Cele 10 mistere nerezolvate ale istoriei universale: de la data nașterii lui Iisus, la identitatea lui Jack Spintecătorul și la locația mormântului Cleopatrei
Postat la: 04.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Există unele mistere istorice care s-ar putea să nu fie niciodată rezolvate. Uneori, acest lucru este cauzat de faptul că s-a pierdut materialul relevant sau că un sit arheologic a fost distrus. Alteori, se datorează faptului că este puțin probabil ca noi dovezi să apară sau că dovezile care au supraviețuit sunt prea vagi pentru a-i conduce pe cercetători la un consens.
1.Unde este îngropat Alexandru cel Mare?
La doar 32 de ani, Alexandru cel Mare a străbătut Asia, cucerind o regiune care se întindea din Balcani până în Pakistan și conducând cel mai mare imperiu din lumea antică. Apoi, în 323 î.Hr., a murit, iar imperiul său s-a prăbușit ca un castel de cărți de joc. Conducătorul a fost doborât de o boală în Babilon, în prezent Irak. Documentele istorice sugerează că unul dintre generalii săi i-a adus trupul înapoi în Egiptul antic doi ani mai târziu și că trupul său a fost ținut în orașul Memphis, în timp ce un mormânt a fost construit pentru el în Alexandria. Cu toate acestea, nimeni nu știe exact unde se află acel mormânt emblematic. Unii au sugerat că acesta este sub valuri, deoarece a fost construit în "Zona Palatelor", care acum este scufundată. Chiar dacă ar fi găsit în cele din urmă, ar exista probabil puține semne de identificare care să dovedească faptul că mormântul a aparținut celui mai mare lider al lumii antice. Istoricii care au descris construcția mormântului au lăsat puține detalii în ceea ce privește descrierea fizică, astfel că cercetătorii ar avea nevoie de o inscripție intactă pentru a-l găsi.
2. A existat cu adevărat regele Arthur?
Povestea regelui Arthur a fost spusă și repovestită de numeroase ori de-a lungul a peste 1.000 de ani. Camelot, cavalerii mesei rotunde, vrăjitorul Merlin și sabia Excalibur sunt toate părți celebre ale poveștilor arthuriene. Cu toate acestea, dacă Regele Arthur a existat cu adevărat, realitatea a fost probabil mai puțin magică. Cele mai vechi relatări care au supraviețuit datează din secolul al IX-lea și vorbesc despre un lider (poate nici măcar rege) care a dus mai multe bătălii împotriva Saxonilor; chiar și acuratețea acestor relatări este discutabilă. Există o serie de locuri în Marea Britanie pe care legendele le leagă de Regele Arthur, cum ar fi Tintagel, un loc de coastă despre care se presupune că ar fi fost casa Regelui Arthur; dar săpăturile nu au confirmat dacă Arthur a trăit vreodată acolo sau chiar a existat. În cele din urmă, pare puțin probabil ca savanții să știe vreodată cu siguranță dacă a existat un rege Arthur real sau dacă acesta a fost un doar personaj fictiv.
3. Cine a fost Jack Spintecătorul?
Jack Spintecătorul este pseudonimul dat unui criminal în serie anonim care a acționat în Londra, între sfârșitul lunii august și începutul lunii noiembrie 1888. Numele este preluat dintr-o scrisoare trimisă Agenției Centrale de Știri din Londra de către o persoană care pretindea că este ucigașul. Victimele erau alese din rândul femeilor care munceau ca prostituate. Crimele se petreceau fie în timpul nopții, fie dimineața devreme, în locuri publice sau semi-publice. Gâtul victimei era tăiat după ce i se mutila trupul. Inutil să mai spunem că Spintecătorul nu a fost găsit niciodată, iar de-a lungul anilor, zeci de persoane au fost aduse în discuție ca posibili suspecți. În cartea sa din 2012, John Morris sugerează că o femeie pe nume Lizzie Williams ar fi fost criminalul, deși alți experți pun la îndoială această ipoteză. Pare puțin probabil ca adevărata identitate a Spintecătorului să fie cunoscută vreodată cu certitudine.
4. Unde este mormântul Cleopatrei?
Scriitorii antici susțin că regina Cleopatra a VII-a și iubitul ei, Marc Antoniu, au fost înmormântați împreună, în anul 30 î.Hr. Plutarh a scris că mormântul era situat în apropierea unui templu al lui Isis, o zeiță egipteană antică, și că era un monument „înalt și frumos" care conținea comori din aur, argint, smaralde, perle, abanos și fildeș. Locația mormântului rămâne însă un mister. În 2010, Zahi Hawass, fostul ministru egiptean al antichităților, a efectuat săpături într-un sit din apropierea Alexandriei, numit în prezent Taposiris Magna, care conține o serie de morminte datând din perioada în care Cleopatra a VII-a a condus Egiptul. Deși au fost făcute multe descoperiri arheologice interesante, mormântul Cleopatrei a VII-a nu se numără printre ele. Arheologii au apreciat că, și dacă mormântul Cleopatrei a supraviețuit până în prezent, este posibil ca acesta să fie puternic jefuit și neidentificabil.
