Ce pun la cale Pfizer-BioNTech și Comisia Europeană: au modificat contractul privind vaccinul COVID-19 din pricina supraofertei globale

Postat la: 27.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce pun la cale Pfizer-BioNTech și Comisia Europeană: au modificat contractul privind vaccinul COVID-19 din pricina supraofertei globale

Comisia Europeană a ajuns la un acord cu Pfizer și BioNTech pentru modificarea contractului privind vaccinul COVID-19, modificare prin care se reduce numărul de vaccinuri pe care UE trebuie să le cumpere și se amână termenul de livrare până în 2026.

S-a ajuns la un acord după luni de discuții și pe fondul presiunii exercitate asupra Bruxelles-ului de către guvernele din UE pentru a obține o modificare a contractului, din cauza unei supraoferte globale de doze de vaccin COVID-19 și a cererii scăzute de doze de rapel. Unele guverne europene au distrus doze. Într-un comunicat, comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a menționat că modificarea corespunde „nevoilor în evoluție".

Contractul inițial a fost semnat în mai 2021 și angaja UE să cumpere 900 de milioane de doze de la Pfizer/BioNTech, cu o opțiune pentru încă 900 de milioane, până la sfârșitul anului 2023. Aproximativ jumătate sau mai mult din primele 900 de milioane de doze din acel contract nu au fost încă livrate, deoarece cererea a scăzut anul trecut.

Declarațiile Comisiei Europene și ale Pfizer/BioNTech nu au specificat mărimea reducerii de doze convenite. Dar o sursă care cunoaște negocierile a declarat pentru Reuters că modificarea contractului reduce cu aproximativ o treime numărul de doze rămase pe care UE trebuie să le cumpere. Sursa a dorit să-și păstreze anonimatul.

Statele membre ale UE vor trebui să plătească o taxă pentru fiecare doză anulată, a spus sursa, refuzând însă să precizeze care ar fi această taxă. Contractul modificat specifică faptul că UE va continua să aibă acces la vaccinurile adaptate la noile variante de îndată ce acestea vor fi autorizate de autoritățile de reglementare.

loading...
PUTETI CITI SI...