CJUE: Principiile securității juridice și efectivității Dreptului Uniunii nu se opun unei reglementări naționale care permite suspendarea termenelor de prescripție pe durata soluționării contestației administrative sau judiciare
Postat la: 15.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene au arătat în cauza C - 615/21 că „Principiile securității juridice și efectivității dreptului Uniunii trebuie interpretate în sensul că nu se opun unei reglementări a unui stat membru și practicii administrative aferente acesteia, în temeiul cărora, în materie de taxă pe valoarea adăugată, termenul în care se prescrie dreptul administrației fiscale de a stabili această taxă se suspendă pe toată durata controalelor jurisdicționale, independent de câte ori procedura fiscală administrativă a trebuit să fie repetată în urma acestor controale și fără limitare a duratei cumulate a suspendărilor acestui termen, inclusiv în cazul în care instanța care statuează cu privire la o decizie a autorității fiscale în cauză adoptată în cadrul unei proceduri repetate, în urma unei hotărâri judecătorești anterioare, constată că această autoritate fiscală nu s a conformat indicațiilor cuprinse în această hotărâre judecătorească."
Cauza care a determinat sesizarea CJUE vizează un litigiu între o societate din Ungaria și organele fiscale din Ungaria.
În esență, printr-o decizie de impunere emisă în anul 2015 societatea Napfény-Toll Kft. a fost obligată de către organele fiscale la plata unui TVA suplimentar în cuantum de 464.581 euro pentru perioada noiembrie 2010 - septembrie 2011, la penalități de întârziere de întârziere de aproximativ 147.860 euro și i s-a aplicat o amendă în cuantum de aproximativ 348.433 euro.
Decizia de impunere în cauză a fost contestată de Napfény-Toll Kft, fiind parcurse mai multe cicluri procesuale ca urmare a anulării deciziei și obligării autorităților fiscale la refacerea procedurilor.
Conform legislației maghiare, contestarea pe cale administrativă sau judiciară a deciziei de impunere suspenda termenul de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale și nu exista o limitare a duratei de suspendare a termenului de prescripție în cazul controlului jurisdicțional, astfel încât dreptul autorității fiscale de a stabili cuantumurile de TVA care trebuia restituită se putea prelungi, cel puțin în teorie, cu mai mulți ani sau chiar cu zeci de ani, în cazuri extreme.
Având în vedere că repetarea controalelor fiscale ar fi determinat împlinirea termenului de prescripție a dreptului autorităților fiscale de a impune taxe și impozite (dacă nu ar fi existat cauza de suspendare), instanța de trimitere sesizată cu litigiul principal și-a exprimat îndoiala în ceea ce privește compatibilitatea reglementării în discuție cu principiile securității juridice și efectivității recunoscute de legislația comunitară.
Deși cauza se referă la interpretarea dreptului maghiar prin prispa principiilor legislației comunitare în materie de TVA, Codul fiscal român conține prevederi legale asemănătoare în substanța lor cu legislația maghiară.
Conform art. 279 alin. (3) Cod procedură fiscală „Prin decizie se poate desfiinţa, total sau parţial, actul administrativ atacat în situaţia în care, din documentele existente la dosar şi în urma demersurilor întreprinse la organul fiscal emitent, nu se poate stabili situaţia de fapt în cauza supusă soluţionării prin raportare la temeiurile de drept invocate de organul competent şi de contestator. În acest caz, organul fiscal competent urmează să încheie un nou act administrativ fiscal care trebuie să aibă în vedere strict considerentele deciziei de soluţionare a contestaţiei".
De asemenea potrivit art. 279 alin. (7) Cod fiscal „În cazul soluţiilor de desfiinţare, dispoziţiile art. 129 alin. (3) se aplică în mod corespunzător pentru toate categoriile de acte administrativ fiscale contestate, chiar dacă la data refacerii inspecției/controlului termenul de prescripție ar fi împlinit."
Deși legislația română nu prevede suspendarea prescripției pe durata de soluționare a contestațiilor judiciare sau administrative, instituie posibilitatea, prin dispozițiile art. 279 alin. (3) Cod procedură fiscală, de refacere a controlului chiar dacă termenul de prescripție s-a împlinit.
Astfel, deși instrumentele folosite în legislația maghiară și română sunt diferite, efectele juridice produse sunt aceleași, respectiv prelungirea dreptului autorității fiscale de a stabili taxe și impozite ulterior împlinirii termenului de prescripție.
Curtea a amintit că principiul securității juridice face parte din ordinea juridică a Uniunii și că, pentru acest motiv, el trebuie să fie respectat de către statele membre.
Principiu urmărește să garanteze caracterul previzibil al situațiilor și al relațiilor juridice și impune în special ca situația persoanei impozabile, în ceea ce privește drepturile și obligațiile sale față de administrația fiscală sau vamală, să nu poată fi pusă în discuție la nesfârșit.
