Cele 10 mistere nerezolvate ale istoriei universale: de la data nașterii lui Iisus, la identitatea lui Jack Spintecătorul și la locația mormântului Cleopatrei
Postat la: 04.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
Există unele mistere istorice care s-ar putea să nu fie niciodată rezolvate. Uneori, acest lucru este cauzat de faptul că s-a pierdut materialul relevant sau că un sit arheologic a fost distrus. Alteori, se datorează faptului că este puțin probabil ca noi dovezi să apară sau că dovezile care au supraviețuit sunt prea vagi pentru a-i conduce pe cercetători la un consens.
1.Unde este îngropat Alexandru cel Mare?
La doar 32 de ani, Alexandru cel Mare a străbătut Asia, cucerind o regiune care se întindea din Balcani până în Pakistan și conducând cel mai mare imperiu din lumea antică. Apoi, în 323 î.Hr., a murit, iar imperiul său s-a prăbușit ca un castel de cărți de joc. Conducătorul a fost doborât de o boală în Babilon, în prezent Irak. Documentele istorice sugerează că unul dintre generalii săi i-a adus trupul înapoi în Egiptul antic doi ani mai târziu și că trupul său a fost ținut în orașul Memphis, în timp ce un mormânt a fost construit pentru el în Alexandria. Cu toate acestea, nimeni nu știe exact unde se află acel mormânt emblematic. Unii au sugerat că acesta este sub valuri, deoarece a fost construit în "Zona Palatelor", care acum este scufundată. Chiar dacă ar fi găsit în cele din urmă, ar exista probabil puține semne de identificare care să dovedească faptul că mormântul a aparținut celui mai mare lider al lumii antice. Istoricii care au descris construcția mormântului au lăsat puține detalii în ceea ce privește descrierea fizică, astfel că cercetătorii ar avea nevoie de o inscripție intactă pentru a-l găsi.
2. A existat cu adevărat regele Arthur?
Povestea regelui Arthur a fost spusă și repovestită de numeroase ori de-a lungul a peste 1.000 de ani. Camelot, cavalerii mesei rotunde, vrăjitorul Merlin și sabia Excalibur sunt toate părți celebre ale poveștilor arthuriene. Cu toate acestea, dacă Regele Arthur a existat cu adevărat, realitatea a fost probabil mai puțin magică. Cele mai vechi relatări care au supraviețuit datează din secolul al IX-lea și vorbesc despre un lider (poate nici măcar rege) care a dus mai multe bătălii împotriva Saxonilor; chiar și acuratețea acestor relatări este discutabilă. Există o serie de locuri în Marea Britanie pe care legendele le leagă de Regele Arthur, cum ar fi Tintagel, un loc de coastă despre care se presupune că ar fi fost casa Regelui Arthur; dar săpăturile nu au confirmat dacă Arthur a trăit vreodată acolo sau chiar a existat. În cele din urmă, pare puțin probabil ca savanții să știe vreodată cu siguranță dacă a existat un rege Arthur real sau dacă acesta a fost un doar personaj fictiv.
3. Cine a fost Jack Spintecătorul?
Jack Spintecătorul este pseudonimul dat unui criminal în serie anonim care a acționat în Londra, între sfârșitul lunii august și începutul lunii noiembrie 1888. Numele este preluat dintr-o scrisoare trimisă Agenției Centrale de Știri din Londra de către o persoană care pretindea că este ucigașul. Victimele erau alese din rândul femeilor care munceau ca prostituate. Crimele se petreceau fie în timpul nopții, fie dimineața devreme, în locuri publice sau semi-publice. Gâtul victimei era tăiat după ce i se mutila trupul. Inutil să mai spunem că Spintecătorul nu a fost găsit niciodată, iar de-a lungul anilor, zeci de persoane au fost aduse în discuție ca posibili suspecți. În cartea sa din 2012, John Morris sugerează că o femeie pe nume Lizzie Williams ar fi fost criminalul, deși alți experți pun la îndoială această ipoteză. Pare puțin probabil ca adevărata identitate a Spintecătorului să fie cunoscută vreodată cu certitudine.
