Ce se întâmplă dacă Rusia reușește să se instaleze pe Insula Șerpilor. Ar avea capacitatea să distrugă orașe din România?

Postat la: 14.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce se întâmplă dacă Rusia reușește să se instaleze pe Insula Șerpilor. Ar avea capacitatea să distrugă orașe din România?

Chiar de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Insulei Șerpilor i s-a acordat un statut vital și aproape mitic în război. Acest afloriment stâncos insipid din Marea Neagră, situat la doar 40 de kilometri de Sulina, a fost capturat de Rusia și a devenit un câmp de luptă cu valoare strategică.

Rusia susține că Ucraina a suferit pierderi dezastruoase în încercarea eșuată de a recuceri insula, inclusiv forțe speciale, avioane de război, elicoptere și drone. Ucraina insistă că și-a limitat contraatacurile la bombardarea de la distanță a instalațiilor de pe insulă, a avioanelor, elicopterelor sau a bărcilor din Marea Neagră.

Bătălia nu s-a încheiat, iar Rusia încearcă în mod repetat să-și consolideze garnizoana expusă, spun serviciile de informații ale Ministerului Apărării din Marea Britanie. Insula are o dimensiune de o fracțiune de kilometru pătrat și nu mai există șerpi despre care să vorbim. Dar nu poate exista nicio îndoială asupra importanței sale pentru controlul vestului Mării Negre, arată BBC într-o analiză amplă publicată.

„Dacă trupele ruse reușesc să ocupe Insula Șerpilor și să-și instaleze sistemele de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, vor controla marea, pământul și aerul în partea de nord-vest a Mării Negre și în sudul Ucrainei", a explicat pentru BBB expertul militar ucrainean Oleg Jdanov. Este motivul pentru care nava amiral a Rusiei, Moskva, a navigat acolo la doar câteva ore de la începutul invaziei, spunându-le soldaților ucraineni să abandoneze lupta: „Sugerez să depuneți armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victime inutile. În caz contrar, veți fi bombardați", a spus un ofițer rus.

„Navă de război rusească, du-te dracului!", a venit răspunsul acum legendar, deși traducerea este eufemistică, limbajul original fiind mult mai grosier. Insula a fost capturată, dar câteva săptămâni mai târziu Moskva a fost scufundată. Pierderea Moskvei înseamnă că navele de aprovizionare ale Rusiei către insulă au acum o protecție minimă. Pe de altă parte, dacă Rusia reușește să-și consolideze poziția, atunci ar putea domina o mare parte a Mării Negre.

O prezență consolidată a Rusiei în zonă ar putea fi dezastruoasă pentru Ucraina, atât strategic, cât și economic. Ucraina a fost deja nevoită să-și închidă portul de la Odesa, suspendând exporturile vitale de cereale, dar expertul militar Jdanov se teme că insula ar putea fi folosită și ca a doua linie de front. „Dacă rușii reușesc să instaleze sisteme de apărare aeriană cu rază lungă, atunci își vor putea apăra escadrila, care poate ajunge pe coasta Ucrainei".

De asemenea, ar oferi trupelor ruse șansa de a pătrunde în Transnistria, teritoriul separatist al Moldovei aflat sub control rusesc, care se află lângă Ucraina și nu departe de Odesa. Cu toate acestea, Insula Șerpilor se află la doar 40 de kilometri distanță de coasta României, care face parte din Alianța NATO. România este situată cel mai aproape de Insula Șerpilor, în timp ce Odesa se află la aproximativ 145 de kilometri

Analistul naval britanic Jonathan Bentham crede că un sistem rusesc de rachete aeriene S-400 de pe insulă ar fi un „mare schimbător de joc". Dacă Rusia ar fi capabilă să desfășoare un sistem de rachete, nu numai că Odesa ar fi amenințată, dar și flancul sudic al NATO ar fi pus în pericol, avertizează istoricul român Dorin Dobrincu.

"Acest lucru este foarte important pentru guvernul și poporul român, dar și pentru întreaga alianță. Rusia ar avea capacitatea de a distruge orașe și obiective militare din estul României". NATO a întărit granițele României de la începutul războiului, trimițând forțe belgiene și franceze. Dar există riscuri economice majore și pentru România. Insula Șerpilor se află aproape de gura Dunării, fluviu care delimitează granița României cu Ucraina. Portul românesc Constanța, la Marea Neagră, nu este departe de sud și a primit deja nave-containere care nu mai pot naviga spre Odesa.

Analistul politic militar rus Alexander Mikhailov a spus că trupele de pe Insula Șerpilor ar putea fi în măsură să controleze traficul în nord-vestul Mării Negre și în delta Dunării - poarta de intrare în sud-estul Europei. „Dacă există o bază militară sau o infrastructură militară, ar fi posibil să se blocheze navele care intră în Dunăre, precum și să plece", a spus el presei ruse.

Centrul Euro-Atlantic de Reziliență al României consideră că Rusia ar putea decide să anexeze insula și să controleze cât mai multe rute maritime ale Mării Negre către strâmtoarea Bosfor. Din punct de vedere istoric, Insula Șerpilor a fost teritoriu românesc până când a fost cedată în 1948 Uniunii Sovietice, care a folosit-o ca bază radar. După ce România a intrat sub influența sovietică, până în 1989, Bucureștiul a acceptat aranjamentul.

Ucraina a preluat controlul odată cu căderea comunismului și, în cele din urmă, în 2009, Curtea Internațională de Justiție a stabilit limitele teritoriale ale insulei, oferind României aproape 80% din platforma continentală a Mării Negre din apropierea insulei, iar Ucrainei restul. Insula Șerpilor nu este doar de uz strategic, deoarece această parte a Mării Negre este bogată în resurse de hidrocarburi - așa că decizia de la Haga înseamnă că ambele țări dețin rezerve de petrol și gaze. Poate părea a fi un pâlc de rocă fără valoare, dar controlul insulei este un element major în deznodământul războiului început de Rusia.

loading...