţeană trece la următorul clasat.

loading...
PUTETI CITI SI...