4. Unde este mormântul Cleopatrei?
Scriitorii antici susțin că regina Cleopatra a VII-a și iubitul ei, Marc Antoniu, au fost înmormântați împreună, în anul 30 î.Hr. Plutarh a scris că mormântul era situat în apropierea unui templu al lui Isis, o zeiță egipteană antică, și că era un monument „înalt și frumos" care conținea comori din aur, argint, smaralde, perle, abanos și fildeș. Locația mormântului rămâne însă un mister. În 2010, Zahi Hawass, fostul ministru egiptean al antichităților, a efectuat săpături într-un sit din apropierea Alexandriei, numit în prezent Taposiris Magna, care conține o serie de morminte datând din perioada în care Cleopatra a VII-a a condus Egiptul. Deși au fost făcute multe descoperiri arheologice interesante, mormântul Cleopatrei a VII-a nu se numără printre ele. Arheologii au apreciat că, și dacă mormântul Cleopatrei a supraviețuit până în prezent, este posibil ca acesta să fie puternic jefuit și neidentificabil.
5. Soarta Chivotului Legământului
În anul 587 î.Hr., o armată babiloniană, condusă de regele Nabucodonosor al II-lea, a cucerit Ierusalimul, a jefuit orașul și a distrus Primul Templu, o clădire folosită de poporul evreu pentru a se închina lui Dumnezeu. Primul Templu conținea Chivotul Legământului, care avea tăblițe în care erau înscrise cele 10 porunci. Soarta chivotului este neclară. Surse antice indică faptul că chivotul a fost fie transportat înapoi în Babilon, fie ascuns înainte ca orașul să fie capturat. De asemenea, este posibil ca să fi fost distrus în timpul jefuirii orașului. În orice caz, locația chivotului este necunoscută. De la dispariție, au fost istorisite o serie de povești și legende despre soarta chivotului. Una dintre povești sugerează că acesta a ajuns în cele din urmă în Etiopia, unde este păstrat astăzi. O altă poveste spune că a fost ascuns în mod divin și că nu va apărea până la sosirea unui Mesia.
6. Când s-a născut Isus?
În timp ce mulți creștini sărbătoresc astăzi 25 decembrie ca fiind ziua nașterii lui Iisus, acesta nu s-a născut probabil în această zi. Este posibil ca data de 25 decembrie să fi fost aleasă pentru că este apropiată în timp de Saturnalia, un festival roman care îl celebra pe zeul Saturn. În 274, împăratul roman Aurelian a impus pentru 25 decembrie, imediat după Saturnalii, sărbătoarea numită și „Sol Invictus" (Soarele Invincibil). Pornind de la aceste sărbători păgâne, mai mulți cercetători consideră că data de 25 decembrie a fost preluată de creștini, care au transformat-o în Nașterea lui Iisus. Cele mai vechi înregistrări despre 25 decembrie ca fiind ziua de naștere a lui Iisus datează din secolul al IV-lea d.Hr. - la peste 300 de ani după nașterea sa. Documentele antice sugerează că primii creștini nu au reușit niciodată să se pună de acord asupra datei la care s-a născut Iisus și chiar și astăzi mulți creștini sărbătoresc ziua de naștere a lui Iisus la date diferite. În cele din urmă, este puțin probabil ca data nașterii lui Iisus să fie cunoscută vreodată - de fapt, nici măcar anul exact nu este sigur, deși cercetătorii sunt în general de acord că a fost undeva în jurul anului 4 î.Hr.