5. Soarta Chivotului Legământului
În anul 587 î.Hr., o armată babiloniană, condusă de regele Nabucodonosor al II-lea, a cucerit Ierusalimul, a jefuit orașul și a distrus Primul Templu, o clădire folosită de poporul evreu pentru a se închina lui Dumnezeu. Primul Templu conținea Chivotul Legământului, care avea tăblițe în care erau înscrise cele 10 porunci. Soarta chivotului este neclară. Surse antice indică faptul că chivotul a fost fie transportat înapoi în Babilon, fie ascuns înainte ca orașul să fie capturat. De asemenea, este posibil ca să fi fost distrus în timpul jefuirii orașului. În orice caz, locația chivotului este necunoscută. De la dispariție, au fost istorisite o serie de povești și legende despre soarta chivotului. Una dintre povești sugerează că acesta a ajuns în cele din urmă în Etiopia, unde este păstrat astăzi. O altă poveste spune că a fost ascuns în mod divin și că nu va apărea până la sosirea unui Mesia.
6. Când s-a născut Isus?
În timp ce mulți creștini sărbătoresc astăzi 25 decembrie ca fiind ziua nașterii lui Iisus, acesta nu s-a născut probabil în această zi. Este posibil ca data de 25 decembrie să fi fost aleasă pentru că este apropiată în timp de Saturnalia, un festival roman care îl celebra pe zeul Saturn. În 274, împăratul roman Aurelian a impus pentru 25 decembrie, imediat după Saturnalii, sărbătoarea numită și „Sol Invictus" (Soarele Invincibil). Pornind de la aceste sărbători păgâne, mai mulți cercetători consideră că data de 25 decembrie a fost preluată de creștini, care au transformat-o în Nașterea lui Iisus. Cele mai vechi înregistrări despre 25 decembrie ca fiind ziua de naștere a lui Iisus datează din secolul al IV-lea d.Hr. - la peste 300 de ani după nașterea sa. Documentele antice sugerează că primii creștini nu au reușit niciodată să se pună de acord asupra datei la care s-a născut Iisus și chiar și astăzi mulți creștini sărbătoresc ziua de naștere a lui Iisus la date diferite. În cele din urmă, este puțin probabil ca data nașterii lui Iisus să fie cunoscută vreodată - de fapt, nici măcar anul exact nu este sigur, deși cercetătorii sunt în general de acord că a fost undeva în jurul anului 4 î.Hr.
7. Au existat cu adevărat grădinile suspendate ale Semiramidei?
Scriitorii antici descriu un ansamblu fantastic de grădini construite în orașul antic Babilon, în Irakul de astăzi. Nu este clar când au fost construite aceste grădini, dar unii scriitori antici au fost atât de impresionați de grădini încât le-au numit „minunea lumii". În jurul anului 250 î.Hr., Philo din Bizanț a scris că Grădinile suspendate aveau „plante cultivate la o înălțime deasupra nivelului solului, iar rădăcinile copacilor sunt înfipte într-o terasă superioară și nu în pământ". Până în prezent, arheologii care au făcut săpături în Babilon nu au reușit să găsească rămășițele unei grădini care să corespundă acestei descrieri. Acest lucru i-a lăsat pe arheologi cu o întrebare: Au existat cu adevărat grădinile suspendate? În 2013, Stephanie Dalley, cercetătoare la Universitatea din Oxford, a propus într-o carte că grădinile se aflau de fapt în orașul asirian Ninive. În ultimele două decenii, atât Babilonul, cât și Ninive au suferit pagube din cauza războaielor și a jafurilor, și pare puțin probabil ca acest mister să fie vreodată pe deplin rezolvat.
8. A existat insula Atlantida?
În secolul al IV-lea î.Hr., filozoful grec Platon a povestit despre un tărâm numit Atlantida, care ar fi existat în Oceanul Atlantic și care ar fi cucerit o mare parte din Europa și Africa în vremurile preistorice. Conform poveștii, atenienii preistorici atacă Atlantida într-un conflict care se încheie cu dispariția Atlantidei sub valuri. Deși niciun cercetător serios nu crede că această poveste este literalmente adevărată, unii au speculat că legenda ar fi putut fi inspirată, în parte, de evenimente reale care s-au petrecut în istoria Greciei. O posibilitate este că civilizația minoică (așa cum este numită acum), care a înflorit pe insula Creta până în jurul anului 1400 î.Hr. ar fi putut inspira povestea Atlantidei. Deși Creta se află în Marea Mediterană, și nu în Atlantic, așezările minoice au suferit pagube considerabile în timpul erupției vulcanului de pe insula Thera. Este puțin probabil ca această dezbatere să fie vreodată pe deplin rezolvată.