Curtea a mai arătat că „deși o reglementare națională și o practică administrativă precum cele descrise de instanța de trimitere, pot determina o prelungire a duratei unui astfel de termen de prescripție, acestea nu sunt totuși de natură, în principiu, să facă posibilă repunerea în discuție a situației persoanelor impozabile respective la nesfârșit. În schimb, o astfel de suspendare permite să se evite ca punerea în aplicare efectivă și eficace a Directivei 2006/112 să poată fi pusă în pericol de introducerea unor căi de atac dilatorii și, ulterior, ca aceasta să nu fie compromisă din cauza unui risc sistemic de impunitate a faptelor care constituie încălcări ale acestei directive"
Referitor la principiul efectivității Curtea a argumentat că „o reglementare națională sau o practică administrativă națională prevede că termenul în care se prescrie dreptul administrației fiscale de a stabili TVA-ul se suspendă pe toată durata controalelor jurisdicționale, indiferent de câte ori procedura fiscală administrativă a trebuit să fie repetată în urma acestor controale și fără limitare a duratei cumulate a suspendărilor acestui termen, nu este de natură să facă practic imposibilă sau, cel puțin, excesiv de dificilă exercitarea drepturilor conferite de ordinea juridică a Uniunii."
Astfel, s-a constatat că nici principiul securității juridice și nici cel al efectivității „nu se opun unei reglementări naționale și unei practici administrative care prevede că termenul în care se prescrie dreptul organelor fiscale de a stabili TVA se suspendă pe toată durata controalelor jurisdicționale, indiferent de câte ori procedura fiscală administrativă în cauză a trebuit să fie repetată în urma acestor controale și fără limitare a duratei cumulate a suspendărilor acestui termen".
Stabilirea tratamentului fiscal corect al unei tranzacții din perspectiva taxei pe valoarea adăugată implică aplicarea și interpretarea unor reguli complexe cu privire la locul unde se consideră efectuată operațiunea, persoana obligată la plata taxei, cota de taxă aplicabilă tranzacției, etc.
Aplicare eronată a legislației în materie de TVA poate conduce la grave erori în ceea ce privește calcularea valorii taxei deductibile și a taxei colectate, existând riscul impunerii de către autoritățile fiscale a unor obligații fiscale suplimentare în sarcina contribuabililor.
Pentru identificarea corectă a tratamentului fiscal al TVA în cazul unor tranzacții complexe, recomandăm asistența juridică din partea unui avocat specializat în drept fiscal și probleme de natură fiscală.
-
Reuters: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaze românești Germaniei în situația de criză energetică
Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Ne ...
-
ANAF pune lupa pe conturile Revolut. Ce se întâmplă cu banii tăi
ANAF pune tunurile pe conturile românilor. Conturile Revolut se vor supune legislației românești, astfel că afacerile ce ...
-
Bulgaria a devenit paradisul benzinei pentru greci, după extinderea Schengen
Grecii se înghesuie să treacă granița în Bulgaria pentru a profita de prețurile semnificativ mai mici la carburanți, ca ...
-
Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
Șeful fondului de investiţii Rockefeller Capital Management's, Ruchir Sharma, a realizat într-un articol publicat în Fin ...
-
Descoperire colosală: Adam și Eva chiar au existat; la fel și Grădina Edenului. E mai aproape decât credeam
Povestea lui Adam și Eva este una familiară pentru majoritatea creștinilor: conform Bibliei, ei sunt primii bărbat și fe ...
-
Ce cunoaștem despre icoane? Câteva date despre aceste obiecte de cult
Toate obiectele de cult au un istoric unic si fascinant. Știți în ce secol au apărut icoanele pentru prima dată? Cunoașt ...
-
Cercetătorii atrag atenția: Un virus banal ar putea declanșa boala Alzheimer
Un virus comun, cu care majoritatea oamenilor vin în contact încă din copilărie, ar putea fi responsabil pentru apariția ...
-
Dovezi ciudate dintr-o carieră din Europa ale unor "autostrăzi" vechi de 166 de milioane de ani ar putea schimba cursul istoriei
Niște denivelări ciudate dintr-o carieră din Europa s-au dovedit a fi „autostrăzi" vechi de 166 de milioane de ani pentr ...
-
A fost descifrat cel mai vechi semnal radio primit din spațiu: Ne dezvăluie lucruri noi despre forțele ascunse ale universului
O explozie radio detectată în 2022 și-a dezvăluit în sfârșit secretele. Semnalul, care a călătorit timp de 200 de milioa ...