7. Au existat cu adevărat grădinile suspendate ale Semiramidei?
Scriitorii antici descriu un ansamblu fantastic de grădini construite în orașul antic Babilon, în Irakul de astăzi. Nu este clar când au fost construite aceste grădini, dar unii scriitori antici au fost atât de impresionați de grădini încât le-au numit „minunea lumii". În jurul anului 250 î.Hr., Philo din Bizanț a scris că Grădinile suspendate aveau „plante cultivate la o înălțime deasupra nivelului solului, iar rădăcinile copacilor sunt înfipte într-o terasă superioară și nu în pământ". Până în prezent, arheologii care au făcut săpături în Babilon nu au reușit să găsească rămășițele unei grădini care să corespundă acestei descrieri. Acest lucru i-a lăsat pe arheologi cu o întrebare: Au existat cu adevărat grădinile suspendate? În 2013, Stephanie Dalley, cercetătoare la Universitatea din Oxford, a propus într-o carte că grădinile se aflau de fapt în orașul asirian Ninive. În ultimele două decenii, atât Babilonul, cât și Ninive au suferit pagube din cauza războaielor și a jafurilor, și pare puțin probabil ca acest mister să fie vreodată pe deplin rezolvat.
8. A existat insula Atlantida?
În secolul al IV-lea î.Hr., filozoful grec Platon a povestit despre un tărâm numit Atlantida, care ar fi existat în Oceanul Atlantic și care ar fi cucerit o mare parte din Europa și Africa în vremurile preistorice. Conform poveștii, atenienii preistorici atacă Atlantida într-un conflict care se încheie cu dispariția Atlantidei sub valuri. Deși niciun cercetător serios nu crede că această poveste este literalmente adevărată, unii au speculat că legenda ar fi putut fi inspirată, în parte, de evenimente reale care s-au petrecut în istoria Greciei. O posibilitate este că civilizația minoică (așa cum este numită acum), care a înflorit pe insula Creta până în jurul anului 1400 î.Hr. ar fi putut inspira povestea Atlantidei. Deși Creta se află în Marea Mediterană, și nu în Atlantic, așezările minoice au suferit pagube considerabile în timpul erupției vulcanului de pe insula Thera. Este puțin probabil ca această dezbatere să fie vreodată pe deplin rezolvată.
9. Unde este Sfântul Graal?
Sfântul Graal este un obiect misterios și fascinant, care a inspirat multe legende și căutări de-a lungul istoriei. Există multe teorii și ipoteze despre ce este Sfântul Graal, de unde provine și unde se află acum, dar nu există o dovadă sigură sau unanim acceptată că Sfântul Graal există sau a fost găsit vreodată. Potrivit unei surse, Sfântul Graal ar putea fi un vas în care Iosif din Arimateea ar fi strâns sângele lui Iisus și care ar fi fost înzestrat cu puteri miraculoase. Potrivit altor surse, Sfântul Graal ar putea fi legat de Cina cea de Taină. De fapt, abia în Evul Mediu a existat un mare interes pentru el, după ce cei care au scris unele dintre poveștile despre Regele Arthur au descris căutarea Sfântului Graal ca pe o căutare pe care Regele Arthur și cavalerii săi au întreprins-o. Trebuie spus însă că nu există încercări științifice serioase de a găsi Sfântul Graal, deși acesta continuă să fie popular în ficțiune. În concluzie, nu se poate spune cu certitudine unde este Sfântul Graal sau dacă a existat vreodată.
10. Care a fost scopul construcției de la Stonehenge?
Stonehenge, unul dintre cele mai misterioase monumente preistorice din Marea Britanie, constând într-un complex de pietre dispuse în poziţii verticale şi orizontale, atrage turişti din lumea întreagă şi persoane aflate în căutarea unei conexiuni spirituale cu trecutul. Scopul exact al complexului megalitic Stonehenge a rămas necunoscut până în zilele noastre. De asemenea, identitatea constructorilor rămâne un mister. O teorie destul de cunoscută a avansat ipoteza că ar fi construit de druizi, o populație existentă în Anglia înainte de cucerirea romană. Tehnicile arheologice moderne au demonstrat însă că Stonehenge a fost construit cu cel puțin 1000 de ani înaintea druizilor. Cercetătorii au sugerat că monumentul ar fi putut fi folosit pentru adunări, calendare astronomice, cimitire sau chiar locuri antice pentru vindecare. Cu toate acestea, trebuie menționat că acestea sunt doar teorii și nu există un consens clar în comunitatea științifică cu privire la cine a construit Stonehenge și de ce.
