CCR revine cu precizări după decizia pe prescripția penală: Legiuitorul a generat un viciu de neconstituţionalitate

Postat la: 28.05.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

CCR revine cu precizări după decizia pe prescripția penală: Legiuitorul a generat un viciu de neconstituţionalitate

Curtea Constituţională a României a făcut noi precizări în legătură cu neconstituţionalitatea textului din Codul penal privind întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale, susţinând că legiuitorul trebuie să ia imediat măsurile necesare pentru corectarea textului de lege, fără a mai aştepta publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial.

Curtea Constituţională a declarat joi neconstituţional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.
Vezi și: Decizia CCR pe întreruperea prescripţiei răspunderii penale: Cine scapă de dosare și de ce
Este vorba de art. 155 alin.(1) din Codul penal: "Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză".

Acest text din Codul penal mai fusese declarat neconstituţional în anul 2018, însă Parlamentul nu a modificat legea, în termen de 45 de zile.

Astfel, în anul 2018, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea "oricărui act de procedură în cauză" din cuprinsul dispoziţiilor art.155 alin.(1) din Codul penal este neconstituţională, "întrucât este neclară, imprevizibilă, incoerentă şi lipsită de previzibilitate, de natură a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situaţie juridică incertă referitoare la condiţiile tragerii sale la răspundere penală pentru faptele săvârşite".

Cum Parlamentul nu a modificat textul din Codul penal, începând cu anul 2018, CCR a dat joi o nouă decizie privind neconstituţionalitatea art.155 alin. (1).

Vineri, CCR a venit cu noi precizări legate de acest subiect.

"La pronunţarea deciziei de faţă, Curtea a observat că, după publicarea Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, legiuitorul nu a intervenit, potrivit art.147 alin.(1) din Legea fundamentală, în sensul punerii de acord a prevederilor constatate ca fiind neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei şi nu a luat măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme şi stabilirea unor condiţii clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripţiei răspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la condiţiile şi termenul întreruperii prescripţiei. Aşadar, din anul 2018 şi până în prezent, legiuitorul a ignorat efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, generând astfel un viciu de neconstituţionalitate mai grav, întrucât textul de lege rămas în vigoare - 'cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea" - este un text incomplet şi, prin urmare, inaplicabil. Mai mult, din cauza lipsei intervenţiei active a legiuitorului, în această perioadă instanţele de judecată au interpretat şi aplicat în mod diferit/neunitar această normă juridică", spune CCR, potrivit Agerpres.

CCR consideră că Parlamentul trebuie să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a deciziei din 2018, fără a mai aştepta publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de joi.

"În aceste condiţii, prin decizia prezentă, s-a declarat neconstituţional textul rămas în vigoare, urmând ca legiuitorul să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fără a mai fi necesară publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al României", subliniază CCR.

 

loading...
PUTETI CITI SI...