Ce boală gravă provoacă izolarea socială. S-au descoperit efecte majore asupra sănătății!

Postat la: 26.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce boală gravă provoacă izolarea socială. S-au descoperit efecte majore asupra sănătății!

Un studiu amplu efectuat pe aproape 500.000 de oameni, care a fost condus de experții de la Universitatea Cambridge și publicat în revista Neurology pe 8 iunie 2022, a descoperit că izolarea socială a oamenilor schimbă structura creierului uman și provoacă un risc cu 26% mai mare de demență.

Din păcate, pandemia de COVID-19 a dus la o și mai accentuată izolare socială a oamenilor, lucru care este legat de modificări ale creierului și ale cogniției - procesul de dobândire a cunoștințelor - prezentând un risc crescut de boli mintale, în special demență, la adulții în vârstă, potrivit Science Alert. Experții de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au analizat mai îndeaproape modul în care izolarea socială afectează materia cenușie - regiunile creierului din stratul exterior al acestuia, constând în neuroni.

Investigația a cuprins 500.000 de oameni aflați în baza de date a Biobank din Marea Britanie, cu vârsta medie de 57 de ani. Oamenii au fost clasificați ca izolați social dacă locuiau singuri, aveau puține contacte lunar și participau la activități sociale, la un interval de o săptămână. Studiul a analizat în plus și date neuroimagistice de la 32.000 de persoane. Acest lucru a arătat că persoanele izolate social aveau o cogniție mai slabă, inclusiv în cazul memoriei și a timpului de reacție și un volum mai scăzut de materie cenușie în multe părți ale creierului.

Aceste zone includ regiunea temporală, lobul frontal și hipocampul, o zonă cheie implicată în învățare și memorie. Participanții la studiu au fost urmăriți timp de 12 ani. Rezultatele au arătat că cei care erau izolați social, aveau un risc cu 26% mai mare de demență. Este clar, spun experții, dacă ești izolat, s-ar putea să suferi de stres cronic.

Iar acest lucru, la rândul său, are un impact major asupra creierului și asupra sănătății fizice. S-a constatat că, dacă nu folosim anumite zone ale creierului, pierdem o parte din funcțiile lor. Neuropsihologii recomandă pentru cei izolați social să-și menține viața de zi cu zi activă, prin diverse activități, exerciții fizice, plimbări în aer liber, învățarea de lucruri noi, precum o limbă străină sau un instrument muzical.

loading...
PUTETI CITI SI...