-
A fost lansat primul satelit construit din lemn. E realizat de japonezi, iar lemnul a fost ales pentru "un spațiu sustenabil"
Dezvoltat de cercetători japonezi, satelitul LignoSat reprezintă un prim test de utilizare a lemnului în explorarea Luni ...
-
Aurelian Popa pune intrebari cheie despre uluitorul caz "Astra Zeneca vs Brianne Dressen"
Decizie judecătorească împotriva producătorului de vaccinuri Astra Zeneca și în favoarea unei mame din Utah, Brianne Dre ...
-
Rusia părăsește CERN: Retragerea amenință cel mai mare proiect de cercetare științifică din lume
La Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) din Geneva, se apropie sfârșitul decadelor de cooperare cu Rus ...
-
Trăim în Matrix: Doi frați au fost uciși de același taxi exact la un an distanță. În mașină era același pasager!
O coincidență incredibilă a uimit lumea întreagă: doi frați și-au pierdut viața la distanță de un an, în exact aceleași ...
-
Transumanismul de eprubetă: ce sumă cere o companie pentru a garanta părinților că vor avea un copil deștept, sănătos și cu înălțimea dorită
Start-up-ul american Heliospect Genomics cere viitorilor părinți înstăriți până la 50.000 de dolari pentru a-și testa em ...
-
Profeția celebrului pui de hipopotam: Donald Trump câștigă alegerile în SUA VIDEO
Un pui de hipopotam în vârstă de doar patru luni, senzație pe internet, încearcă să prezică rezultatul uneia dintre cele ...
-
A fost descoperit locul din creier unde se face apelul la memorie. Cum funcționează și ce boli neurologice ar putea să fie vindecate acum
"Casa" amintirilor a fost identificată în creier: este localizată în cortexul entorinal lateral și aici are loc atât for ...
-
Bacteriile intestinale oferă informații vitale: milioane de oameni vor scăpa de tratamente devastatoare pentru organism
Un grup de cercetători, coordonat de Luigi Nezi de la Institutul European de Oncologie din Milano (IEO), în colaborare c ...
-
Învățăturile lui Piedone către fiul său Piedonică: "Să ai noroc, tată! Să fii primarul care vrei să fii!"
Vlad Popescu Piedone, cunoscut in cartier ca si Piedonică, și-a preluat mandatul de primar al Sectorului 5. Tatăl său, C ...
-
Orașul care pune pilule contraceptive în mâncarea păsărilor: "Devin tot mai greu de controlat"
Furtul de obiecte mici, zborul brusc și ciripitul agresiv au dus pescărușii să fie considerați un adevărat flagel în ora ...
-
Slăbitul va deveni o banalitate iar obezitatea va dispărea: Medicamentul care promite cea mai mare scădere în greutate fără efectul de yo-yo
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se pregătește să lansez ...
-
Într-o zi, banii tăi nu vor mai fi: Platforme mamut de malware RedLine şi META controlate prin AI au spart milioane de conturi
O operaţiune internaţională de poliţie a neutralizat un malware ce a vizat milioane de victime în toată lumea. Aceste "i ...
-
De ce au murit atât de mulţi oameni în inundaţiile din Spania. Cât de vinovate au fost autoritățile
Un recunoscut climatolog afirmă că, în ciuda faptului că specialiştii au prognozat inundaţiile în Spania, autorităţile n ...
-
O femeie a murit în fața spitalului după ce a stat 6 ore la Urgențe și medicii au trimis-o acasă pentru că nu avea „nimic grav"
Anchetă la Spitalul din Slatina, după ce o femeie de 70 de ani a decedat în fața unității medicale, imediat după ce a fo ...