9. Unde este Sfântul Graal?
Sfântul Graal este un obiect misterios și fascinant, care a inspirat multe legende și căutări de-a lungul istoriei. Există multe teorii și ipoteze despre ce este Sfântul Graal, de unde provine și unde se află acum, dar nu există o dovadă sigură sau unanim acceptată că Sfântul Graal există sau a fost găsit vreodată. Potrivit unei surse, Sfântul Graal ar putea fi un vas în care Iosif din Arimateea ar fi strâns sângele lui Iisus și care ar fi fost înzestrat cu puteri miraculoase. Potrivit altor surse, Sfântul Graal ar putea fi legat de Cina cea de Taină. De fapt, abia în Evul Mediu a existat un mare interes pentru el, după ce cei care au scris unele dintre poveștile despre Regele Arthur au descris căutarea Sfântului Graal ca pe o căutare pe care Regele Arthur și cavalerii săi au întreprins-o. Trebuie spus însă că nu există încercări științifice serioase de a găsi Sfântul Graal, deși acesta continuă să fie popular în ficțiune. În concluzie, nu se poate spune cu certitudine unde este Sfântul Graal sau dacă a existat vreodată.
10. Care a fost scopul construcției de la Stonehenge?
Stonehenge, unul dintre cele mai misterioase monumente preistorice din Marea Britanie, constând într-un complex de pietre dispuse în poziţii verticale şi orizontale, atrage turişti din lumea întreagă şi persoane aflate în căutarea unei conexiuni spirituale cu trecutul. Scopul exact al complexului megalitic Stonehenge a rămas necunoscut până în zilele noastre. De asemenea, identitatea constructorilor rămâne un mister. O teorie destul de cunoscută a avansat ipoteza că ar fi construit de druizi, o populație existentă în Anglia înainte de cucerirea romană. Tehnicile arheologice moderne au demonstrat însă că Stonehenge a fost construit cu cel puțin 1000 de ani înaintea druizilor. Cercetătorii au sugerat că monumentul ar fi putut fi folosit pentru adunări, calendare astronomice, cimitire sau chiar locuri antice pentru vindecare. Cu toate acestea, trebuie menționat că acestea sunt doar teorii și nu există un consens clar în comunitatea științifică cu privire la cine a construit Stonehenge și de ce.
-
Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
Decizia CCR de anulare a alegerilor a afectat piața financiară din România, după ce vreme de mai bine de o săptămână acț ...
-
Cine a decis să-l salveze de la moarte pe Bashar al-Assad și familia acestuia?
Răsturnările de regim duc - de cele mai multe ori - la lichidarea liderilor din acele țări. Nu a fost cazul în Siria, av ...
-
Șeful SIE, adjunctul său și alte două persoane au zburat cu un avion privat să vadă Marele Premiu de Formula 1
Nu doar liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Alfred Simonis au mers cu avioane private să vadă Marele Premiu ...
-
Pericol uriaș de sărbători: românii riscă să fie lăsați fără bani în conturi
În sezonul sărbătorilor, atacatorii cibernetici își ajustează metodele de fraudă pentru a profita de obiceiurile utiliza ...
-
Ce se va întâmpla în cea mai scurtă zi din an: Cum se produce acest fenomen
21 decembrie marchează începutul iernii astronomice, momentul cunoscut ca solstițiul de iarnă, când vom avea cea mai scu ...
-
Donald Trump a avut la Paris o întâlnire trilaterală cu Emmanuel Macron și președintele ucrainean Volodymir Zelensky
Aflat în Franța pentru ceremonia de redeschidere a catedralei Notre Dame din Paris, președintele ales Donald J. Trump îș ...
-
Secretul "Cinei cea de taină" de Leonardo Da Vinci apare dintr-o intamplare. Un informatician explică misterul
Slavisa Pesci, un informatician italian, a descoperit ceva nepublicat despre celebra lucrare a lui Leonardo da Vinci „Ci ...
-
Lideri ai opoziției, arestați în Georgia. Partidul de guvernământ îi acuză de planificare unei revoluții
Doi lideri ai opoziției georgiene pro-europene au fost arestați vineri, 7 decembrie, în a noua zi de manifestații care c ...
-
Becali, după decizia CCR: "Bă, dacă au hotărât asta, eu nu mai vorbesc! Abia acum îmi dau seama că trebuie să-mi fie frică în România!"
