Ciudatul fenomen "Blocajul Omega" face prăpăd în sudul Europei dar ar putea ajunge și în România

Postat la: 21.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Ciudatul fenomen

Harta meteorologică a Europei este "ruptă" în două. În Franța sau în Spania este o vreme răcoroasă, în timp ce în restul Europei, inclusiv în România, avem un val de caniculă. "Aerul rece rămâne blocat deasupra Atlanticului și a Franței, prins între două mase de aer anticiclonice foarte stabile, în ceea ce se numește o situație de blocaj omega", precizează institutul de prognoză meteo.

Meteorologul Mircea Duțu a explicat că vremea răcoroasă din Franța este generată de așa numitul "blocaj Omega", acesta fiind un "acroșaj" de aer rece din Scandinavia, care acum este blocat de un "blocaj anticiclonic" din Grecia și ar putea Europa de Est, inclusiv în România. Astfel, ca urmare a acestui fenomen, vremea se va schimba și în țara noastră, valul de caniculă fiind înlocuit de vreme răcoroasă și ploi.

"Să remarcăm acest fenomen de blocaj denumit Omega (...) Fenomen numit "picătură de rece" care determină un acroșaj de vreme rece care afectează Spania sau Franța, cu vreme mai rece și ploioasă. Vorbim despre un blocaj asupra Atlanticului (...) Este un acroșaj din Scandinavia care se îndreaptă spre Grecia și Europa de Est.", a explicat Mircea Duțu, la România TV.

"Îl numim blocaj omega pentru că seamănă cu litera omega, a 24-a și ultima literă din alfabetul grecesc", explică Marc Hay, jurnalist meteo și climatic la BFMTV. Vremea poate fi mohorâtă sau mai blândă, în funcție de locul în care se află țara în raport cu acest blocaj anticiclonic. Potrivit Météo France, vremea rea se datorează unei "perturbații" venite dinspre Atlantic și care se deplasează spre est, "lăsând să se precipite în urma sa aerul rece la mare altitudine".

loading...
PUTETI CITI SI...