-
Throning, noua modă toxică în relații. Cum își aleg partenerii tinerii din Generația Z
O nouă tendință ia amploare în lumea relațiilor: „throning-ul" sau căutarea deliberată a unui partener cu statut social ...
-
Mutare de ultimă oră în dosarul lui Dan Diaconescu: Un expert criminalist ar putea schimba cursul procesului
Se cere audierea unui expert criminalist și reaudierea unei martore, în dosarul în care Dan Diaconescu, fostul patron al ...
-
Există Viața de Apoi? Doua AI avansate au fost puse să dezbată acest subiect. Răspunsul final este unul uimitor
De când primii oameni au învățat cum să comunice am dezbătut ce se întâmplă după ce mori, exista sau nu ceea ce se cheam ...
-
Apariția "ouălor extraterestre" pe râuri alertează Europa. Ce sunt de fapt coloniile gelatinoase și de ce s-au sesizat ecologiștii
Țările de Jos au descoperit o pungă portocalie strălucitoare misterioasă într-unul dintre canalele sale. A priori, au co ...
-
Polemică între OMS și țările UE pe tema accesului la îngrijire a persoanelor transgender
Potrivit unei noi hărți a sănătății publicată de TGEU, o organizație non-profit care militează pentru drepturile și bună ...
-
Rețelele sociale influențează negativ obiceiurile alimentare ale tinerilor și fidelitatea față de anumite branduri
Un studiu recent publicat în Digital Health arată că promovarea alimentelor nesănătoase prin rețelele sociale influențea ...
-
Implantul cu cip de grafen în creier este testat pentru prima dată în Marea Britanie împotriva AVC și a tumorilor cerebrale
Un dispozitiv considerat ca revoluționar și conceput pentru a transforma tratamentul chirurgical al tumorilor cerebrale ...
-
Eveniment ciudat deasupra Sudanului: Două zboruri Air France s-au întors după ce echipajul a observat un „obiect luminos" neidentificat
Compania Air France a anunțat, duminică, că suspendă "până la noi ordine " zborurile deasupra Mării Roșii, o zonă care s ...
-
Iar face Bill Gates o predictie care va deveni realitate: De astă dată e o altă mare problemă care va lovi omenirea chiar dacă evităm un război major
Miliardarul Bill Gates susține că omenirea, chiar dacă va evita declanșarea unui război mondial, în următorii 25 de ani ...
-
Imediat după victoria Maiei Sandu, Rusia a atacat dur Ucraina în apropierea României. Au fost ridicate de la sol aeronave F-16
Duminică, 3 noiembrie, forțele armate ale Federației Ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiec ...
-
52 de țări au trimis la ONU o scrisoare comună prin care cer embargo asupra livrărilor de arme către Israel: În fruntea lor e o țară NATO
Turcia a trimis la ONU o scrisoare comună, semnată de 52 de ţări şi două organizaţii, prin care cere oprirea furnizării ...
-
Alertă sanitară: Un virus gen Ebola omoară oamenii. Se descoperă târziu, când sângerează ochii
Un locuitor din Iowa, SUA, a murit din cauza unui virus asemănător Ebola, care face ca bolnavii să sângereze din globii ...
-
Înalta Curte: Nicolae Bănicioiu a făcut trafic de influenţă dar scapă de pedeapsă. Instanţa a dispus confiscarea a 1,3 milioane de lei
Completul de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a motivat decizia de încetare a procesului penal în ...
-
Județele unde puterea banilor se apropie de Europa. De cate ori sunt vasluienii mai saraci decat bucurestenii
Într-un an, românii își permit să cheltuiască, în medie, mai puțin de 9.100 de euro pe necesitățile vieții, arată un rap ...
-
Zborul cu avionul se schimbă radical: aeronava Horizon, pregătită să cucerească cerul peste doi ani
Stimulate de creșterea cererii globale de călătorii cu avionul, emisiile generate de aviație au crescut mai rapid decât ...
-
Harta prăpădului în caz de cutremur din București
Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) din Capitală atrage atenția că acest domeniu a fos ...