Cum și de ce se sinucid unii deținuți din Romania

Postat la: 11.06.2019 19:07 | Scris de: ZIUA NEWS

Cum și de ce se sinucid unii deținuți din Romania

Sunt, în medie, de 3 ori mai puține sinucideri în penitenciarele românești comparativ cu rata sinuciderilor din țara noastră. Reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor, explică fenomenul, după ce luni s-a sinucis Marcel Lepa, ucigașul polițistului din Timiș.

"În penitenciarele din România, rata sinuciderilor este în medie de 3,95 la 10.000 de deţinuţi. Este o rată sub cea din Norvegia (30), Franţa (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1) și de 3 ori mai mică decât în rândul populației României", arată Sorin Dumitrașcu, președintele FNSAP.

De regulă, deținuții care se sinucid ascund această intenție și folosesc pentru sinucidere obiecte de inventar din cameră și dintre cele permise a fi păstrate asupra lor: cearceafuri, pături, fețe de pernă, obiecte de îmbrăcăminte, lame de ras ori instrumente tăietoare improvizate. Cum reușesc? Deși personalul penitenciarului supraveghează vizual camerele de deținere, anumite spații precum grupul sanitar nu pot fi supravegheate din rațiuni de protecție a intimității, deși sunt verificate de cel puțin 2 ori pe zi. Pe de altă parte, supravegherea continuă nu este permisă fiind considerată abuzivă; chiar și în cazul deținuților clasificați ca fiind cu risc de sinucidere, aceasta fiind periodică, deși mult mai frecventă.

"Sunt destule situații în care personalul penitenciarului și deținuții intervin cu succes pentru a opri tentative de sinucidere, detenția în comun fiind un avantaj în aceste cazuri. Cu excepţia motivelor legate strict de pedeapsa în sine ce presupune lipsirea de libertate, tabloul sinuciderilor ce au loc în penitenciare seamănă cu cel al sinuciderilor ce au loc afară. În literatura de specialitate se consideră că până la 90% dintre cei care se sinucid au o afecţiune psihică, chiar dacă uneori acest act poate fi prima manifestare a acelei afecţiuni", a mai spus Dumitrașcu. Toate decesele care au loc într-un penitenciar, indiferent de motivul prezumtiv, sunt verificate de Parchetul de pe raza căruia se află penitenciarul în cauză.

loading...