Ce legătură între SIDA și COVID-19 au descoperit oamenii de știință: "Este responsabilă de tot tacâmul de efecte secundare și sechele pe termen lung"
Postat la: 18.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
Dr. Cristian Apetrei, profesor român în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului și în Programul Postuniversitar în Microbiologie și Imunologie (PMI) de la Universitatea din Pittsburgh, SUA a explicat într-o lucrare preluată pe pagina de Facebook RoVaccinare, cum atacă HIV organismul și cum acționează SARS-CoV-2.
"În infecția cu HIV, întrebarea esențială a patogenezei a fost pentru mult timp "de ce facem SIDA?" Oricât ar părea de paradoxal, răspunsul: "Pentru că virusul ne distruge celulele CD4" nu este suficient. Virusul distruge celulele CD4 în trei săptămâni, iar noi progresăm spre SIDA în 10 ani. Cum este posibil? Răspunsul cel mai simplu la această întrebare ar putea fi obținut dacă ne-am pune câteva întrebări corecte: unde sunt celulele CD4? Dacă vă grăbiți să spuneți: "în sânge", ați greșit. Numai 2% din celulele CD4 ale organismului sunt localizate în sânge. Unde sunt restul? Evident, în sistemul imun. Dar sistemul imun este extrem de difuz.
Iar întrebarea "unde este sistemul imun localizat în organism?" are câteva răspunsuri care v-ar putea surprinde și dezamăgi în egală măsură. Primul: organele limfoide secundare, între care ganglionii. Răspunsul cel mai la îndemână. Dar, în general, celulele din ganglioni nu sunt distruse decât relativ puțin și foarte, foarte târziu în infecția cu HIV. Unde atunci? La nivelul mucoaselor. Care? Pai care este cea mai mare mucoasă din organism? Tubul digestiv. Lamina propria conține cele mai multe celule imune din întregul organism", explică cercetătorul român.
"Urmează o a doua întrebare: care celule T CD4 sunt depletate? Pentru că, la fel ca în Ferma animalelor, există multe celule CD4, dar unele dintre ele sunt mai egale decât altele: celulele CD4 naive sunt cele care abia așteaptă să fie instruite. Celulele centrale cu memorie sunt cele care încep să învețe și să se pregătească să răspundă stimulilor; celulele tranziționale cu memorie sunt gata de acțiune. Celulele efectoare sunt cele care interacționează direct cu patogenii. Toate celulele cu memorie (centrale, tranziționale și efectoare) exprimă CCR5-coreceptorul HIV și sunt ținte directe ale virusului.
Mai departe. Celulele CD4 cu diferite funcții sunt localizate diferit în organism. În imunologie, școala este denumită "situs inductor". Serviciul este denumit "situs efector." Celulele naive stau la școală în ganglioni; Celulele efectoare sunt la muncă la interfață cu microbii, la nivelul mucoaselor. Acolo și sunt găsite de HIV și decimate (> 90% din ele) în 3 săptămâni. Cele mai susceptibile: tocmai celulele care asigură apărarea mucoaselor împotriva microbilor, numite celule Th17. V-am făcut părul creț? Abia începem.
Dar după ce ați aflat toate astea, probabil că vă gândiți "de ce durează 10 ani să faci SIDA dacă celulele țintă sunt eliminate scurt?" Pentru că simpla lor eliminare nu duce la SIDA. Noi am eliminat experimental celulele CD4 de la maimuțe verzi africane pentru un an și jumătate, iar acelea au dus-o bine mersi și au petrecut bon jour.
Și atunci? Acum începe o parte interesantă și destul de horror: în procesul de distrugere al celulelor CD4, virusul imunodeficienției umane induce la nivelul mucoasei digestive un mare foc de artificii. Din interior (submucoasa) spre suprafață. Celulele distruse eliberează markeri inflamatori. Ajung la acest nivel și alte celule inflamatoare, fiind produse multiple cytokine, iar tot acest proces duce la distrugerea celulelor epiteliale ale mucoasei digestive. Dintr-o barieră continuă, mucoasa este ciuruită mai mult sau mai puțin extensiv.", mai arată Dr. Cristian Apetrei.
Se pere că un rol important o are și alimentația oamenilor. "Intestinul este plin de bacterii implicate în digestie. În mod normal, aceste bacterii sunt localizate în lumen, unde-și văd de trebușoara lor. Constituie microbiomul. Flora intestinală. De calitate mai bună sau mai rea, după cum mâncăm la fast food sau la mama, sănătos, cu fructe și legume din abundență. O floră întreținută cu o dietă de tip occidental (i.e., bogată în grăsimi și zaharuri) este inflamatorie per se.
O dietă mediteraneană (i.e., bogată în fibre, vitamine și minerale, asociind consum de pește bogat în omega 3) poate reversa această inflamație. Schimbarea de la o dietă de proastă calitate la una sănătoasă, bogată în crucifere și mai săracă în carne roșie poate modifica substanțial microbiomul intestinal în numai trei săptămâni.
Prin soluțiile de continuitate ale mucoasei, flora microbiană părăsește lumenul și trece mai întâi în submucoasă, de unde este preluată în circulația portală, ajunge în ficat iar de acolo în circulație. Nu discutăm despre acele cantități mari care produc sepsis (bacteriemie și septicemie), ci de cantități mici și foarte mici. Nu numai microbi, ci și fragmente rezultate din distrugerea microbilor în acest proces. La fel de eficiente în inducerea inflamației ca și microbii integrali. Procesul prin care microbii trec din sânge în circulație se numește translocație microbiană. Și reprezintă principala cauză a inflamației cronice din infecția cu HIV", a mai explicat expertul.
