China: „Prea multe urne cu cenuşă comparativ cu numărul morților". Îndoieli cu privire la decesele din Wuhan

Postat la: 31.03.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

China: „Prea multe urne cu cenuşă comparativ cu numărul morților

De la începutul săptămânii, șapte mari societății de pompe funebre din China au predat zilnic familiilor cenușa a aproximativ 500 de decedați, fapt care sugerează că la Wuhan au murit mai multe persoane decât indică cifrele oficiale", se arată într-un articol care colectează în mod anonim și declarații ale cetățenilor.

Ştirea a fost preluată şi de Radio Free Asia, care a adăugat informațiile diseminate de revista Caixin.com, conform căruia o mare companie de servicii funerare din Wuhan livra 5000 de urne într-o singură zi, potrivit Rainews si Rador. Sub acuzaţie datele oficiale lansate de autorităţile de la Beijing, care confirmă 3304 de decese cauzate de coronavirus Covid-19, dintre care, 2535, la Wuhan.

Numai că media menționată mai sus speculează alte numere. În opinia lor, ''numărul real al morților'' ar putea ajunge la 42.000: un calcul numeric care rezultă din procesul de returnare al urnelor membrilor familiei. Practic, 3.500 de urne funerare livrate în fiecare zi între 23 martie, data începerii procedurii şi până la tradiționalul festival QingMing (Ziua Strămoșilor sau Ziua Curățării Mormintelor) programat pentru 4 aprilie. Prin urmare, douăsprezece zile (înmulțite cu 3500 de urne, dau 42.000). Se pare că sărbătorile de QingMing au fost interzise printr-o prevedere semnată de guvernul local pe 26 martie, fapt care ar demonta această teză.

Cu toate acestea, multe din persoanele intervievate consideră că estimarea este subestimată. "Nu poate fi corect... pentru că incineratorii au lucrat toată ziua, deci cum să fi murit aşa de puţini oameni?", spune un rezident din Wuhan. Au mai fost și alte „calcule populare" care ar duce la o cifră de peste 46.000 de incinerări efectuate în cele 84 de cuptoare ale crematoriului, active chiar și 24 de ore în zilele de vârf. La acestea, ar trebui adăugat şi numărul mare al persoanelor nediagnosticate cu Covid-19 şi care au murit în casă.

Chen Yaohui, un rezident din Wuhan, intervievat de Radio Free Asia (RFA), susține că „oficialii locali ar fi cumpărat tăcerea familiilor decedaţilor cu 3.000 de yuani". Iar printre persoanele intervievate se numără şi cele care apără autoritățile, care „ar fi pe cale să dezvăluie adevărul şi care au tăcut până acum, cu scopul de a nu provoca un șoc populației".

loading...
PUTETI CITI SI...