Ce spun expertii in Alzheimer: Poate fi tratată boala înainte ca aceasta să devină simptomatică?

Postat la: 08.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce spun expertii in Alzheimer: Poate fi tratată boala înainte ca aceasta să devină simptomatică?

În martie, Food and Drug Administration (FDA) din SUA a publicat un proiect revizuit de ghid pentru a ajuta companiile farmaceutice să dezvolte medicamente pentru tratarea cazurilor de boală Alzheimer precoce care "apar înainte de debutul demenței evidente".

O teorie despre boala Alzheimer este că patologia amiloidă poate apărea cu zeci de ani înainte de apariția simptomelor, iar pentru a opri boala, medicii ar putea fi nevoiți să abordeze această patologie subiacentă cu mult înainte ca aceasta să se întâmple. Unii spun că acest lucru îi va eticheta pe oameni ca având o boală pe care s-ar putea să nu o dezvolte niciodată; alții spun că este singura modalitate de a o opri la cei care vor ajunge să o aibă.

Rudolph E. Tanzi, care are un doctorat în neurologie și este profesor de neurologie la Harvard Medical School și director al unității sale de cercetare a geneticii și îmbătrânirii, a declarat că, pentru a opri demența și Alzheimer, medicii trebuie să le trateze așa cum tratează în prezent bolile de inimă. "La fel cum ținem evidența colesterolului și modificăm stilul de viață și luăm medicamente sigure pentru a reduce nivelul colesterolului pentru a evita bolile de inimă, va trebui să facem același lucru pentru boala Alzheimer", a declarat Tanzi.

În calitate de genetician care a descoperit trei dintre primele gene ale bolii Alzheimer, Tanzi a reprodus cascadele de modificări celulare din boala Alzheimer într-o casetă Petri, astfel încât oamenii de știință să poată efectua teste pe măsură ce boala se dezvolta și să testeze eficacitatea medicamentelor. Cercetatorul a afirmat că problema actuală este că medicii nu diagnostichează boala Alzheimer până când creierul nu s-a deteriorat deja până la punctul de disfuncționalitate. Pacienții "au nevoie de medicamente sigure și accesibile pentru a interveni asupra depunerii de amiloid cât mai devreme posibil", a adăugat el.

Rudolph Tanzi a spus că, deși ghidul este corect să recomande tratarea pacienților cu Alzheimer în stadiu incipient, oamenii de știință vor avea nevoie într-o zi să prevină acumularea depozitelor anormale de amiloid de îndată ce acestea încep în creier, înainte de apariția daunelor.

Dar nu există încă dovezi solide că medicamentele, chiar dacă reduc amiloidul, vor diminua soarta demenței în viitor, a declarat Dr. Eric Widera, profesor de medicină clinică în cadrul Diviziei de geriatrie de la Universitatea din California-San Fransisco. De asemenea, el pune sub semnul întrebării riscurile unor medicamente cu efecte secundare grave, cum ar fi hemoragia cerebrală și moartea.

Există o tendință de redefinire a bolii Alzheimer pe baza unui test pozitiv la amiloid, "independent de faptul dacă o persoană are sau nu simptome de afectare cognitivă sau dacă le va dezvolta în viitor", a declarat Dr. Widera. El a explicat că, deși oamenii de știință au "dovezi destul de bune că, la persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară și demență ușoară", două medicamente, donanemab și lecanemab, "au o capacitate excepțională de a elimina amiloidul". Cu toate acestea, el susține că această capacitate are doar un "efect subtil" asupra ratei de declin al cogniției.

"Aceasta este o dovadă destul de clară care sugerează că amiloidul nu este probabil singurul factor care contribuie la progresia bolii Alzheimer și că mai avem încă multe de învățat despre cum să oprim sau să inversăm boala", a spus el. Modificările propuse vor avea efecte care sunt "departe de a fi subtile" și vor fi comercializate ca "o nouă epidemie de Alzheimer", a declarat Dr. Widera.

În calitate de proiect, documentul va "servi drept punct central pentru continuarea discuțiilor" privind tratamentul bolii Alzheimer timpurii, se arată în proiect. Cu toate acestea, atunci când va fi finalizat, documentul "va reprezenta gândirea actuală a FDA cu privire la selectarea subiecților cu [boala Alzheimer] precoce pentru înscrierea în studiile clinice și selectarea criteriilor de evaluare pentru studiile clinice în această populație".

Prin orientările propuse, FDA se concentrează mai mult pe amiloid. Aceasta consideră că reducerea amiloidului din creier, detectată prin tomografie cu emisie de pozitroni (PET), este un criteriu de substituție care are "șanse rezonabile de a prezice beneficii clinice" și că studiile clinice care arată un efect asupra acestui criteriu de substituție pot sta la baza aprobării accelerate, inclusiv pentru medicamentele destinate tratării bolii Alzheimer.

Potrivit Fierce Biotech, o companie care prezintă rapoarte privind industria biotehnologică, FDA nu merge atât de departe încât să spună că reducerea amiloidului poate fi considerată un criteriu final primar - principalul rezultat măsurat la sfârșitul unui studiu pentru a vedea dacă un anumit tratament a funcționat - în studiile privind Alzheimer. Cu toate acestea, agenția sugerează că acest biomarker poate servi ca punct final surogat - un indicator care spune dacă un tratament funcționează - pentru a prezice beneficiile clinice.

Cercetătorii din domeniul bolii Alzheimer utilizează în prezent atât măsuri cognitive, cât și funcționale ca puncte finale co-primare, ceea ce duce la o durată medie a studiilor clinice de doi ani sau mai puțin în stadiile simptomatice ale afecțiunii. Dar ar putea fi nevoie de mai mult timp pentru a stabili efecte semnificative din punct de vedere clinic ale tratamentului în rândul pacienților cu Alzheimer timpuriu, din cauza deficitelor cognitive și funcționale limitate sau inexistente observate la început.

În plus, instrumentele utilizate adesea pentru măsurarea deficienței funcționale la pacienții aflați în stadiile avansate ale bolii Alzheimer ar putea să nu fie capabile să identifice schimbările subtile din stadiile incipiente ale bolii. Din aceste motive, FDA ia în considerare alte abordări, inclusiv criterii de evaluare bazate pe evaluări cognitive sau criterii de evaluare surogat, care ar putea permite o durată mai scurtă a studiilor în stadiile incipiente ale bolii, a raportat Fierce Biotech.

loading...
PUTETI CITI SI...