Potrivit expertului, inflamația cronică produce hipercoagulare și activarea celulelor T care accelerează procesele de diviziune și îmbătrânire, și se pierd. "Per ansamblu, markerii de coagulare, inflamație și translocație sunt cei mai importanți predictori ai decesului pacientului HIV infectat. Adică, HIV declanșează un proces prin care ne omorâm singuri (în fine, ne omoară microbii noștri).
O să spuneți: "foarte frumos. Ai probe?" Da. La maimuțele din Africa, la care infecția cu virusuri similare HIV nu progresează spre SIDA, mucoasa digestivă este menținută. Blocarea microbilor în intestin cu un chelator de LPS, îmbunătășește profilul infecției în infecțiile patogene ale macacilor. Administrarea unei diete grase (hamburgheri) produce o patologie progresivă, inclusiv la maimuțele africane, care altfel nu progresează".
Deși am fi tentați să spunem că nimic din toate astea n-are legătură cu boala COVID, se pare că există o asemănare foarte mare între cum acționează cele două virusuri extrem de periculoase.
"Așa cum HIV alterează mucoasa intestinală din interior, SARS-CoV-2 o alterează din exterior. Cea mai mare abundență de receptori ACE-2 și TMPRSS2 se află pe suprafața mucoaselor digestive. Și respiratorii -și aceea e o mucoasă, și acolo intră microbi din aer, care pot transloca prin membrana alveolară. Odată ce se distruge epiteliul digestiv, am ajuns exact în același scenariu patogenetic. Daca organismul nu elimină imediat stimulul negativ, inflamația cronică indusă de translocare este responsabilă de tot tacâmul de efecte secundare și sechele pe termen lung", a mai spus Apetrei.
Cercetătorul spune "de aceea este extrem de deranjant să vezi doctori care spun că s-a întors lumea pe dos din cauza unei banale gripe. Nu este o gripă", explică medicul. Alterarea masivă și persistentă a mucoaselor are consecințe severe. Oamenii nu realizează că inflamația persistentă de proastă calitate (precum cea indusă de translocație) reprezintă sursa afecțiunilor responsabile de decesul a trei din cinci oameni pe această planetă.
Inflamația cronică afectează diferitele organe și sisteme după cum urmează:
- Inima și vasele de sânge: ateroscleroza și boala de inimă (frecvența infarctelor este de 5 ori mai mare la pacienții infectați cu HIV care controlează infecția decât în populația generală);
- Sistemul digestiv: boala inflamatorie, inclusiv boala Crohn sau colita ulcerativă;
- Articulații: variate forme de artrită, inclusiv artrita reumatoidă;
- Plămâni: Alergii, astm, BPOC, cancer pulmonar;
- Creier și măduva spinării: ramolismente, scleroza multiplă etc.;
- Ochi: Degenerescența maculară, degenerescența retiniană, uveita;
- Piele: acnee, eczema, reacții psoriazice etc.;
- Rinichi: boala renală cronică, insuficiența renală, nefrite;
- Pancreas: diabet de tip 1;
- Tiroida: tiroidita;
- Ficat: hepatite cronice.
Nu e o joacă. Bazele acestor afecțiuni inflamatorii sechelare de lungă durată sunt exact cele la care m-am referit mai sus. În plus, o persistență prelungită a virusului poate fi înregistrată în anumite sanctuare, cum ar fi rinichiul. Adăugați la toate acestea și persistența pierderilor de miros și gust și o să aveți un tablou destul de complet al unei boli care este orice vreți, dar nu o simplă gripă. Iar cine spune altceva, habar n-are ce vorbește", a mai arătat expertul.
-
Cinci locuri deasupra cărora niciun avion nu are voie să zboare: care sunt și de ce a fost impusă această restricție severă
Zonele de restricție aeriană au fost stabilite inițial pentru a proteja obiectivele militare sensibile de observarea unu ...
-
Fizicienii au făcut o descoperire ce va putea rescrie legile fundamentale ale Universului
Fizicienii de la Universitatea Rice din Statele Unite au propus o teorie revoluționară care indică existența unui al tre ...
-
De ce schimbările bruşte de temperatură aduc un val de îmbolnăviri. Gripa aglomerează camerele de gardă ale spitalelor
Numărul cazurilor de gripă creşte îngrijorător, iar camerele de gardă ale spitalelor sunt pline, dar şi saloanele, pentr ...
-
Fenomenul divorțului de somn pune stăpânire pe toată Europa. Tot mai multe cupluri aleg să-și petreacă nopțile separat
Tot mai multe cupluri din Europa au de-a face cu fenomenul divorțului de somn. Acest lucru implică petrecerea nopților a ...
-
Copilaș de patru ani găsit mort mușcat de animale după ce a dispărut din fața casei din Craiova
CUn copil de 4 ani, care a dispărut, duminică, din faţa unui imobil din Craiova unde se juca, a fost căutat de poliţişti ...
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și ...
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-aut ...
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, n ...
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre ben ...
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT es ...
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cance ...
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficial ...
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnet ...
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răsp ...
-
Furtună pe piața energiei regenerabile din cauza lui Donald Trump
Noile declarații ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, despre turbinele eoliene au creat confuzie și îngrijorare ...
-
Zuckerberg se gudură la Trump: Acuză că oficialii administrației Biden țipau și înjurau când solicitau cenzurarea Facebook
Într-un episod al emisiunii "The Joe Rogan Experience" difuzat vineri, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a pr ...
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenom ...
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, ec ...
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, p ...
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platforme ...
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă ...
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de ...
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al a ...
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de ...
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pa ...
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un stud ...
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Cated ...
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitud ...
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă ...
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de c ...