-
Un șofer din Craiova a mușcat un polițist rutier și i-a dat altuia în cap cu aparatul Drugtest
Un șofer în vârstă de 24 de ani, din Craiova, i-a agresat, duminică, pe poliţiştii care l-au oprit în trafic pentru vite ...
-
Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță
În data de 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, aproape două milioane de cetățeni români îș ...
-
Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră
Actorul de origine română Sebastian Stan a câștigat la Globurile de Aur 2025 premiul pentru cel mai bun actor într-un fi ...
-
Modelele AI au rezultate mai bune decât experţii în imagistică cu ultrasunete în diagnosticarea cancerului ovarian
Un studiu internaţional desfăşurat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia arată că modelele bazate pe int ...
-
Un nou trend în SUA: Bărbații tineri, singuri, părăsesc bisericile tradiționale pentru alternativa mai „masculină" reprezentată de biserica Ortodoxă
Bărbații tineri și singuri se îndreaptă către Biserica Ortodoxă după ce au descoperit religia creștină „masculină" prin ...
-
Bill Gates și alți lideri din domeniul tehnologiei își împărtășesc previziunile pentru 2025: "Cel puțin 100.000 de roboți personali AI vor fi precomandați"
Discuțiile despre inteligența artificială au dominat anul 2024, iar liderii din tehnologie prezic că următoarea etapă a ...
-
Primele produse alimentare care se scumpesc la începutul acestui an. Cu cât cresc prețurile
La începutul anului 2025, Guvernul României a decis înghețarea salariilor bugetarilor, pensiilor și alocațiilor, în para ...
-
Legătura neștiută dintre inima câinelui și inima stăpânului său: Ce a descoperit cel mai recent studiu
Între câini și stăpânii lor există o legătură fiziologică profundă: ritmul cardiac al patrupedelor se sincronizează cu c ...
-
Ce este Sindromul Kessler care amenință viața pe Pământ? Oamenii de știință cred că scenariul dezastrului spațial a început deja
Experții în trafic spațial avertizează asupra unui fenomen periculos numit Sindromul Kessler, care ar putea transforma o ...
-
Inamicul nevăzut al omenirii: Va ucide 40 de milioane de oameni în următorii 25 de ani
Rezistența la antibiotice devine o amenințare globală tot mai gravă, care ar putea face 40 de milioane de victime în urm ...
-
Sfârșit groaznic pentru românca Elisa: Soțul ei italian a împușcat-o și apoi s-a sinucis
O tânără româncă în vârstă de 29 de ani, Elisa Stefania Feru, a devenit prima victimă a unui feminicid în Italia în anul ...
-
Un studiu recent explică de ce avem impresia că timpul trece mai repede
Conform unor studii recente, majoritatea oamenilor din Marea Britanie și Irak raportează o senzație intensă că timpul tr ...
-
Virusul care a făcut ravagii în China a ajuns și în România? Expert: "Să nu rămânem surprinși"
China se confruntă în această perioadă cu un val de boli respiratorii grave cauzate de un virus. Spitalele sunt pline cu ...
-
La 5 ani de la pandemia COVID, China se confruntă cu un nou virus care amenință omenirea. Nu există vaccin și se răspândește rapid
China este martoră la o creștere a cazurilor de metapneumovirus uman (HMPV), stârnind îngrijorări cu privire la o altă c ...
-
Adrian Văncică: Călin Georgescu spune tâmpenii mai mari decât am inventat eu pentru Las Fierbinți
Actorul Adrian Văncică îl acuză pe Călin Georgescu, câștigătorul detașat al primului tur al alegerilor prezidențiale de ...
-
Dezastru ecologic la Marea Neagră: stare de urgență instituită de autorități
Pe plajele peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Federaţia Rusă, au fost observate pete de păcură, care a ajuns în Marea ...
-
Imagine uluitoare pe cer. Planeta apărută deasupra Lunii
Oamenii din întreaga lume au putut vedea cu ochiul liber o imagine uimitoare a cerului. Planeta Venus a strălucit deasup ...
-
Mark Zuckerberg anunță când vor dispărea smartphone-urile. Ce dispozitiv digital le va lua locul
Într-un anunț revoluționar, Mark Zuckerberg, CEO al Meta, a făcut să vibreze lumea tehnologiei cu predicția sa privind v ...
-
Sătenii din Răcoasa protestează de 8 zile pentru uciderea cu cinism a consăteanului lor. Baronul PSD Halici pune batista pe țambal prin sluga sa umilă fostul procuror șef Țîrlea
Comunitatea din Răcoasa este zguduită de incidentul tragic petrecut pe 27 decembrie 2024, când Maricel Dobrițoiu, un loc ...
-
Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre Marele Cutremur care va veni în România: "Nu vom scapa de el!"
România se va confrunta cu un mare cutremur, de dimensiunile celui din 1977. Este anunțul făcut de seismologul Gheorghe ...