Gigi Becali, proaspăt parlamentar AUR și susținător al lui Călin Georgescu, a comentat în termeni duri decizia CCR de an ...
-
Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
Decizia CCR de a anula alegerile a stârnit reacții în presa internațională. Una dintre cele mai vehemente s-a consemnat ...
-
Ana Blandiana: Călin Georgescu a folosit magia neagră. Cele 2 milioane de oameni care l-au votat au „creierul spălat"
Ana Blandiana susține într-un interviu acordat Epoch Times că pretendentul la Președinția României Călin Georgescu a fol ...
-
Percheziții acasă la Bogdan Peșchir, omul care a finanțat campania lui Călin Georgescu cu un milion de euro
Procurorii Parchetului General şi ofiţeri din cadrul Poliţiei - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Di ...
-
Se pune la cale o nouă pandemie: Gripa aviară s-ar putea transmite la om în curând. E chestie de o simplă mutație care o să apară
O singură mutație a virusului ar putea permite gripei aviare H5N1 să se răspândească între oameni. Descoperirea aparține ...
-
Donald Trump Jr., reacție vehementă după anularea alegerilor din România: "Uau! O altă încercare soroșit-marxistă de a manipula. Vor pierde și ei știu asta!"
Fiul lui Donald Trump, președintele ales al SUA, se arată șocat de decizia Curții Constituționale de anulare a procesulu ...
-
Avocatul Sergiu Andon după anularea alegerilor: Statul de drept e un balamuc. E o lovitură de stat
Avocatul Sergiu spune că anularea alegerilor de CCR este un balamuc și că deja în România se poate vorbi de o lovitură d ...
-
Comisia Europeană, ultimatum către TikTok: Compania are la dispoziţie 24 de ore să dea informații despre alegerile din România
Comisarul european pentru servicii digitale, Henna Virkkunen, a anunţat vineri că Bruxelles-ul a trimis către TikTok o n ...
-
CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Judecătorii s-au întrunit astăzi în ș ...
-
Mituri despre sloturile online: Ce e adevărat și ce e fals?
În lumea asta în care suntem bombardați de reclame și promisiuni de câștiguri ușoare, e aproape imposibil să nu te lași, ...
-
DIICOT reacționează la cererea PG în cazul Georgescu: Începe analiza documentelor
DIICOT a reacționat la cererea Parchetului General al României în cazul finanțării campaniei lui Călin Georgescu. Procur ...
-
SRI oferă explicații, după ce a susținut că sute de conturi pro-Georgescu au fost create în 2016, când TikTok încă nu exista în afara Chinei
SRI oferă lămuiri, la solicitarea stiripesurse.ro, referitoare la acuzațiile la adresa campaniei lui Călin Georgescu. Es ...
-
Care sunt cotele Elenei Lasconi și a lui Călin Georgescu, pe cea mai mare platformă de pariuri din lume. Suma pariată a depășit 17 milioane de dolari
Platforma Polymarket, cunoscută pentru predicțiile sale controversate și pentru că a pariat corect pe victoria lui Donal ...
-
Imagini revoltătoare din Georgia. Liderul opoziției, târât pe străzi și luat pe sus pe polițiști
Unul dintre liderii coaliţiei partidelor de opoziţie din Georgia a fost luat pe sus de polițiști și arestat noaptea trec ...
-
Luna Neagră, ultimul spectacol astronomic al anului: ce înseamnă și când va fi pe cer
La sfârșitul lunii decembrie 2024, va avea loc o Lună Neagră, un fenomen astronomic rar care marchează ultima lună nouă ...
-
Ce țări ar putea supraviețui foametei de după un război nuclear: 6,7 miliarde de oameni ar pieri
Un nou studiu publicat recent arată care ar fi țările care ar putea supraviețui foametei cauzate de războiul nuclear, co ...
-
Prima reacție a Parchetului General după declasificarea documentelor din CSAT despre campania lui Călin Georgescu
Parchetul General analizează în acest moment elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale, dup ...
-
Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
Daniel Mariaschin, CEO al B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, fondată la 1843, i-a transmis ...
-
Laura Vicol, prima luare de poziție în scandalul Nordis: "Vă aștept pe toți la dezvăluirile pe care urmează să le fac"
Laura Vicol, fosta președintă a Camerei Juridice a Camerei Deputaților, a făcut recent o declarație pe pagina sa de Face ...
-
Uleiul de măsline vândut în România e plin de ceară și steroli modificați: ANPC anunță amenzi uriașe
Uleiul de măsline care se vinde în România e plin de ceară sau steroli modificați. Comisarii Autorităţii Naţionale pentr ...
-
Tucker Carlson revine la Moscova pentru un interviu cu Serghei Lavrov
Jurnalistul american Tucker Carlson a revenit la Moscova pentru un interviu cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ...