Comisarul european pentru Agricultură intervine în scandalul pestei porcine! ce măsuri vor fi luate

Postat la: 13.09.2018 11:14 | Scris de: ZIUA NEWS

Comisarul european pentru Agricultură intervine în scandalul pestei porcine! ce măsuri vor fi luate

Comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală intervine în criza pestei porcine africane. Phil Hogan a spus că sistemul de detecţie în România funcţionează bine şi a anunţat măsuri financiare pentru a ajuta fermierii români.

„Faptul că s-a detectat peste 800 de focare, arată că sistemul de detecţie în România funcţionează bine. (...)Având în vedere că peste 71% din ceea ce înseamnă porci la nivel de gospodărie singulară se află în România, sunt măsuri foarte greu de implementat şi luat. Desigur, pe lângă control, supraveghere şi interveţie, ne gândim şi la măsuri financiare pentru a ajuta fermierii în aceste situaţii, astfel încât să treacă peste aceste momente. (...) Vom aloca 2 milioane de euro pentru partea de ajutor sanitar veterinar şi acum ne uităm la programul de dezvoltare rurală, ca să vedem cum putem ajuta fermierii.", a spus Hogan, în cadrul conferinţei comune cu premierul Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că a cerut acordarea întregului sprijin tehnic şi financiar din partea Comisiei Europene (CE) pentru reducerea impactului pestei porcine.

„Am prezentat dlui comisar situaţia creată de evoluţia explozivă a pestei porcine africane, cu efecte atât în plan economico-financiar dar şi social. În acest context, am solicitat dlui comisar european acordarea întregului sprijin tehnic şi financiar din partea CE pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcină africană l-a avut asupra agriculturii româneşti. Asistenţa europeană este foarte importantă pentru România, dată fiind ponderea agriculturii în economia românească. Este suficient să amintesc că datele statistice arată că agricultura a contribuit de o manieră consisentă la creşterea economică a României", a declarat premierul Viorica Dăncilă, după o întrevedere la Palatul Victoria cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Dăncilă a adăugat că i-a prezentat lui Hogan măsurile guvernamentale în domeniul agriculturii.

„În primul rând, i-am prezentat dlui comisar o serie de acţiuni întreprinse la nivel guvernamental, al căror scop este dezvoltarea unei agriculturi competitive. Am arătat că este pentru prima dată când au fost alocate la timp subvenţiile pentru agricultură. Am discutat despre programul de reabilitare a infrastructurii de irigaţii şi conform programului de guvernare ne-am propus doi milioane de hectare irigate în următorii doi ani. De asemenea, am prezentat măsurile de dezvoltare a sistemului naţional antigrindină", a precizat prim-ministrul

loading...